Αξιολόγηση στο Δημόσιο με ΑΙ και λεξικό στόχων

Αξιολόγηση στο Δημόσιο με ΑΙ και λεξικό στόχων

Μέσω του νέου συστήματος στοχοθεσίας, το Δημόσιο θα γίνει περισσότερο αποδοτικό για τους πολίτες, αλλά και οι υπάλληλοί του θα έχουν κίνητρο και μέτρο της εργασίας που επιτελούν

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συγκεκριμένους και μετρή-σιμους στόχους και τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (AI) προχωράει η εφαρμογή της αξιολόγησης των προϊσταμένων (15.000-20.000 άτομα) στο Δημόσιο. Από τον επόμενο χρόνο όλες οι οργανικές μονάδες του Δημοσίου θα έχουν στη διάθεσή τους ένα «λεξικό στόχων» από το οποίο θα μπορούν να επιλέξουν προκειμένου να περιγράψουν ολοκληρωμένα και σαφώς τους στόχους τους, τι ακριβώς δηλαδή θα φέρουν εις πέρας μέσα στον χρόνο. Προκειμένου οι στόχοι που θα τεθούν και θα πρέπει να εγγραφούν σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι προϊστάμενοι των τμημάτων θα μπορούν να ζητήσουν τη βοήθεια της ΑΙ μέσω του ψηφιακού βοηθού που ήδη υπάρχει ως εφαρμογή στο gov.gr. Μέσω του νέου συστήματος στοχοθεσίας, το Δημόσιο θα γίνει περισσότερο αποδοτικό για τους πολίτες, αλλά και οι υπάλληλοί του θα έχουν κίνητρο και μέτρο της εργασίας που επιτελούν, τονίζει η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη, αρμόδια για την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.

Το «κλειδί»

Οι επιδόσεις στην εκπλήρωση των στόχων κάθε μονάδας από την επόμενη χρονιά θα είναι το «κλειδί» για να ξεκλειδώσει το μπόνους που σχεδιάζεται να επεκταθεί σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα. Μάλιστα, προκειμένου το μπόνους να λειτουργήσει πραγματικά ως κίνητρο επίτευξης εργασιακών στόχων για τον κάθε υπάλληλο, έχει προβλεφθεί το ποσό που θα δίνεται να μην μπορεί να «πέφτει» κάτω από κάποιο όριο. Συνήθως, όταν προκύπτει κάποιο επιπλέον ποσό που αφορά μια οργανική μονάδα, για λόγους εργασιακής ειρήνης μοιράζεται σε όλους τους υπαλλήλους, με αποτέλεσμα ωστόσο το τελικό ποσό να είναι μικρό και να μην μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο βελτίωσης της αποδοτικότητας.

Το σύστημα της στοχοθεσίας και της αξιολόγησης των προϊσταμένων θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4940/2022 και σταδιακά έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται. Αφορά περίπου 250.000 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί, οι δικαστικοί, οι νοσηλευτές και οι γιατροί, οι αστυνομικοί και οι στρατιωτικοί.

Οπως ορίζεται, ο στόχος που θα τεθεί από τις υπηρεσίες θα πρέπει να είναι SMART: Συγκεκριμένος – Specific (σαφώς προσδιορισμένη επιδίωξη), Μετρήσιμος – Measurble (δυνατότητα ποσοτικής αποτίμησης με τιμή-στόχο και δείκτη μέτρησης), Eπιτεύξιμος – Attainable (ρεαλιστικός και εφικτός σύμφωνα με τους διαθέσιμους πόρους), Σχετικός – Relevant (στόχος που προέρχεται από τους στόχους του υπερκείμενου ιεραρχικού επιπέδου και συντελεί στην εκπλήρωση του έργου του φορέα), Χρονικά προσδιορισμένος – Time bound.

Στο πλαίσιο εφαρμογής της νομοθεσίας, οι 1.400 φορείς του Δημοσίου κλήθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα να αποστείλουν γραπτώς τους στόχους των οργανικών μονάδων τους.

«Εξυπνο» πρόγραμμα

Στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης (Γενική Διεύθυνση Aνθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα) έφτασαν έγγραφα από όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου, στα οποία είχαν καταγραφεί 120.000 στόχοι. «Ηταν αδύνατον φυσικά να εξεταστούν και να αξιολογηθούν ως προς το περιεχόμενό τους όλοι αυτοί οι στόχοι, οπότε ζητήσαμε τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης μέσω ενός προγράμματος που εγκρίθηκε από την Ε.Ε.», υπογραμμίζει η υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη. Επιπλέον, εμπειρογνώμονες εξέτασαν τους 36.000 από τους στόχους που κατατέθηκαν έτσι ώστε να διπλοτσεκαριστούν τα αποτελέσματα. Οπως προέκυψε, μόνο οι 24.000 στόχοι πληρούν τα κριτήρια SMART, ενώ σημαντικός αριθμός πρέπει απλώς να αναδιατυπωθεί με την πρόσθεση συγκεκριμένων χρονικών και ποσοτικών παραμέτρων.

Με βάση όλη αυτή την προεργασία σχεδιάζεται να δημιουργηθεί ένα «λεξικό στόχων» από το οποίο από την επόμενη χρονιά οι φορείς του Δημοσίου θα μπορούν να επιλέξουν τους στόχους που αφορούν την υπηρεσία τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή