Προσφορές από τρία funds αναμένει η Alpha Bank για ακίνητα της «Βωβός»

Προσφορές από τρία funds αναμένει η Alpha Bank για ακίνητα της «Βωβός»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την είσοδο ενός νέου θεσμικού επενδυτή στην ελληνική αγορά ακινήτων αναμένεται να σηματοδοτήσει ο επικείμενος διαγωνισμός που πραγματοποιεί η Alpha Bank, με αντικείμενο την πώληση ενός χαρτοφυλακίου από μισθωμένα κτίρια γραφείων, που στο παρελθόν, ανήκαν στην «Μπ. Βωβός – Διεθνής Τεχνική». Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, όπου θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές (αναμένονται στις αρχές Φεβρουαρίου), έχει προκριθεί και η πρωτοεμφανιζόμενη σε τέτοια διαδικασία Brook Lane Capital, ένα από τα διεθνή επενδυτικά funds, το οποίο αυτήν την περίοδο αναζητεί ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει το κτίριο γραφείων, επιφάνειας 17.000 τ.μ., που φιλοξενεί τα κεντρικά γραφεία της Vodafone στην οδό Εθν. Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι, όπως επίσης και οριζόντιες ιδιοκτησίες στο κτίριο γραφείων που βρίσκεται επί της λ. Κηφισίας 95-97 στο «δαχτυλίδι» της Αττ. Οδού, έναντι του Μεγάρου του ΟΤΕ. Προς πώληση βρίσκονται επίσης και τα γραφεία επί της Λ. Κηφισίας 24-26 που στεγάζουν την εταιρεία Samsung, κτίριο γραφείων στη Μιχαλακοπούλου, που μισθώνεται από την AXA, και ένα ακόμα ακίνητο στη Μεταμόρφωση, το οποίο μισθώνεται από την αντιπροσωπεία της Porsche. Η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 75 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 45-50 εκατ. ευρώ αφορούν το ακίνητο που στεγάζει τη Vodafone.

Πέραν της Brook Lane Capital, προσφορές αναμένεται να καταθέσουν, εκτός απροόπτου, τόσο η νεοσύστατη επενδυτική εταιρεία ακινήτων Orilina Properties ΑΕΕΑΠ όσο και το GreCO Fund (Greek Real Estate COmpany Fund), που διαχειρίζεται η Dromeus Capital. H Orilina είναι εταιρεία του επενδυτικού ομίλου της Brevan Howard, στην οποία συμμετέχει επενδυτικά και ο εκ των ιδρυτικών εταίρων της τελευταίας, Τρύφων Νάτσης. Η εταιρεία έχει ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα για τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ και ως εκ τούτου αναμένεται να είναι ιδιαίτερα επιθετική, όσον αφορά την αναζήτηση ποιοτικών ακινήτων με φερέγγυους μισθωτές.

Στον αντίποδα, από τον διαγωνισμό φαίνεται πως θα απέχουν οι μεγαλύτερες ΑΕΕΑΠ, όπως η Εθνική Πανγαία και η Grivalia Properties, όπως και η Trastor, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι, ακριβώς λόγω του ανταγωνισμού και των αναμενόμενων προσφορών που θα είναι αρκετά υψηλές, οι αποδόσεις του χαρτοφυλακίου θα κινηθούν σε χαμηλό επίπεδο, πιθανώς πέριξ του 6%. Ωστόσο, οι ΑΕΕΑΠ που έχουν ήδη ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις, της τάξεως του 8%. Ενας ακόμα λόγος που κατέστησε τις εν λόγω εταιρείες επιφυλακτικές στο να συμμετάσχουν στον πλειοδοτικό διαγωνισμό της Alpha Bank, είναι ότι το σημαντικότερο ακίνητο του χαρτοφυλακίου, όπου στεγάζεται η Vodafone, δεν ανήκει στην τράπεζα, αλλά στο ρωσικό Πατριαρχείο, που έχει παραχωρήσει την εκμετάλλευση του οικοπέδου για σειρά ετών. Πρόκειται δηλαδή για σύμβαση παραχώρησης, η οποία εκ των πραγμάτων λειτουργεί ανασταλτικά για τους επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή