«Μεγάλη ανοησία» η χρήση βίας, λέει ο Μπεναλά

«Μεγάλη ανοησία» η χρήση βίας, λέει ο Μπεναλά

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. «Μεγάλη ανοησία» χαρακτήρισε ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας του Γάλλου προέδρου Μακρόν το γεγονός ότι άσκησε βία εναντίον διαδηλωτών ενώ βρισκόταν εκτός υπηρεσίας, την Πρωτομαγιά. Η γαλλική αντιπολίτευση θεωρεί την υπόθεση ευκαιρία να σκοράρει πολιτικούς πόντους εις βάρος του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χθες υποστήριξε ότι όσοι ασχολούνται με το θέμα «πνίγονται σε μια κουταλιά νερό».

«Είμαι εδώ μία ώρα και κανείς δεν με έχει ρωτήσει για το θέμα», είπε χθες ο Μακρόν στον τηλεοπτικό σταθμό BFM, κατά την επίσκεψή του στη Νότια Γαλλία. Χωρίς να διερωτηθεί αν οι κάτοικοι του Παρισιού έχουν τα μέσα να το εγκαταλείψουν, προσέθεσε ότι «σίγουρα η ζέστη και η κούραση έχουν επηρεάσει τους Παριζιάνους, αφού εδώ όλα είναι μια χαρά».

Ως επικεφαλής ασφαλείας του προέδρου, ο Μπεναλά βρισκόταν καθημερινά στο πλευρό του, ενώ επί μήνες το προεδρικό μέγαρο απέφευγε να διερευνήσει τις καταγγελίες για το περιστατικό της Πρωτομαγιάς. Την περασμένη εβδομάδα, η εφημερίδα Le Monde έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο στο οποίο ο Μπεναλά εμφανίζεται να βιαιοπραγεί εναντίον διαδηλωτή και να σύρει στον δρόμο διαδηλώτρια, υποχρεώνοντας, την Παρασκευή, το προεδρικό μέγαρο να ανακοινώσει ότι διακόπτει τη συνεργασία με τον Μπεναλά.

Στη συνέντευξη, πάντως, του Μπεναλά με συνεργάτες της ίδιας εφημερίδας, προχθές, εμφανίστηκε μία στενή φίλη του ζεύγους Μακρόν, στοιχείο που η εφημερίδα θεώρησε «απόδειξη ότι ακόμη και μέσα στην καταιγίδα, ο κ. Μπεναλά δεν είναι μόνος».

«Ημουν ο αδύναμος κρίκος, το θέμα έχει πάρει διαστάσεις γιατί κάποιοι έχουν συμφέρον να πλήξουν τον πρόεδρο», είπε. Ωστόσο, σε ένδειξη πικρίας απέναντι στο πρώην αφεντικό του, ο Μπεναλά διηγήθηκε στην εφημερίδα πώς λειτουργεί το προεδρικό μέγαρο του Εμανουέλ Μακρόν. «Τα πάντα στο Ελιζέ βασίζονται στο πόσο κοντά θεωρείται ότι βρίσκεται ο καθένας στον Εμανουέλ Μακρόν. Σε ποιον χαμογέλασε, σε ποιον απευθύνθηκε με το μικρό του όνομα. Είναι ένα φαινόμενο αυλής», υποστήριξε.

Στενοί συνεργάτες του προέδρου αρνήθηκαν να καταθέσουν στην εξεταστική επιτροπή που συνέστησε για το θέμα η γαλλική Εθνοσυνέλευση, οδηγώντας την αντιπολίτευση να αποχωρήσει και να ζητήσει το τέλος των εργασιών της επιτροπής, ύστερα από μόλις δυόμισι ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή