Μαύροι ηθοποιοί μποϊκοτάρουν τα βραβεία Οσκαρ

Μαύροι ηθοποιοί μποϊκοτάρουν τα βραβεία Οσκαρ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Το Χόλιγουντ μπορεί να μην είναι παρά ένας λόφος στο Λος Αντζελες, αλλά οι επικριτές του το παρομοιάζουν με τα Βραχώδη Ορη: Οσο πιο ψηλά ανεβαίνεις, τόσο πιο λευκό γίνεται. Το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά φέτος οι υποψήφιοι για Οσκαρ ηθοποιίας είναι αποκλειστικά λευκοί προξένησε την αντίδραση του μαύρου ηθοποιού και σκηνοθέτη Σπάικ Λι, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει τα φετινά βραβεία. Το ίδιο προανήγγειλε και η Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ, σύζυγος του μαύρου ηθοποιού Γουίλ Σμιθ.

Τα ετήσια βραβεία κινηματογράφου απονέμονται από την Ακαδημία των Οσκαρ, έπειτα από ψηφοφορία των 6.000 μελών τους. Τα μέλη εργάζονται στην κινηματογραφική βιομηχανία και εκλέγονται από τους συναδέλφους τους διά βίου. Ερευνα της εφημερίδας «Λος Αντζελες Τάιμς» διαπίστωσε ότι το 94% των μελών είναι λευκοί και η πλειοψηφία είναι άνδρες. Μόνο το 2% των μελών είναι Αφροαμερικανοί και λιγότερο από 2% ισπανόφωνοι. Μόλις το 14% είναι νεότεροι από 50 ετών, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 62 χρόνια.

«Η αλήθεια είναι ότι εμείς οι μειονότητες δεν είμαστε μέσα σε αυτά τα γραφεία και μέχρι να μπούμε, οι υποψήφιοι των Οσκαρ θα συνεχίζουν να είναι άσπροι σαν το γάλα», είπε ο Σπάικ Λι. «Η πραγματική μάχη δεν είναι στα Οσκαρ. Είναι στα διευθυντικά γραφεία των χολιγουντιανών στούντιο και των τηλεοπτικών δικτύων. Εκεί οι “φρουροί των πυλών” αποφασίζουν τι θα γυριστεί και τι θα πεταχτεί στον κάλαθο. Αυτό έχει σημασία, ποιοι παίρνουν τις αποφάσεις και μπορούν να δώσουν το πράσινο φως».

Ο Λι πρότεινε να ακολουθήσει το Χόλιγουντ το παράδειγμα της Ομοσπονδίας Αμερικανικού Ποδοσφαίρου, που υποχρεώνει τις ομάδες να καλούν για συνεντεύξεις Αφροαμερικανούς και ισπανόφωνους κάθε φορά που υπάρχουν κενές θέσεις στις κορυφές της διοίκησης και της τεχνικής ηγεσίας.

Στο Λονδίνο, ο Ιντρίς Ελμπά, Βρετανός μαύρος ηθοποιός με πρωταγωνιστικούς ρόλους στo σίριαλ «The Wire» και στην ταινία «Mandela: Long Walk To Freedom», υποστήριξε πως η Βρετανία είναι σταυροδρόμι πολιτισμών, «όμως αυτό δεν θα το καταλάβει κανείς εάν ανοίξει την τηλεόραση». Ο Ελμπά, ο οποίος είχε ταράξει τα νερά της βρετανικής κινηματογραφίας όταν προτάθηκε ως νέος Τζέιμς Μποντ, είπε ότι οι υπεύθυνοι της βρετανικής τηλεόρασης πρέπει να θέτουν στους εαυτούς τους ερωτήσεις όπως «Παίζουν οι μαύροι ηθοποιοί συνήθως ρόλους μικροεγκληματιών; Είναι οι γυναίκες συνήθως αντικείμενο ερωτικού ενδιαφέροντος ή συζητούν για άντρες; Παρουσιάζονται οι ομοφυλόφιλοι πάντοτε με στερεοτυπικό τρόπο; Εμφανίζονται πουθενά άνθρωποι με αναπηρίες;».

Μετά τις αντιδράσεις, η πρόεδρος της αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Τσέριλ Μπουν Αϊζακς, υποσχέθηκε περισσότερη ποικιλομορφία στα Οσκαρ. «Είναι μια δύσκολη αλλά σοβαρή συζήτηση και έχει έρθει η ώρα για μεγάλες αλλαγές», δήλωσε η Αϊζακς. «Κάνουμε σημαντικά βήματα για να αλλάξουμε τη σύσταση των μελών μας».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή