Διπλώματα και άδειες με «γρηγορόσημο»

Διπλώματα και άδειες με «γρηγορόσημο»

«Διεκπεραιωτές» για άδειες, διπλώματα και πινακίδες σε όσους κατέβαλλαν «γρηγορόσημο» φέρεται να ήταν 26 υπάλληλοι της Περιφέρειας Αττικής

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tραπεζάκια εξυπηρέτησης είχαν στήσει ακόμη και εντός της Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής οι λεγόμενοι «διεκπεραιωτές», που αναλάμβαναν να βγάλουν άδειες, διπλώματα οδήγησης, αλλά και την έκδοση πινακίδων αυθημερόν έναντι σεβαστού «γρηγορόσημου».

Πολλοί πολίτες απευθύνονταν σε αυτούς αντί για τον επίσημο γκισέ των υπηρεσιών της Περιφέρειας προκειμένου να κερδίσουν χρόνο. Η επίσπευση των διαδικασιών γινόταν μέσω κυκλώματος το οποίο είχε στηθεί, ξεκινούσε από τα τραπεζάκια και έφθανε έως τα διευθυντικά στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής. Οπως επισημαίνουν πηγές της Περιφέρειας Αττικής, τα περισσότερα περιστατικά διαφθοράς εντοπίζονταν στον Βόρειο Τομέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχο κύκλωμα είχε εντοπιστεί στις ίδιες υπηρεσίες το 2020.

26 υπάλληλοι της Περιφέρειας Αττικής κατηγορούνται – Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών θα περιορίσει τα φαινόμενα διαφθοράς.

Καταγγελίες πολιτών

Ολα ξεκίνησαν από καταγγελίες πολιτών στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας και οδήγησαν στην άσκηση διώξεων για ποινικά και πειθαρχικά παραπτώματα σε διευθυντές και υπαλλήλους της συγκεκριμένης διεύθυνσης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς αποφάσισε τη μετακίνηση 50 εργαζομένων από τη συγκεκριμένη διεύθυνση σε άλλες υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, ξηλώθηκαν από τη θέση τους και οι επτά διευθυντές της Γενικής Διεύθυνσης, αν και οι τρεις εξ αυτών φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Οι 26 υπάλληλοι που βαρύνονται με ποινικά αδικήματα, όπως σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ή πειθαρχικά αδικήματα βρίσκονται σε αναστολή καθηκόντων, ενώ οι υπόλοιποι θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες.

Από τον Ιούνιο, ο στόχος είναι να έχουν ψηφιοποιηθεί όλες οι σχετικές υπηρεσίες ώστε διαδικασίες, όπως η χορήγηση αντιγράφων αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας, η άρση παρακράτησης, οι ανανεώσεις αδειών κ.ά., να πραγματοποιούνται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα διαφθοράς. Εως το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με στελέχη της Περιφέρειας, τα διπλώματα, οι άδειες οδήγησης και οι πινακίδες των Ι.Χ. αυτοκινήτων θα αποστέλλονται στα σπίτια των πολιτών με κούριερ με χρέωση της Περιφέρειας. «Στόχος μας είναι να σταματήσουμε οποιαδήποτε διά ζώσης επαφή στον γκισέ τής κάθε υπηρεσίας. Η Περιφέρεια θα πηγαίνει στον πολίτη και όχι ο πολίτης στην Περιφέρεια», τονίζει χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Αττικής. Εως το τέλος του χρόνου επίσης σχεδιάζεται να έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία smart room, μια ψηφιακή εφαρμογή που θα αποτυπώνει σε πραγματικό χρόνο την πορεία των διαδικασιών σε κάθε περιφερειακή ενότητα. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι εφικτή η καταγραφή των υπηρεσιών που έχουν ιδιαίτερο φόρτο και η συγκριτική αποτύπωση των υπηρεσιών που παρέχονται σε κάθε περιφέρεια για το ίδιο αντικείμενο. Παράλληλα, το συγκεκριμένο εργαλείο θα μπορεί να εντοπίσει τυχόν δυσλειτουργίες στην πορεία διεκπεραίωσης των εργασιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή