Λίστα με 46 εκκρεμότητες έστειλε η Κομισιόν στην Αθήνα

Λίστα με 46 εκκρεμότητες έστειλε η Κομισιόν στην Αθήνα

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πλήθος εκκρεμοτήτων, σχετικών με τα 16 προαπαιτούμενα του τέλους Δεκεμβρίου, βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη η κυβέρνηση, λίγες ημέρες πριν από την άφιξη των θεσμών στην Αθήνα στις 21 Ιανουαρίου, όπως προκύπτει από τη σχετική λίστα της Κομισιόν, που θυμίζει μνημονιακές εποχές.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, σε επιστολή που έστειλε προς την κυβέρνηση τις πρώτες ημέρες του καινούργιου χρόνου, προαναγγέλλει ότι στο πλαίσιο της δεύτερης αυτής μεταμνημονιακής αξιολόγησης θα ζητηθούν εξηγήσεις για τις εξαγγελθείσες παροχές, για την παράταση του ΦΠΑ στα νησιά με μεταναστευτικό πρόβλημα, καθώς και για το πιθανό κόστος των δικαστικών αποφάσεων για τις συντάξεις. Επίσης, οι θεσμοί θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για τον νόμο Κατσέλη, αποκλείοντας νέα παράταση, μετά το τέλος Φεβρουαρίου.

Η λίστα της Κομισιόν αριθμεί συνολικά 46 εκκρεμότητες, οι οποίες αποτελούν επιμέρους υποχρεώσεις των 16 προαπαιτουμένων του τέλους Δεκεμβρίου 2018. Για μία από αυτές μάλιστα, τη διοχέτευση στους τελικούς δικαιούχους των 900 εκατ. ευρώ της δόσης του ΕSM που προορίζονταν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, έως το τέλος του 2018, επισημαίνεται πως αν παραμείνει μεγάλο χρηματικό ποσό αδιάθετο, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs).

Πρόκειται για τα 644 εκατ. ευρώ, περίπου, της πρώτης δόσης που αποφασίστηκε να δοθεί για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα ικανοποιεί τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της.

Η Εγνατία

Οπως προκύπτει από τη λίστα αυτή, οι θεσμοί διαπιστώνουν μηδενική πρόοδο σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού, ενώ βάλλουν ευθέως κατά του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, εκφράζοντας ανησυχίες για διάφορες δράσεις του υπουργείου, όπως η τροπολογία για τον ΟΑΣΑ και η υπουργική απόφαση για τα περιφερειακά αεροδρόμια, του περασμένου Οκτωβρίου. Καλούν, μάλιστα, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να παρέμβει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί θα δώσουν περιθώριο στην κυβέρνηση έως τις 15 Φεβρουαρίου να κλείσει τις εκκρεμότητες αυτές, προκειμένου να είναι σε θέση να συντάξουν θετική έκθεση, στις 27 Φεβρουαρίου, όπως έχει προγραμματισθεί. Αν συμβεί αυτό, το Eurogroup της 11ης Μαρτίου θα μπορέσει να αποφασίσει την επιστροφή των SMPs και ΑΝFAs. Σημαντικό ρόλο θα παίξει, φυσικά, και η έκβαση των συζητήσεων για τις προεκλογικές παροχές και τις δικαστικές αποφάσεις.

Σχετικά με τις 46 εκκρεμότητες, που αφορούν τα 16 προαπαιτούμενα, η Κομισιόν διαπιστώνει μεταξύ άλλων τα εξής:

Δημοσιονομικά – προϋπολογισμός – εκκρεμότητες

• Νομοθέτηση της μείωσης της φορολογίας των μερισμάτων και της κατάργησης του παρακρατούμενου φόρου στα εταιρικά ομόλογα.

• Εκδοση υπουργικής απόφασης για το επίδομα στέγασης και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους υπαλλήλους.

• Νομοθετική ρύθμιση για τον νέο τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

• ΑΑΔΕ. Σημειώνονται καθυστερήσεις στη στελέχωσή της εξαιτίας καθυστερήσεων στο ΑΣΕΠ για 550 υπαλλήλους. Εκκρεμούν ακόμη θέματα σχετικά με τη στέγαση και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της Αρχής.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

• Σημειώνεται ότι είναι αργή η μείωση των καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών και ότι πρέπει να λυθεί το θέμα με τη διοχέτευση των σχετικών πόρων του δανείου στους δικαιούχους.

Υγεία

• Μόνο 90 Τοπικές Μονάδες Υγείας έχουν δημιουργηθεί έναντι του στόχου για 120 έως το τέλος Δεκεμβρίου. Διαπιστώνονται προβλήματα στην προσέλκυση γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

• Η πρόταση του υπουργείου για τις επιστροφές και τις εκπτώσεις χαρακτηρίζεται προβληματική και ζητείται να εγκαταλειφθεί.

Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας

• Καθυστερήσεις στον ορισμό της διοίκησής της και στη στελέχωσή της.

Κόκκινα δάνεια

• Επισημαίνεται πως οι θεσμοί πρέπει να ενημερωθούν εγκαίρως και αναλυτικά (ιδανικά έπρεπε να γίνει την εβδομάδα που πέρασε) σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για την τροποποίηση του ν. Κατσέλη, ώστε να μπορέσει να συζητηθεί στο πλαίσιο της αποστολής τους στην Αθήνα.

• Η προσωρινή παράταση πρέπει να αποφευχθεί και σίγουρα όχι μετά το τέλος Φεβρουαρίου 2019.

• Πρέπει να ξεκινήσει η προεργασία για ένα ενιαίο σχήμα προστασίας ενεργητικού των τραπεζών.

Δικαιοσύνη

• Να ενεργοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν ο νέος Ποινικός Κώδικας. Στο πλαίσιο της αναθεώρησης προτείνεται να εξετασθούν θέματα ποινών και ιδιαίτερα η δυνατότητα εξαγοράς ποινής κάτω των 5 ετών, για λόγους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της απάτης.

Κατώτατος μισθός

• Απαιτούνται τακτικές εκθέσεις προόδου από το υπουργείο Γεωργίας.

Αγορές προϊόντων και αδειοδοτήσεις

• Να οριστικοποιηθεί η νομοθεσία για την αδειοδότηση για περιβαλλοντικές δραστηριότητες.

• Να ψηφιστεί η νομοθεσία για τις ιδιωτικές κλινικές.

• Να αντιμετωπισθούν οι καθυστερήσεις στο κτηματολόγιο.

Ενέργεια

• Να διασφαλισθεί ότι δεν θα καθυστερήσει πέραν του Φεβρουαρίου η αποεπένδυση λιγνιτικών μονάδων.

Ιδιωτικοποιήσεις

• Επιτάχυνση Ελληνικού, ΔΑΑ και ΔΕΣΦΑ.

• Ανάγκη προόδου σε ιδιωτικοποιήσεις του 2019: ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

• Επείγουσα ανάγκη να ξεκινήσει η Εγνατία.

Δημόσια διοίκηση

• Μεγάλη καθυστέρηση στον διορισμό των διοικητικών γραμματέων.

• Πρέπει να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση γενικών διευθυντών και διευθυντών υπουργείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή