Μόνο κινητό στην καμπίνα αεροπλάνου

Μόνο κινητό στην καμπίνα αεροπλάνου

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα περιοριστικά μέτρα για τα αντικείμενα που μπορούν να φέρουν οι ταξιδιώτες μαζί τους στα αεροπορικά ταξίδια επέβαλε την Τρίτη η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, μέτρα τα οποία υιοθετήθηκαν και από τη βρετανική κυβέρνηση. Ειδικότερα, περιορίζονται σημαντικά οι ηλεκτρονικές συσκευές που μπορεί να φέρει κανείς μαζί του στο αεροσκάφος όταν επιβιβάζεται από ορισμένα αεροδρόμια, ανάμεσα στα οποία και ο αερολιμένας της Κωνσταντινούπολης. Ειδικότερα, η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι επιβάτες που ταξιδεύουν από αυτά τα αεροδρόμια δεν θα μπορούν να μεταφέρουν μαζί τους συσκευές ογκωδέστερες από ένα κινητό τηλέφωνο και θα πρέπει να αποχαιρετήσουν τις ταμπλέτες τους, τα φορητά DVD, τους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις φωτογραφικές τους μηχανές. Ολα αυτά τα αντικείμενα πρέπει να τοποθετούνται στις αποσκευές.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα κρίθηκαν αναγκαία έπειτα από πληροφορίες ότι τρομοκράτες θα αποπειραθούν να τοποθετήσουν εκρηκτικούς μηχανισμούς στις ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τουλάχιστον ανέφεραν αξιωματούχοι των αρμόδιων υπηρεσιών, χωρίς ωστόσο να πουν περισσότερα γι’ αυτό το θέμα.

Τα αεροδρόμια που επηρεάζονται από τα νέα μέτρα είναι του Καΐρου, της Κωνσταντινούπολης, της πόλης του Κουβέιτ, της Ντόχας του Κατάρ, της Καζαμπλάνκας του Μαρόκου, του Αμμάν της Ιορδανίας, του Ριάντ και της Τζέντα στη Σαουδική Αραβία, του Ντουμπάι και του Αμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι αξιωματούχοι, ωστόσο, διευκρίνισαν πως η απόφαση για τη λήψη αυτών των μέτρων ουδεμία σχέση έχει με τις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ να απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ στους κατοίκους έξι μουσουλμανικών κρατών. Μάλιστα, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας δήλωσε ότι η κυβέρνηση «δεν έβαλε στο στόχαστρο κάποια κράτη, αλλά βασιστήκαμε σε συγκεκριμένες πληροφορίες για να καταλήξουμε ποια θα ήταν τελικά τα αεροδρόμια που επηρεάζονται».

Στις 6 Μαρτίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε προεδρικό διάταγμα με το οποίο απαγορευόταν η είσοδος στις ΗΠΑ πολιτών από το Ιράν, τη Συρία, τη Σομαλία, το Σουδάν και την Υεμένη για περίοδο τουλάχιστον 90 ημερών. Δύο ομοσπονδιακοί δικαστές, όμως, ήραν την απαγόρευση λέγοντας ότι αποτελεί διάκριση κατά των μουσουλμάνων. Ο Τραμπ δεσμεύτηκε να εφεσιβάλει την απόφαση ακόμα και στο Ανώτατο Δικαστήριο, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Τα αεροδρόμια που αφορούν τα νέα περιοριστικά μέτρα εξυπηρετούν τουλάχιστον εννιά αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν απευθείας πτήσεις στις ΗΠΑ περίπου 50 φορές την ημέρα, ανέφεραν ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Οι αερομεταφορείς που επηρεάζονται από τα νέα μέτρα είναι οι Royal Jordanian Airlines, Egypt Air, Turkish Airlines, Saudi Arabian Airlines, Kuwait Airways, Royal Air Maroc, Qatar Airways, Emirates και Etihad και όπως έγινε γνωστό έχουν διορία μέχρι την Παρασκευή προκειμένου να συμμορφωθούν με τη νέα πολιτική. Παραμένει άγνωστο μέχρι πότε θα ισχύσουν τα νέα μέτρα.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της αεροπορικής Emirates, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η εταιρεία επηρεάζεται από τα νέα μέτρα ασφαλείας, δήλωσε ότι αυτά πρόκειται να ισχύσουν έως τις 14 Οκτωβρίου. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν αφορούν τους αμερικανικούς αερομεταφορείς, οι οποίοι άλλωστε δεν εκτελούν απευθείας πτήσεις από τα εν λόγω αεροδρόμια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή