«Διογένης» και «Αθηνών Αρένα» περνούν στην Prodea

«Διογένης» και «Αθηνών Αρένα» περνούν στην Prodea

Η εταιρεία απέκτησε τα δύο ακίνητα που στεγάζουν τα κέντρα διασκέδασης

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο νέα σημαντικά ακίνητα στη Λ. Συγγρού και στη Λ. Πειραιώς απέκτησε κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου η Prodea Investments, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας με τους πιστωτές και την οικογένεια του επιχειρηματία κ. Γιάννη Παπαθεοχάρη. Πρόκειται για το «Αθηνών Αρένα» στη Λ. Πειραιώς (συμβολή με την οδό Πέτρου Ράλλη), αλλά και το «Διογένης Παλλάς», επί της Λ. Συγγρού.

Το ακίνητο στην οδό Πειραιώς αποκτήθηκε στις 8 Μαρτίου, αντί ποσού 7 εκατ. ευρώ. Προς το παρόν, η διοίκηση της Prodea δεν έχει αποφασίσει τον τρόπο αξιοποίησης, εξετάζοντας διάφορες επιλογές, όπως τη μετατροπή του σε κτίριο γραφείων, σε κατοικίες, ή ακόμα και την πώλησή του ως έχει. Αντιθέτως, το έτερο ακίνητο όπου στεγαζόταν το «Διογένης Παλλάς» πρόκειται να αξιοποιηθεί ως έχει, καθώς ήδη σε αυτό μισθώνονται χώροι γραφείων από ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ φιλοξενούνται και στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού Mega Channel. Το συγκεκριμένο ακίνητο ανήκει στην εταιρεία «Δείγμα Επενδυτική», την οποία εξαγόρασε η Prodea, με εξυγίανσή της παράλληλα, μέσω της πρόωρης λύσης της σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης και εξόφλησης των πιστωτών της. Η εταιρεία αποκτήθηκε αντί ποσού 10,25 εκατ. ευρώ, ενώ η εύλογη αξία των ακινήτων της ανέρχεται σε 21,42 εκατ. ευρώ.

Επίσης, από τις αρχές του έτους και μέχρι τις 18 Απριλίου, η Prodea έχει εισπράξει συνολικά 29,13 εκατ. ευρώ από πωλήσεις μεμονωμένων ακινήτων του χαρτοφυλακίου της, σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία. Η μεγαλύτερη συμφωνία αφορά την πώληση ενός κτιρίου γραφείων που ανήκε στο Picasso Fund, που διαχειρίζεται ακίνητα στην Ιταλία. Το τίμημα για το εν λόγω ακίνητο ανήλθε σε 10,3 εκατ. ευρώ. Αν σε αυτές τις πωλήσεις προστεθεί και η ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης πακέτου ακινήτων στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, τα συνολικά έσοδα που αποκόμισε η Prodea από τις πωλήσεις ακινήτων από τις αρχές του έτους προσεγγίζουν τα 68,5 εκατ. ευρώ. Συνολικά, εντός του 2023 τα αντίστοιχα έσοδα από πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 274,3 εκατ. ευρώ, ενώ αποκτήθηκαν και ακίνητα αξίας 45,5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η διοίκηση της εισηγμένης συνεχίζει τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του δανεισμού του ομίλου, καθώς στις 22 Μαρτίου προχώρησε στην υπογραφή ενός επταετούς ομολογιακού δανείου, ύψους 250 εκατ. ευρώ με την Εθνική Τράπεζα, με επιτόκιο Euribor τριμήνου, πλέον περιθωρίου 1,9% ετησίως. Το δάνειο θα αξιοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση δανεισμού, αλλά και την κάλυψη άλλων αναγκών χρηματοδότησης της εταιρείας. Ηδη, στο τέλος Μαρτίου, εκταμιεύθηκε ποσό 180 εκατ. ευρώ, από το οποίο 160 εκατ. ευρώ έχουν ήδη κατευθυνθεί για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού.

Κατά τη χρήση του 2023 τα έσοδα από μισθώματα αυξήθηκαν κατά 10,3% και ανήλθαν σε 165,2 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ο κύκλος εργασιών του ομίλου της Prodea Investments ανήλθε σε 169 εκατ. ευρώ, από 186,9 εκατ. ευρώ, όταν όμως είχαν συμπεριληφθεί και μη επαναλαμβανόμενα έσοδα από πωλήσεις ακινήτων, ύψους 36,4 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων και μη επαναλαμβανόμενα κονδύλια) διαμορφώθηκαν σε 120,4 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 14,5%. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 73,82 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 123,7 εκατ. ευρώ. Η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Prodea διαμορφώθηκε σε 2,71 δισ. ευρώ το 2023, από 2,79 δισ. ευρώ το 2022, κυρίως λόγω των πωλήσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή