ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: «Ο Σνόουντεν δεν είναι προδότης»

Πούτιν: «Ο Σνόουντεν δεν είναι προδότης»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε πως πιστεύει ότι ο πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), Έντουαρντ Σνόουντεν, υπέπεσε σε σφάλμα όταν διέρρευσε απόρρητες πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, κάτι που ωστόσο πιστεύει ότι δεν τον καθιστά προδότη.

Οι ρωσικές αρχές χορήγησαν άσυλο στον 33χρονο Σνόουντεν το 2013, αφού αποκάλυψε διαβαθμισμένες πληροφορίες σχετικά με τις κατασκοπευτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ. Ο δικηγόρος του ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι ο Σνόουντεν έχει το δικαίωμα να παραμείνει στη Ρωσία έως το 2020 και να υποβάλει επίσημα αίτημα για ρωσική υπηκοότητα τον επόμενο χρόνο.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που έδωσε στον Αμερικανό σκηνοθέτη Όλιβερ Στόουν, αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα ενόψει της προβολής της από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Showtime την 12η Ιουνίου.

«Ο Σνόουντεν δεν είναι προδότης», ανέφερε ο Πούτιν, τονίζοντας πως «δεν πρόδωσε τα συμφέροντα της χώρας του ούτε διαβίβασε πληροφορίες σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, οι οποίες έβλαψαν τους συμπολίτες του».

Εντούτοις, ο Ρώσος ηγέτης σημείωσε ότι ο Έντουαρντ Σνόουντεν θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί από τη δουλειά του, ακριβώς όπως έκανε ο ίδιος και υπέβαλε την παραίτησή του από την KGB, παρά να διαρρεύσει διαβαθμισμένες πληροφορίες, εάν δεν του άρεσε η δουλειά του.

«Δεν θα έπρεπε να το κάνει (να διαρρεύσει απόρρητες πληροφορίες). Η άποψή μου είναι ότι αυτό που έκανε ήταν λάθος» είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον Στόουν.

Όμως, ο 33χρονος πρώην συνεργάτης της NSA είχε το δικαίωμα να ενεργήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν γίνει πολύ αδιάκριτες, ενώ την ίδια ώρα εγκωμίασε τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας του, ισχυριζόμενος ότι επιχειρούν εντός των ορίων του νόμου.

«Το να προσπαθείς να κατασκοπεύσεις τους συμμάχους σου, εφόσον τους θεωρείς πραγματικά συμμάχους σου κι όχι υποτελείς σου, είναι απλά αισχρό», προσέθεσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφερόμενος στις υποκλοπές των ΗΠΑ σε βάρος χωρών συμμάχων τους, όπως η Γερμανία.

«Αυτό υπονομεύει την εμπιστοσύνη και στο τέλος προκαλεί πλήγμα στην εθνική ασφάλεια της χώρας σου».