Μέρκελ κατά διάδοσης ψευδών ειδήσεων στο Διαδίκτυο

Μέρκελ κατά διάδοσης ψευδών ειδήσεων στο Διαδίκτυο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε, κατά τη χθεσινή ομιλία της στην Μπούντεσταγκ, ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει πολιτική απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Η κ. Μέρκελ επέμεινε στις αξίες της δημοκρατίας και της ανεκτικότητας.

«Φυσικά και θα διατηρήσω τη γραμμή επικοινωνίας με την Τουρκία», είπε η Αγκελα Μέρκελ. «Αυτό όμως δεν μας αποτρέπει από το να μιλάμε με σαφήνεια γι’ αυτά που μας ανησυχούν». Η Γερμανίδα καγκελάριος απέρριψε τις κατηγορίες του Ερντογάν ότι η Γερμανία «υποθάλπει την τρομοκρατία», τονίζοντας ότι η Γερμανία, όπως και όλη η Ευρώπη, υποχρεούται να μάχεται την τρομοκρατία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επικαλέστηκε τον λογοτέχνη Μάριο Βάργκας Λιόσα, ο οποίος είχε πει ότι «η θέληση συμβίωσης με ανθρώπους διαφορετικούς από μας ήταν ένα από τα πιο ασυνήθιστα βήματα που έκανε ο άνθρωπος προς τον πολιτισμό. Ενα βήμα που προηγήθηκε της δημοκρατίας και την έκανε εφικτή». Η κ. Μέρκελ δήλωσε, ωστόσο, ότι οι όροι του διαλόγου έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια, με την ανεξέλεγκτη διάδοση ψευδών ειδήσεων μέσω Ιντερνετ και υποσχέθηκε ότι θα κινηθεί νομικά προκειμένου να περιοριστούν τα διαδικτυακά κηρύγματα μίσους. «Οι έντονες διαφωνίες είναι σημαντικές στη δημοκρατία. Αλλά πρέπει να εκφράζονται με σεβασμό στην τιμή του άλλου», προσέθεσε καταχειροκροτούμενη.

Από τις τάξεις της αντιπολίτευσης, η Ζάρα Βάγκεκνεχτ του κόμματος της Αριστεράς υποστήριξε ότι αυτό που ανεβάζει τα ποσοστά της Ακροδεξιάς δεν είναι τα κηρύγματα μίσους στο Διαδίκτυο, αλλά η πολιτική της κοινωνικής ερήμου που ακολουθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός. «Ακόμη και ένας Ντόναλντ Τραμπ ξέρει περισσότερα για την οικονομική πολιτική απ’ ό,τι εσείς», είπε η Βάγκεκνεχτ, στηλιτεύοντας την άρνηση της κυβέρνησης να ρίξει χρήμα στη γερμανική και την ευρωπαϊκή οικονομία, την ώρα που ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ υπόσχεται μεγάλα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων.

Ενοικιαζόμενοι υπουργοί

Εν τω μεταξύ, στις τάξεις του συγκυβερνώντος SPD επικρατούσε χθες αναβρασμός, λόγω της αποκάλυψης της «ταρίφας» που χρέωνε κομματική εταιρεία για την πρόσβαση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων σε στελέχη του κόμματος.

Η εταιρεία δημοσίων σχέσεων NWMD, θυγατρική του κομματικού περιοδικού «Vorwaerts», χρέωνε από 3.000 έως 7.000 ευρώ για να οργανώνει γεύματα και άλλες ιδιαίτερες συναντήσεις με Σοσιαλδημοκράτες υπουργούς. Μετά την έρευνα του κρατικού καναλιού ZDF, η κάμερα του οποίου αυτοπροσεκλήθη σε ένα τέτοιο πληρωμένο ραντεβού του υπουργού Χάικο Μάας με τραπεζίτη σε εστιατόριο του Βερολίνου, το κόμμα ανακοίνωσε ότι διακόπτει την επί πληρωμή πρόσβαση στα στελέχη του. H υπόθεση βαφτίστηκε «Rent a Sozi» (Ενοικίασε έναν Σοσιαλιστή) και προκάλεσε καταιγισμό σατιρικών σχολίων στο twitter. «Ευχαρίστως θα νοίκιαζα έναν Σοσιαλιστή, αλλά δεν υπάρχουν τέτοιοι στο SPD», σχολίασε ένας χρήστης. «Απ’ ό,τι βλέπω από τον τιμοκατάλογο, δύο γυναίκες κοστίζουν όσο ένας άνδρας. Πού είναι η ισότητα;», ειρωνεύτηκε μία χρήστρια.

Το 2010, όταν είχε αποκαλυφθεί ότι η πρόσβαση στον Χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό της Ρηνανίας, Γιούργκεν Ρίτγκερς, ήταν ανοικτή μόνο σε ανθρώπους με γερό πορτοφόλι, οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν εκφράσει τον αποτροπιασμό τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή