Εγκρίθηκε το έργο διαχείρισης των απορριμμάτων της Ηλείας

Εγκρίθηκε το έργο διαχείρισης των απορριμμάτων της Ηλείας

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πράσινο φως πήρε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Ηλείας. Με την υποδομή που θα λειτουργήσει 22 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης, η Ηλεία φιλοδοξεί να «γυρίσει σελίδα» και να στραφεί σε εντελώς διαφορετικό από το σημερινό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων. Η σύμβαση εγκρίθηκε τον Ιανουάριο με την 047/2019 πράξη του Ε΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ετσι, πλέον ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή μέσα στον Φεβρουάριο της ΣΔΙΤ ανάμεσα στον Δήμο Ηλιδας, που είναι και ο φορέας υλοποίησης του έργου, και την κοινοπραξία «Μεσόγειος – J&P ΑΒΑΞ – ΑΑΓΗΣ». Από την απόφαση (που έχει στη διάθεσή της η «Κ») προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την επένδυση:

• Η διάρκεια της σύμβασης είναι 27 έτη από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της (τη σηματοδοτεί η παράδοση του χώρου από τον δήμο στην κοινοπραξία). Η μονάδα επεξεργασίας θα πρέπει να ξεκινήσει δοκιμαστική λειτουργία σε 22 μήνες.

• Η μονάδα θα κατασκευαστεί πλησίον του ΧΥΤΥ στη θέση Τριανταφυλλιά και θα έχει μέγιστη δυναμικότητα 80.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως (ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα οι 45.000 τόνοι). Οι δήμοι θα πληρώνουν 64,60 ευρώ/τόνο για ποσότητες έως 60.000 τόνους και 38,78 ευρώ/τόνο για το υπόλοιπο.

• Το κατασκευαστικό κόστος ανέρχεται σε 29,16 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), εκ των οποίων ο Δήμος Ηλιδας (διά του κοινοτικού επιχειρησιακού προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ) θα χρηματοδοτήσει το 60% (16,8 εκατ. ευρώ). Το υπόλοιπο θα καλυφθεί από την κοινοπραξία με ίδια και δανειακά κεφάλαια, με την έκδοση ομολογιακού δανείου. Η κοινοπραξία μπορεί να ζητήσει από τον δήμο να προκαταβάλει το 30% της συμμετοχής του.

• Η μονάδα θα δέχεται σύμμεικτα αστικά απορρίμματα, τα οποία θα διαχωρίζονται μέσω μηχανικού συστήματος σε επιμέρους ρεύματα, ώστε να συλλέγονται τα ανακυκλώσιμα και να πωλούνται (τα έσοδα συνυπολογίζονται στο χρηματοοικονομικό μοντέλο της μονάδας). Θα δέχεται επίσης οργανικά ύστερα από προδιαλογή στην πηγή (με δίκτυο καφέ κάδων), τα οποία θα υπόκεινται αναερόβια βιολογική επεξεργασία για την παραγωγή κομπόστ και βιοαερίου, το οποίο θα καίγεται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

• Τη μονάδα θα διαχειρίζεται εταιρεία ειδικού σκοπού, η οποία θα ονομάζεται «Διαχειριστική Απορριμμάτων Ηλείας – ΔΑΗ Α.Ε.».

• Ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στον οποίο συμμετέχουν οι επτά δήμοι της Ηλείας θα καθορίζει τις ετήσιες εισφορές των δήμων. Η είσπραξη θα γίνεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος (στα τέλη καθαριότητας).

• Στον διαγωνισμό συμμετείχαν επτά εταιρείες ή κοινοπραξίες. Μία από αυτές ήταν η «Τοξότης Α.Ε.», συμφερόντων Καλογρίτσα, η οποία αποκλείστηκε «λόγω αποκλίσεων από τις ελάχιστες απαιτήσεις χρηματοοικονομικής ικανότητας, επαγγελματικής επάρκειας και τεχνικής ικανότητας».

Να σημειωθεί ότι προ ημερών, με την απόφαση 2842/18 του Ε΄ Τμήματος, κρίθηκε νόμιμη η μελέτη περιβαλλοντικών όρων του ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς, που προσεβλήθη από κατοίκους και φορείς της περιοχής. Μεταξύ των πολλών επιχειρημάτων που τέθηκαν στην προσφυγή ήταν ότι η λειτουργία του έργου προσβάλλει τον μοναστικό βίο στην πλησίον ευρισκόμενη Μονή Φραγκοπηδήματος. Το επιχείρημα απορρίφθηκε από το ΣτΕ καθώς… δεν τέθηκε από μοναχούς της Μονής Φραγκοπηδήματος, η οποία σημειωτέον ενοικιάζει στον δήμο το μεγαλύτερο μέρος της απαραίτητης έκτασης για το έργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή