Επεκτείνεται το μπόνους σε όλο το Δημόσιο

Επεκτείνεται το μπόνους σε όλο το Δημόσιο

Θα παίρνουν έξτρα χρήματα οι εργατικοί δημόσιοι υπάλληλοι - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών.

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην εφαρμογή του συστήματος μπόνους σε όλο το Δημόσιο και στους φορείς του προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών με νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

Οπως τόνισε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, «θέλουμε να εισάγουμε υγιή κίνητρα για τους δημόσιους υπαλλήλους· αυτοί που είναι πιο αποδοτικοί και καλύτεροι στη δουλειά τους να αμείβονται περισσότερο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επέκταση του συστήματος μπόνους αφορά υπαλλήλους και όχι ολόκληρες διευθύνσεις ή υπηρεσίες. Δηλαδή, η χρηματική ανταμοιβή θα «ξεκλειδώνει» για μια υπηρεσία με την επίτευξη του στόχου που έχει προαποφασιστεί και τεθεί σε επίπεδο υπουργού και στη συνέχεια ο προϊστάμενος θα αναλαμβάνει να κατανείμει το ποσό ανάλογα με την απόδοση του κάθε υπαλλήλου.

Καθώς οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί σχετίζονται και με τους στόχους του Σχεδίου Ανάκαμψης, είναι σαφές ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα μισθολογικά κλιμάκια των δημοσίων υπαλλήλων, ούτε στο ύψος του μισθού που λαμβάνει ο καθένας.

Επίσης, το μπόνους δεν θα δοθεί σύμφωνα με τους έως τώρα σχεδιασμούς οριζόντια σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, ακόμη και αν ενεπλάκησαν με στόχο που η επίτευξή του έχει σχετιστεί με το μπόνους.

«Θέλουμε αυτοί που είναι πιο αποδοτικοί και καλύτεροι στη δουλειά τους να αμείβονται περισσότερο».

Το σύστημα της απόδοσης χρηματικού μπόνους έχει εφαρμοστεί πιλοτικά από το 2022 (νόμος 4940) για συγκεκριμένες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων και συγκεκριμένα:

• Οσους εμπλέκονται με την εφαρμογή των ετήσιων σχεδίων δράσης των υπουργείων.

• Οσους εργάζονται για την επίτευξη έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

• Οσους εργάζονται για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.

Καθιερώθηκε έτσι ένα σύστημα κινήτρων με την οικονομική ανταμοιβή των υπαλλήλων για την υλοποίηση συγκεκριμένων και προσυμφωνημένων στόχων συνολικού ύψους 35 εκατ. ευρώ. Ο προϊστάμενος της μονάδας καθορίζεται ως υπεύθυνος για την παροχή των ανταμοιβών που έχει άμεση σχέση με την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα του καθενός από τους υπαλλήλους.

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο, η εφαρμογή του συστήματος κινήτρων στο Δημόσιο θα περάσει στην επόμενη φάση, όπως είχε εξαγγελθεί. Θα δημιουργηθεί έτσι ένας συγκεκριμένος μηχανισμός κινήτρων, ο οποίος θα συνδέεται άμεσα με τη στοχοθεσία που τίθεται σε κάθε μονάδα. Υπενθυμίζεται ότι η στοχοθεσία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αξιολόγησης των προϊσταμένων, σύμφωνα με τη νομοθεσία που αφορά την αξιολόγηση των δημο-σίων υπαλλήλων.

Στο νέο σύστημα μπόνους για τους δημόσιους υπαλλήλους που αναμένεται να παρουσιαστεί περιλαμβάνονται τρεις κατηγορίες στόχων: αυτοί που αναφέρονται στα ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων, αυτοί που ενδεχομένως θα αποφασίσει να προσθέσει ο εκάστοτε υπουργός και οι στόχοι που θα θέσει στους υφισταμένους ο γενικός διευθυντής όπως οφείλει. Οσον αφορά, ωστόσο, την εφαρμογή του συστήματος του μπόνους, θα προηγείται αξιολόγηση και προτεραιοποίηση των στόχων από τον αρμόδιο υπουργό και το μπόνους θα αφορά κάθε έτος τις διευθύνσεις που έχουν σχέση με την επίτευξη των σημαντικών στόχων που έχουν τεθεί. Θεσμοθετείται επίσης συγκεκριμένο σύστημα για την τεκμηρίωση της επίτευξης των στόχων.

Δικλίδες ασφαλείας

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι εφόσον «ξεκλειδώσει» το ποσό του μπόνους για συγκεκριμένη διεύθυνση, στο νομοσχέδιο προβλέπονται δικλίδες ασφαλείας ώστε τα χρήματα να μη μοιράζονται σε όλους τους υπαλλήλους με ισοπεδωτικό τρόπο. Και αυτό διότι σε αυτή την περίπτωση αίρεται η έννοια του κινήτρου για καλύτερη απόδοση. Είναι σημαντικό, στο πλαίσιο της παροχής κινήτρων προς τους υπαλλήλους, το ποσό που θα δοθεί να είναι κατά κάποιον τρόπο σημαντικό, ώστε να έχει διάθεση ο υπάλληλος να καταβάλει προσπάθεια για να το πάρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή