Πορεία μεταναστών στο Βαθύ με αίτημα να φύγουν από Σάμο

Πορεία μεταναστών στο Βαθύ με αίτημα να φύγουν από Σάμο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες για δεύτερη ημέρα περίπου 400 μετανάστες από την Αφρική που βρίσκονται στο hotspot (ΚΥΤ – Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) στο Βαθύ της Σάμου. Οι περισσότεροι από αυτούς παραμένουν για μήνες σε πολύ δύσκολες συνθήκες, καθώς στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου δίνεται προτεραιότητα σε άλλες εθνικότητες. Για την ακρίβεια, η συγκεκριμένη ομάδα μεταναστών που προέρχονται κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική «μένουν» εκτός του ΚΥΤ σε καλοκαιρινές σκηνές, με αποτέλεσμα οι συνθήκες διαβίωσής τους να έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας των βροχών και του κρύου τώρα τον χειμώνα.

Οι μετανάστες από την Αφρική πραγματοποίησαν πορεία στο Βαθύ και τη Δευτέρα, ωστόσο χθες η αντίδραση είχε μεγαλύτερη μαζικότητα και συγκεντρώθηκαν περισσότερα άτομα. Η πορεία δημιούργησε προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, ωστόσο, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Μιχάλη Αγγελόπουλο, δεν προκλήθηκαν άλλα προβλήματα και διατηρήθηκαν χαμηλοί τόνοι. Σε πανό που κρατούσαν, έγραφαν στα ελληνικά «Χρειαζόμαστε ελευθερία. Οι έγκυες γυναίκες, τα παιδιά μας, υποφέρουν σε κακές συνθήκες διαβίωσης. Είμαστε άνθρωποι».

Με αυτόν τον τρόπο διεκδικούν να φύγουν από το νησί καθώς απαγορεύεται να ταξιδέψουν προς την ενδοχώρα έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εξέτασης του αιτήματος ασύλου που έχουν καταθέσει.

Πρόκειται ωστόσο για εθνικότητες που έχουν χαμηλό προσφυγικό προφίλ και έτσι το πιθανότερο είναι το αίτημά τους να απορριφθεί. Πληροφορίες από την υπηρεσία Ασύλου αναφέρουν ότι στη Σάμο τους τελευταίους μήνες έχουν φθάσει πολλά άτομα από την υποσαχάρια και τη δυτική Αφρική, γεγονός που έχει προκαλέσει προβλήματα.

Οι τοπικές αρχές εκφράζουν φόβους για κλιμάκωση των αντιδράσεων, καθώς οι συνθήκες διαμονής στο ΚΥΤ είναι πολύ άσχημες και, παρά τη μεταφορά πληθυσμού στην ενδοχώρα, δεν έχουν βελτιωθεί λόγω και των συνεχιζόμενων αφίξεων. Σε συνέντευξή του χθες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας ανέφερε ότι «έχουμε δει τις λεπτομέρειες που δυσκολεύουν τη δουλειά μας στη Σάμο. Παίρνουμε μέτρα ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που θα δώσουν τη δυνατότητα στους ευάλωτους να έρθουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και σε αυτούς που δεν έχουν αντίστοιχο δικαίωμα να επιστραφούν».

Στο νησί έφθασαν χθες άλλα 37 άτομα, ενώ συνολικά στο ΚΥΤ, που χωράει 650, παραμένουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες 4.000 άτομα.

Αφίξεις στα νησιά

Χθες στα ελληνικά νησιά έφθασαν ακόμα 132 άτομα με βάρκες από την Τουρκία. Από την αρχή του χρόνου έως τις 20 Ιανουαρίου έχουν φτάσει σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω συνολικά 1.129 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ ακόμα 446 άτομα έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα από τα χερσαία σύνορα στην πλευρά του Εβρου.

Πρώτη χώρα προέλευσης δεν είναι πλέον η Συρία αλλά το Αφγανιστάν, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του προηγούμενου χρόνου, καθώς το 27,7% όσων έφτασαν ήταν Αφγανοί και το 24,4% Σύροι. Το 18% όσων ήλθαν ήταν Ιρακινοί και ακολουθούν πολλές ακόμα εθνικότητες σε μικρότερα ποσοστά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στα ελληνικά νησιά βρίσκονται 14.800 πρόσφυγες και μετανάστες από τους οποίους το 37% από το Αφγανιστάν, το 16% από το Ιράκ και το 11% από τη Συρία. Το 50% του πληθυσμού αυτού είναι γυναίκες και παιδιά, ενώ τα 6 στα 10 παιδιά που βρίσκονται στα νησιά είναι κάτω των 12 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή