Διαφωνίες για τον διορισμό του Μάικ Πομπέο

Διαφωνίες για τον διορισμό του Μάικ Πομπέο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την απόφασή του να καταψηφίσει τον διορισμό του πρώην επικεφαλής της CIA, Μάικ Πομπέο, ως υπουργού Εξωτερικών, ανακοίνωσε χθες ο πρώτος τη τάξει Δημοκρατικός στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ επέκρινε την κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ και τον ίδιο τον Πομπέο για έλλειψη στρατηγικού οράματος στη διεθνή σκηνή. «Εκτιμώ ότι ο επικεφαλής της διπλωματίας της χώρας μας οφείλει να είναι ευθύς. Οι θέσεις του κ. Πομπέο, όμως, δεν αντικατοπτρίζουν τις θεμελιώδεις αξίες της χώρας μας. Για τον λόγο αυτό, θα ψηφίσω “όχι” στον διορισμό τού κ. Πομπέο στο υπουργείο Εξωτερικών», είπε ο κ. Μενέντεζ, μιλώντας χθες σε ινστιτούτο της Ουάσιγκτον.

Ο πρώην διευθυντής της CIA δεν αποκάλυψε στον Μενέντεζ την πρόσφατη επίσκεψή του στη Βόρεια Κορέα, όπου συναντήθηκε με τον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ ο Μενέντεζ προσάπτει επίσης στον Πομπέο τη «δυστοκία» του να αποκαλύψει λεπτομέρειες για την εξέλιξη της έρευνας για την ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016. Εάν ο Πομπέο εξασφάλιζε σημαντική διακομματική υποστήριξη στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, αλλά και στην ολομέλεια του σώματος, αυτό θα αποτελούσε απόδειξη ότι ο νέος υπουργός Εξωτερικών απολαμβάνει τη στήριξη της νομοθετικής εξουσίας καθώς και του Λευκού Οίκου. Γερουσιαστές και βουλευτές, οι οποίοι αντιτίθενται στον Πομπέο, όμως, εκτιμούν ότι ο πρώην επικεφαλής της CIA έχει επανειλημμένως υιοθετήσει ακραίες θέσεις, είναι ιδιαίτερα συντηρητικός και διατηρεί δεσμούς με αντιισλαμικές οργανώσεις. Ο Πομπέο μπορεί, ωστόσο, ακόμη να εξασφαλίσει την έγκριση της Γερουσίας, χωρίς να έχει ψηφιστεί από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

Η μυστική συνάντηση Πομπέο – Κιμ φέρεται να πραγματοποιήθηκε την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών, την 1η Απριλίου. Την πρόταση του Κιμ Γιονγκ Ουν για σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο Τραμπ είχε μεταφέρει στον Αμερικανό πρόεδρο η κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας τον περασμένο μήνα. Παρότι ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις, οι συναντήσεις Αμερικανών αξιωματούχων και Βορειοκορεατών ομολόγων τους δεν είναι πρωτοφανείς. Το 2014, ο τότε «τσάρος» των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, Τζέιμς Κλάπερ, είχε πραγματοποιήσει μυστική επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα, με στόχο να επιτύχει την αποφυλάκιση δύο κρατούμενων Αμερικανών πολιτών. Την πρόσφατη μυστική συνάντηση επιβεβαίωσε, χθες, με τουίτ του ο Τραμπ, ο οποίος καταφέρθηκε επίσης εναντίον της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς και του σκίτσου που φιλοτέχνησε και φέρεται ότι απεικονίζει άνδρα που την απείλησε να σταματήσει να μιλάει για τη σεξουαλική της επαφή με τον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ. «Είναι ανύπαρκτος», σχολίασε και επανέλαβε ότι πρόκειται για fake news.

Τέλος, άλλο ένα περιστατικό δυσλειτουργίας καταγράφηκε, χθες, στον Λευκό Οίκο με τη Νίκι Χέιλι να κάνει λόγο για νέες κυρώσεις και τον σύμβουλο του Τραμπ, Λάρι Κούντλοου, να σπεύδει να την αδειάσει, λέγοντας ότι «μπερδεύτηκε». «Με όλο τον σεβασμό, εγώ δεν μπερδεύομαι», ήταν η αντίδραση της Χέιλι, η οποία αποκάλυψε για μία ακόμη φορά το χάος που επικρατεί στον Λευκό Οίκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή