ΚΟΣΜΟΣ

Εμπιστευτικές συνομιλίες μεταξύ Μέρκελ – Λαβρόφ

Εμπιστευτικές συνομιλίες μεταξύ Μέρκελ – Λαβρόφ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Πληροφορίες για τις εμπιστευτικές συνομιλίες της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον επικεφαλής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Βαλερί Γκερασίμοφ ζήτησε, χθες, η γερμανική αντιπολίτευση. Η συνάντηση της Τρίτης ανακοινώθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση μετά τη λήξη της, με λιγοστές λεπτομέρειες λόγω του «εμπιστευτικού», όπως ανακοινώθηκε, χαρακτήρα των συνομιλιών.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Ουλρίκε Ντέμερ, από τη γερμανική πλευρά στη συνάντηση έλαβε μέρος και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ενώ αντικείμενο των συνομιλιών ήταν η κατάσταση στη Συρία, στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.

Η γερμανική κυβέρνηση ανέστειλε προσωρινά την ισχύ των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ε.Ε. εις βάρος του Γκερασίμοφ, προκειμένου να του επιτρέψει την είσοδο στη χώρα για τις συνομιλίες. «Δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι αυτό συνέβη», δήλωσε ο βουλευτής των Πρασίνων Ομιντ Νούριπουρ στην εφημερίδα Bild. «Θα αναζητήσουμε πληροφορίες διά της κοινοβουλευτικής οδού».

«Θλιβερή, παράξενη και ύποπτη» χαρακτήρισε τη σιωπή της γερμανικής κυβέρνησης ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Μπιτζάν Τζιρ-Σαράι. Οι Ρώσοι αξιωματούχοι έφθασαν στο Βερολίνο προερχόμενοι από το Ισραήλ, όπου είχαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου.