Το «ναρκωτικό των τζιχαντιστών» σε πλοίο στην Κρήτη

Το «ναρκωτικό των τζιχαντιστών» σε πλοίο στην Κρήτη

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποσότητα κατεργασμένης κάνναβης συνολικού βάρους 6 τόνων και 3 εκατομμύρια παραισθησιογόνα χάπια Captagon, γνωστά και ως «το ναρκωτικό των τζιχαντιστών», εντόπισε το Λιμενικό στο φορτηγό πλοίο «Noka». Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες στα χρονικά κατασχέσεις ναρκωτικών από ελληνική διωκτική αρχή. Το υπό σημαία Συρίας φορτηγό πλοίο είχε αποπλεύσει από τη Λαττάκεια και, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα που κατασχέθηκαν, είχε προορισμό το λιμάνι της Βεγγάζης. Μετέφερε 18 κοντέινερ φορτωμένα με τρόφιμα, είδη οικιακής χρήσης, πρώτες ύλες για την παρασκευή τσιγάρων κ.ά. Η κατεργασμένη κάνναβη («σοκολάτα») και τα παραισθησιογόνα χάπια ήταν τοποθετημένα σε κρύπτες, στους διπλούς πάτους των κοντέινερ. Η κινητοποίηση του Λιμενικού και συγκεκριμένα της Δίωξης Ναρκωτικών του Αρχηγείου ξεκίνησε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Αφορμή αποτέλεσε «σήμα» της Διεύθυνσης Πληροφοριών και Ερευνών των γαλλικών τελωνείων, σύμφωνα με το οποίο, πλοίο που θα απέπλεε από το λιμάνι της Λαττάκειας θα μετέφερε μεγάλη ποσότητα κατεργασμένης κάνναβης κρυμμένη μέσα σε κοντέινερ με νόμιμο φορτίο. Επειτα από έρευνα οι Ελληνες αξιωματούχοι εντόπισαν το «Noka» 50 ναυτικά μίλια νοτίως των ακτών της Κρήτης και αποφάσισαν να το ελέγξουν.

Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες (στην περιοχή έπνεαν άνεμοι 8 μποφόρ), άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών έκαναν ρεσάλτο στο «Νoka» και υποχρέωσαν τον καπετάνιο να καταπλεύσει στο λιμάνι του Αθερινόλακκου, ανατολικά της Ιεράπετρας. Τη Δευτέρα, το ύποπτο πλοίο κατέπλευσε στο λιμάνι του Ηρακλείου και ακολούθησε ενδελεχής έρευνα στα 18 κοντέινερ δίχως αρχικά να βρεθούν τα ναρκωτικά. Λίγο πριν από τον απόπλου του, ωστόσο, αποκαλύφθηκε το ένοχο μυστικό του: σε ειδικές κρύπτες στους πάτους των κοντέινερ βρέθηκαν 6,05 τόνοι κατεργασμένης κάνναβης και 3,1 εκατ. παραισθησιογόνα χάπια Captagon. Το πλήρωμα, 10 υπήκοοι Συρίας και ένας Ινδός που εκτελούσε καθήκοντα υποπλοιάρχου, συνελήφθησαν και ανακρινόμενοι δήλωσαν άγνοια για το παράνομο φορτίο που μετέφεραν.

Το «ναρκωτικό των τζιχαντιστών» σε πλοίο στην Κρήτη-1

Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες (στην περιοχή έπνεαν άνεμοι 8 μποφόρ), άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών έκαναν ρεσάλτο στο «Νoka».

Οι αξιωματούχοι του Λιμενικού, πάντως, θεωρούν βέβαιο ότι ένας τουλάχιστον από τους συλληφθέντες ναυτικούς γνώριζε για την ύπαρξη των ναρκωτικών. Μάλιστα, ερευνούν πιθανή διασύνδεσή τους με άλλες παρόμοιες απόπειρες μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών από τις ακτές της Συρίας στη Λιβύη ή απευθείας σε κάποιο ευρωπαϊκό λιμάνι. Από τις 3 Νοεμβρίου το «Noka» εμφανίζεται να ανήκει σε εταιρεία με έδρα τη Λαττάκεια, ενώ η προηγούμενη πλοιοκτήτρια εταιρεία φέρεται να έχει την έδρα της στον Λίβανο. Πιθανολογείται ότι πίσω από το ταξίδι του ναρκόπλοιου κρύβεται το ίδιο κύκλωμα που έχει αποπειραθεί να μεταφέρει ναρκωτικά –κυρίως κατεργασμένη κάνναβη– από τις ακτές της Συρίας, στη Λιβύη ή απευθείας στην Ε.Ε. Τον Δεκέμβριο του 2017 και τον Μάρτιο του 2018, εξάλλου, η Δίωξη Ναρκωτικών του Λιμενικού σε συνεργασία με τις γαλλικές αρχές κατέσχεσε συνολικά 7,4 τόνους χασίς. Οι 6,1 τόνοι βρέθηκαν κρυμμένοι στο κύτος του ρυμουλκού «Andreas» και οι υπόλοιποι στο αλιευτικό Celine Star. Είχαν δηλωμένο προορισμό το πρώτο τη Μάλτα και το δεύτερο την Τύνιδα και είχαν και τα δύο άμεση ή έμμεση διασύνδεση με το λιμάνι της Λαττάκειας.

Στην κατάσχεση 635.000 χαπιών Captagon είχε προχωρήσει τον Μάρτιο του 2017 το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Οπλων του ΣΔΟΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή