Χούλιγκαν: Τι κατέθεσε o μάρτυρας «67B»

Χούλιγκαν: Τι κατέθεσε o μάρτυρας «67B»

Τρία άτομα υπό καθεστώς προστασίας περιγράφoυν την ιεραρχία των χούλιγκαν

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τους εκατοντάδες –πάνω από 300– μάρτυρες που εξετάστηκαν από αστυνομικούς της Ασφάλειας στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση του Ρέντη και τη δράση των χούλιγκαν της «Θύρας 7», τρεις εντάχθηκαν σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων. Κατέθεσαν με κωδικές ονομασίες «67Β», «67Ε» και «67ΣΤ» και οι αναφορές τους έχουν ενσωματωθεί στην ογκώδη δικογραφία της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους.

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες περιγράφουν την εσωτερική ιεραρχία των χούλιγκαν που διώκονται για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, τον ρόλο καθενός από αυτούς στα δραματικά γεγονότα της 7ης Δεκεμβρίου που οδήγησαν στον θανάσιμο τραυματισμό του 31χρονου υπαρχιφύλακα Γιώργου Λυγγερίδη κ.ά.

Ποιος είναι ο τρόπος που τα αρχηγικά μέλη, οι επονομαζόμενοι «μεγάλοι», κέρδιζαν χρήματα από τον έλεγχο της θύρας των οργανωμένων.

Ο μάρτυρας «67Β» ενδεικτικά περιγράφει ότι τα αρχηγικά μέλη των οργανωμένων και διωκόμενοι στην τρέχουσα έρευνα ξεχωρίζουν διότι «τους βλέπουμε όλους μαζί να κάθονται κάτω, δηλαδή σε χώρο που δεν επιτρέπεται η είσοδος σε θεατές αλλά μόνο σε διαπιστευμένα πρόσωπα και αυτοί έχουν καρτελάκι.

Κινούνται ελεύθερα σε όλους τους χώρους των γηπέδων χωρίς περιορισμό». Καταθέτοντας συγκεκριμένα για τον φερόμενο ως αρχηγό της «Θύρας 7» και βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση, λέει ότι «τον έχω δει να μπαίνει στη φυσούνα στο γήπεδο Καραϊσκάκη», καθώς και πως όταν κάποιοι από την εξέδρα δεν υπακούν στις εντολές του «μαζεύει ομάδα δικών του ατόμων και τραμπουκίζουν και δέρνουν τα άτομα που δεν υπακούν».

Με ακροδεξιό παρελθόν

Στην κατάθεσή του ο «67Β» περιέγραψε περιστατικό με πρωταγωνιστή 31χρονο κατηγορούμενο, με παρελθόν σε ακροδεξιά δράση υπό την ομπρέλα της Χρυσής Αυγής: «χρησιμοποίησε φωτοβολίδα στυλό, η οποία πέτυχε κατά λάθος φίλαθλο του Ολυμπιακού που συνόδευε δύο-τρία παιδάκια. Οταν ο φίλαθλος αντέδρασε, εκείνος πήγε και τον χτύπησε».

Μιλώντας για άλλο μέλος της ομάδας των χούλιγκαν κατέθεσε ότι «τον έχω δει σε δυο-τρεις αγώνες να παίρνει χρήματα από τους ιδιοκτήτες των καντινών προκειμένου να τους επιτρέπουν να βρίσκονται στο σημείο (έξω από το ΣΕΦ) και για να μην τους προκαλέσουν φθορές». Ο προστατευόμενος μάρτυρας «67Ε» περιγράφει τον τρόπο που τα αρχηγικά μέλη, οι επονομαζόμενοι «μεγάλοι», κέρδιζαν χρήματα από τον έλεγχο της θύρας των οργανωμένων: «Η ηγετική ομάδα παίρνει προσκλήσεις εισόδου στη Θύρα 7 και τις μοιράζει στους “μικρούς”. Εχω δει σε αγώνες κάποιοι να βγάζουν από την τσέπη ένα μάτσο πενηντάρικα, πουλώντας εισιτήρια».

Η 7η Δεκεμβρίου

Για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στου Ρέντη, το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου 2023, ο ίδιος μάρτυρας εξηγεί ότι «το σχέδιο ήταν να γίνει η επίθεση σε βάρος των ΜΑΤατζήδων στο συγκεκριμένο γήπεδο και όχι στο ΣΕΦ ή στο Καραϊσκάκη, διότι αυτά τα γήπεδα έχουν κάμερες, ενώ το “Μελίνα Μερκούρη” όχι, οπότε θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη ενδεχόμενη ταυτοποίηση».

Σε όσα συνέβησαν τη νύχτα των επεισοδίων και οδήγησαν στον θανάσιμο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού των ΜΑΤ αναφέρθηκε και ο 3ος προστατευόμενος μάρτυρας. «Μόλις μαθεύτηκε ότι θα μας πάρουν προσαγωγή αρκετοί από το πέταλο άρχισαν να πηδάνε μέσα στο γήπεδο. Κάποιοι βανδάλισαν το κυλικείο κάνοντας ζημιές και παίρνοντας προϊόντα, και κάποιοι έβαλαν φωτιά στις τουαλέτες καίγοντας ρούχα». Σε επόμενη κατάθεσή του, ο ίδιος μάρτυρας αποκάλυψε ότι τρία αρχηγικά στελέχη της «Θύρας 7» και βασικοί κατηγορούμενοι στην υπόθεση τη νύχτα των επεισοδίων κατάφεραν να διαφύγουν τη σύλληψη παρά το γεγονός ότι οι διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει τις εξόδους του γηπέδου. «Αυτοί οι τρεις δεν προσήχθησαν μαζί με όλους εμάς», κατέθεσε και συμπλήρωσε πως άκουσε ότι «φυγαδεύτηκαν μαζί με την αποστολή της ομάδας του Ολυμπιακού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή