ΚΟΣΜΟΣ

Μπαρόζο: Η Goldman Sachs δεν είναι «καρτέλ ναρκωτικών»

Μπαρόζο: Η Goldman Sachs δεν είναι «καρτέλ ναρκωτικών»

«Γιατί να μην έχω το δικαίωμα να εργαστώ εκεί που θα επιλέξω, αν αυτό είναι μια νόμιμη οντότητα, προφανώς, και όχι ένα καρτέλ ναρκωτικών»;, δήλωσε την Παρασκευή ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, υπεραμυνόμενος για ακόμη μια φορά του δικαιώματός του να εργαστεί για την Goldman Sachs.

Ο διορισμός του Πορτογάλου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις αλλά και έρευνα που διέταξε ο διάδοχος του στην Επιτροπή, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σχετικά με το εάν παρέβη με τα νέα του καθήκοντα τις βασικές αρχές της δεοντολογίας της ΕΕ.

Η Goldman Sachs προσέλαβε τον Μπαρόζο ως μη εκτελεστικό πρόεδρο της διεθνούς της έδρας στο Λονδίνο, δύο εβδομάδες αφού οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit τον Ιούνιο. Ο Μπαρόζο δήλωσε ότι θα συμβουλεύει την τράπεζα σε θέματα που αφορούν τις διαδικασίες εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε επιστολή που έστειλε στον Γιούνκερ νωρίτερα μέσα στον μήνα ο υποστηρίζει μάλιστα πως οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι, κατηγορώντας τον διάδοχο του για διακριτική μεταχείριση εναντίον του και της τράπεζας. «Ποιος καθορίζει σε ποια τράπεζα μπορεί να εργαστεί κανείς; Αυτό είναι αυθαίρετο, μια επιλεκτική μεταχείριση που γίνεται για πολιτικές σκοπιμότητες», σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν.

Επιδοκίμασε παράλληλα τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα που ζήτησε εξηγήσεις από τον Γιούνκερ την περασμένη εβδομάδα «για την διαφοροποιημένη μεταχείριση του Μπαρόζο σε σχέση με άλλους ανθρώπους σε προφανείς ταυτόσημες καταστάσεις».