Από τις Πρέσπες έως την Ανατ. Μεσόγειο

Από τις Πρέσπες έως την Ανατ. Μεσόγειο

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι πολλές οι ευκαιρίες να κινητοποιηθεί το σύνολο σχεδόν της αμερικανικής κυβέρνησης με στόχο να προωθήσει τις διμερείς σχέσεις με μία μικρή χώρα όπως η Ελλάδα. O στρατηγικός διάλογος ήταν μία ευκαιρία για την έναρξη μίας στενότερης και, κυρίως, τακτικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, σε υψηλό αλλά και πρακτικό επίπεδο. Ανέδειξε επίσης τον τρόπο που βλέπουν οι ανώτεροι διπλωμάτες, αυτοί που χαράσσουν τη μακροπρόθεσμη στρατηγική των ΗΠΑ, τη χώρα μας και τον ρόλο της στην περιοχή.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ τον περιέγραψε με σαφήνεια στη συνέντευξή του στην «Κ», τονίζοντας ότι «η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε πολύ πιο εξέχουσα θέση στην αμερικανική στρατηγική σκέψη λόγω του εύρους των απειλών ενάντια στη Δύση». Σε μία δύσκολη εποχή για τις διατλαντικές σχέσεις, ο κ. Μίτσελ έχει επιστρατευθεί για να περιγράψει το στρατηγικό πλαίσιο της συνεργασίας με τρόπο που και τις προτεραιότητες της προεδρίας Τραμπ να εκφράζει, και τους Ευρωπαίους συμμάχους να καθησυχάζει – και βέβαια, να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής. Σε ανύποπτο χρόνο, εξάλλου, είχε καταθέσει στο Κογκρέσο ότι οι ΗΠΑ «οικοδομούν μία μακροπρόθεσμη στρατηγική για την ενίσχυση της παρουσίας τους στην Ανατολική Μεσόγειο», και ότι σε αυτό το πλαίσιο «βλέπουν την Ελλάδα ως άγκυρα σταθερότητας στη Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια και εργάζονται για να ενισχύσουν συστηματικά τη συνεργασία με την Κύπρο στην ασφάλεια και την ενέργεια».

Η συνέντευξη Μίτσελ ανέδειξε, εξάλλου, πρώτη φορά δημοσίως, την αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Κύπρου. Πέρα από τις πάγιες δηλώσεις περί δικαιώματος της χώρας να εκμεταλλευθεί τα ενεργειακά της κοιτάσματα και την ελπίδα των ΗΠΑ ότι θα το κάνει με τρόπο που να είναι δίκαιος, με τη συμμετοχή όλων, ξεκαθάρισε ότι «τελικά, αυτή είναι μια απόφαση για την Κύπρο, τους ηγέτες της, τον λαό της». Οσο για τις τουρκικές αμφισβητήσεις, εκτίμησε ότι «στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποια συζήτηση που πρέπει να γίνει. Γνωρίζουμε την οπτική γωνία της Τουρκίας και η οπτική γωνία της Τουρκίας είναι μια μειοψηφία του ενός εναντίον όλου του υπόλοιπου κόσμου. Ο υπόλοιπος κόσμος έχει μια καθαρή, ευθεία άποψη για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο». Προειδοποίησε, δε, ότι «δεν θα δούμε φιλικά κανενός είδους παρενόχληση στα νερά της Κύπρου, ειδικά όταν εμπλέκονται αμερικανικά πλοία». Ο στρατηγικός διάλογος επεφύλασσε επίσης μία είδηση, καθώς στο κοινό ανακοινωθέν σημειώνεται το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την αύξηση της υποστήριξής τους στον τριμερή διάλογο της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ. Οπως εξήγησε ο κ. Μίτσελ στην «Κ», «είναι φυσικό βήμα για τις ΗΠΑ να εμβαθύνουν τη συνεργασία μας με αυτές τις τρεις χώρες… Είναι μέρος της στρατηγικής μας στην Ανατολική Μεσόγειο να ενισχύσουμε τον ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή (…) και ψάχνουμε τρόπους να το κάνουμε τον επόμενο χρόνο».

Η αναγνώριση του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας έχει, όμως, έναν αστερίσκο: Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαιώνει τη θέση τους ότι η Ελλάδα μπορεί να εξάγει σταθερότητα στα Βαλκάνια, κάτι που εκτιμούν ότι θα της επιτρέψει να εστιάσει πόρους και προσπάθειες στις προκλήσεις στα νότια θαλάσσια σύνορα, όπου εντοπίζουν τις απειλές ασφάλειας για τη Δύση. Αν αυτή καταρρεύσει στο εσωτερικό, θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια και εξωστρέφεια από την ελληνική πλευρά ώστε να πείσει εκ νέου τους Αμερικανούς για τα διεθνή της διαπιστευτήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή