To ρίσκο επιστρέφει στο real estate

To ρίσκο επιστρέφει στο real estate

Περισσότερες τοποθετήσεις των ΑΕΕΑΠ σε ειδικές κατηγορίες ακινήτων με αυξημένο κίνδυνο και υψηλότερη απόδοση

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχύεται και πάλι η διάθεση των επενδυτών ακινήτων για προσθήκη ακινήτου ειδικού χαρακτήρα στα χαρτοφυλάκιά τους. Μετά την υγειονομική κρίση είχε περιοριστεί η διάθεση ανάληψης ρίσκου, ωστόσο οι υψηλές τιμές και η επιστροφή στην ομαλή λειτουργία της οικονομίας έχουν επαναφέρει και την πρόθεση κάποιων εταιρειών να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, έχει ενισχυθεί η διάθεση πολλών εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητα (ΑΕΕΑΠ) να τοποθετηθούν σε τομείς της αγοράς που δεν έχουν δοκιμαστεί επενδυτικά, όπως οι χώροι στέγασης εκπαιδευτικών φορέων (π.χ. σχολεία, πανεπιστήμια κ.λπ.), οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, τα κέντρα επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων (data centers), τα διαγνωστικά κέντρα και γενικότερα οι δομές υγείας, οι σταθμοί αυτοκινήτων, τα θεματικά πάρκα, ακόμα και τα στούντιο παραγωγής ταινιών. Οπως αναφέρει στην «Κ» η κ. Δίκα Αγαπητίδου, επικεφαλής της JLL – Αθηναϊκή Οικονομική, «τα ακίνητα αυτά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, αλλά προσφέρουν και υψηλότερες αποδόσεις που κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 8%-10%. Εκτιμώ ότι θα συνεχίσουν να αποτελούν αντικείμενο επενδυτικού ενδιαφέροντος τόσο το 2024, όσο και τα επόμενα χρόνια».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και τομείς όπως τα logistics, που πλέον συγκαταλέγονται μεταξύ των δημοφιλέστερων κατηγοριών ακινήτων, όπου τοποθετούνται οι θεσμικοί επενδυτές, οι αποδόσεις έχουν περιοριστεί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κ. Αγαπητίδου, «όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όσο αυξάνεται η ελκυστικότητα των logistics και ενισχύεται το μερίδιό τους ως ποσοστό επί του χαρτοφυλακίου των επενδυτών, τόσο συμπιέζονται οι αποδόσεις και προσεγγίζουν εκείνες των υπόλοιπων κλάδων της αγοράς, όπως για παράδειγμα τα γραφεία και τα εμπορικά καταστήματα.

Σήμερα τέτοια ακίνητα προσφέρουν αποδόσεις της τάξεως του 6,75%-7,75%». Προς το παρόν, η εταιρεία η οποία έχει επιδείξει τη μεγαλύτερη διάθεση για αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται σε αυτές τις εναλλακτικές κατηγορίες επενδύσεων σε ακίνητα, είναι η Premia Properties ΑΕΕΑΠ, πιθανώς και λόγω της εμπειρίας του βασικού της μετόχου, δηλαδή της σουηδικής Sterner Stenhus του κ. Ηλία Γεωργιάδη. Ετσι, η εισηγμένη επένδυσε στην απόκτηση των εγκαταστάσεων των Εκπαιδευτηρίων Δούκα στο Μαρούσι.

Το ύψος της συμφωνίας ανήλθε σε 20 εκατ. ευρώ και αφορούσε τόσο τα σχολεία, όσο και τον πολυχώρο Δαΐς, αλλά και το κολυμβητήριο. Βάσει των όρων της συναλλαγής, τα Εκπαιδευτήρια Δούκα θα παραμείνουν ως μισθωτής των εγκαταστάσεων για τα επόμενα 15 χρόνια, διατηρώντας και το δικαίωμα της επαναγοράς των ακινήτων. Πρόκειται δηλαδή για μια συμφωνία αντίστροφης χρηματοδοτικής μίσθωσης (sale and leaseback). Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα έχουν αναπτυχθεί σε μια έκταση 26,6 στρεμμάτων, όπου περιλαμβάνονται σχολικά κτίρια, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, συνολικής επιφάνειας 23.114 τ.μ.

Στόχος της Premia είναι να προχωρήσει και σε άλλες αντίστοιχες κινήσεις, ακόμα και μέσω της απόκτησης νέων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που θα κατασκευαστούν τα επόμενα χρόνια. Για παράδειγμα, είναι εμφανές το ενδιαφέρον που έχει δημιουργηθεί στην αγορά ακινήτων για τη δημιουργία χώρων στέγασης ξένων πανεπιστημίων, που πιθανώς να συνδυάζονται και με κοιτώνες για τους σπουδαστές. Τέτοιου είδους ακίνητα συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που θα ενδιέφεραν την Premia και ενδεχομένως και άλλες εταιρείες του κλάδου των ΑΕΕΑΠ. Αλλη μια εταιρεία που έχει τοποθετηθεί σε ειδικές κατηγορίες ακινήτων, είναι η Briq Properties. Η εταιρεία έχει αποκτήσει κτίριο στην οδό Φιλελλήνων στο Χαλάνδρι, όπου φιλοξενείται η Μονάδα Φιλοξενίας Ηλικιωμένων Ευζωίας Μέλαθρον. Επίσης, ελέγχει και το 64,2% υπόγειου χώρου γκαράζ στη Λ. Βασ. Σοφίας 64 στο κέντρο της Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT