Αντεπίθεση εναντίον τζιχαντιστών

Αντεπίθεση εναντίον τζιχαντιστών

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχυμένες με όπλα από τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης και υπό την προστασία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, οι ένοπλες δυνάμεις του ιρακινού Κουρδιστάν, οι λεγόμενοι Πεσμεργκά, περνούν στην αντεπίθεση απέναντι τους τζιχαντιστές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος». Κατά το τελευταίο σαρανταοκτάωρο, οι Πεσμεργκά ανακατέλαβαν εκτάσεις στο βόρειο και δυτικό Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων τμημάτων του τεράστιου υδροηλεκτρικού φράγματος στον ποταμό Τίγρητα, βόρεια της Μοσούλης.

Ο Κούρδος υπουργός Εξωτερικών της απερχόμενης ιρακινής κυβέρνησης Χοσιγιάρ Ζεμπάρι ισχυρίστηκε ότι οι Πεσμεργκά έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το στρατηγικής σημασίας φράγμα, το οποίο είχε πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών στις 8 Αυγούστου. Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ιρακινής κυβέρνησης για θέματα ασφαλείας, αντιστράτηγος Κασέμ Ατα, αν και παρουσίασε μια κατά τι διαφορετική εκδοχή των γεγονότων. Σύμφωνα με αυτήν, το φράγμα της Μοσούλης απελευθερώθηκε «με συνδυασμένη επιχείρηση των αντιτρομοκρατικών δυνάμεων της κεντρικής κυβέρνησης και των Πεσμεργκά», η οποία «υποστηρίχθηκε αεροπορικά» από τις ΗΠΑ. Η αμερικανική αεροπορία είχε εξαπολύσει, την Κυριακή, 14 βομβαρδισμούς εναντίον των τζιχαντιστών κοντά στο φράγμα, καταστρέφοντας τεθωρακισμένα οχήματα και προλειαίνοντας το έδαφος για την αντεπίθεση των Κούρδων. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ιρακινής, αντιτρομοκρατικής δύναμης, Σαμπάχ Νούρι, δήλωσε ότι ο επόμενος στόχος των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων θα είναι η ανακατάληψη της ίδιας της Μοσούλης, της μεγαλύτερης πόλης του βορείου Ιράκ, που έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών στις αρχές Ιουνίου.

Ωστόσο, υπάλληλος του υδροηλεκτρικού σταθμού δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι «μαχητές του Ισλαμικού Κράτους συνεχίζουν να ελέγχουν τις εγκαταστάσεις και οι περισσότεροι από αυτούς οχυρώνονται μέσα σ’ αυτές για να αποφύγουν τα αεροπορικά πυρά». Αλλες πηγές ανέφεραν ότι, παρά την προώθηση των Πεσμεργκά, οι τζιχαντιστές εξακολουθούσαν να ελέγχουν ορισμένες εγκαταστάσεις του φράγματος, το οποίο έχει διάμετρο 3,5 χλμ. και συγκρατεί 12 δισ. κυβικά μέτρα νερού. Ενδεχόμενη ανατίναξή του από τους τζιχαντιστές θα μπορούσε να καταστρέψει δύο πόλεις, εξοντώνοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, με το μέτωπο του νερού που θα απελευθερωθεί να φτάνει μέχρι και τη Βαγδάτη, 400 χλμ. μακριά.

Την ίδια περίπου ώρα, οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» δέχονταν αεροπορικές επιδρομές και στη γειτονική Συρία, αυτή τη φορά από το καθεστώς Ασαντ. Η συριακή αεροπορία πραγματοποίησε τουλάχιστον 14 επιδρομές στην πόλη Ράκα, βασικού οχυρού των ισλαμιστών, στη δυτική Συρία. Πέραν της επιχειρησιακής σκοπιμότητάς της, η κίνηση αυτή του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ έχει προφανή πολιτική σηματοδότηση, καθώς εμφανίζει το καθεστώς του σε ντε φάκτο κοινό μέτωπο με τη Δύση, εναντίον του κοινού, ισλαμικού εχθρού.

Σε άλλες δηλώσεις του, ο Χοσιγιάρ Ζεμπάρι ανακοίνωσε ότι εκπρόσωποι των Κούρδων θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες για τον σχηματισμό νέας κεντρικής κυβέρνησης, υπό τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι. Οι Κούρδοι του βορείου Ιράκ είχαν αποχωρήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση του σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλικί, ο οποίος υποχρεώθηκε, την περασμένη εβδομάδα, να παραδώσει τη σκυτάλη στον Αμπάντι, έχοντας προκαλέσει την οργή των σουνιτών και απολέσει την εμπιστοσύνη τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και του Ιράν.

Στόχος του επίσης σιίτη, αλλά λιγότερο πολωτικού Αμπάντι είναι ο σχηματισμός ενιαίου μετώπου σιιτών-σουνιτών-Κούρδων εναντίον της κοινής απειλής που αντιπροσωπεύουν οι του «Ισλαμικού Κράτους» – η πιο ακραία εκδοχή του σουνιτικού Ισλάμ στο Ιράκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή