Καρδίτσα: Μια «αχρείαστη» ανάπλαση

Καρδίτσα: Μια «αχρείαστη» ανάπλαση

Αντιδρούν οι κάτοικοι της Καρδίτσας στο σχέδιο του δήμου για το Παυσίλυπο

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διχάζει την κοινωνία της Καρδίτσας η πρόθεση του δήμου να αναπλάσει το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης, γνωστό ως Παυσίλυπο. Ο διαγωνισμός κηρύχθηκε τρεις φορές άγονος και επαναπροκηρύχθηκε προχθές για τέταρτη φορά. Ο δήμος υποστηρίζει πως πρόκειται για ένα έργο που θα ανανεώσει τον χώρο και θα τον εκσυγχρονίσει. Οι αντιδρώντες, οι οποίοι έχουν συλλέξει περισσότερες από 1.500 υπογραφές, εκτιμούν ότι είναι ένα «αχρείαστο» έργο που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία του ωραιότερου και δημοφιλέστερου χώρου πρασίνου της πόλης, με μοναδικό σκοπό την απορρόφηση κονδυλίων.

Το Παυσίλυπο είναι ένα μεγάλο πάρκο στο κέντρο της Καρδίτσας, η έκταση του οποίου φτάνει τα 50 στρέμματα. Ο χώρος αυτός μετράει πάνω από έναν αιώνα ζωής, στο πέρασμα του οποίου έχει δεχθεί διάφορες επεμβάσεις (η τελευταία τη δεκαετία του ’90) – παρ’ όλα αυτά παραμένει ένας κυρίως φυσικός χώρος, με ψηλά δέντρα και πλούσια βλάστηση, που λειτουργεί ως χώρος περιπάτου και αναψυχής.

Το φθινόπωρο του 2022 ο Δήμος Καρδίτσας ανακοίνωσε ότι πρόκειται να προχωρήσει σε μια εκτεταμένη ανάπλαση του χώρου, με χρηματοδότηση 8 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τον δήμο πρόκειται για μια ανάπλαση η οποία ενσωματώνει «έξυπνες» εφαρμογές, αξιοποιεί βιοκλιματικά στοιχεία, ενώ περιλαμβάνει και την ανανέωση όλου του αστικού εξοπλισμού.

«Ακούμε τις αντιρρήσεις και, εφόσον υπάρξει ανάδοχος, στη μελέτη εφαρμογής θα δούμε πώς θα ενσωματώσουμε τις παρατηρήσεις τους», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Βασίλης Τσιάκος.

Τρεις φορές άγονος

Από την πρώτη στιγμή οι αντιδράσεις για το έργο ήταν πολλές. Παρ’ όλα αυτά το έργο δημοπρατήθηκε – ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος τρεις φορές και προχθές επαναδημοπρατήθηκε για ακόμη μία φορά. «Το έργο βασίζεται σε μια προμελέτη η οποία είναι ανεδαφική και αδύνατον να εφαρμοστεί», λέει στην «Κ» ο Βαγγέλης Γαλούσης, πρώην πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. «Είναι επίσης φανερή στην προκήρυξη του διαγωνισμού μια υπερτιμολόγηση εργασιών, οι οποίες περιγράφονται χωρίς πλήρη τεκμηρίωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ένας και μοναδικός εργολάβος που εμφανίστηκε στις τρεις προηγούμενες άγονες προσπάθειες κάνει (ασυνήθιστο για τέτοιες περιπτώσεις) σειρά παρατηρήσεων, επισημαίνοντας επικινδυνότητα, κακή χρησιμοποίηση υλικών, μη δόκιμες κατασκευές, και βέβαια προτείνει διαφοροποιήσεις πολύ χαμηλότερου κόστους, χωρίς να μειώνει αντίστοιχα τον προϋπολογισμό», αναφέρει.

«Το Παυσίλυπο είναι ένας χώρος πολύτιμος για την Καρδίτσα», λέει η Μάγδα Γάκη, αρχιτέκτων. «Σε μια πόλη του Θεσσαλικού Κάμπου, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, το Παυσίλυπο είναι μια πραγματική όαση. Ταυτόχρονα είναι ένας χώρος με πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, την οποία αγαπούν όλοι οι Καρδιτσιώτες. Την ατμόσφαιρα αυτή έρχεται να καταστρέψει το έργο του δήμου, προσθέτοντας ένα στρέμμα υδάτινες επιφάνειες (σε μια πόλη που υποφέρει από τα κουνούπια), απομακρύνοντας την παιδική χαρά που δημιουργήθηκε πριν από λίγα χρόνια (στην οποία τα παιδιά κάνουν σειρά για τις κούνιες), φορτώνοντας το πάρκο με πανάκριβες κατασκευές. Το σχέδιο αυτό έχει έναν μεγαλοϊδεατισμό παρελθουσών δεκαετιών που κατά τη γνώμη μου απηχεί την ανάγκη να “δημιουργηθεί” ένα έργο με πολύ υψηλό προϋπολογισμό». «Αυτό που χρειάζεται το Παυσίλυπο είναι μια συντήρηση, ένα φρεσκάρισμα και όχι 45 πίδακες νερού, 3 στρέμματα ξύλινων deck και μαρμάρινα παγκάκια», εκτιμά ο Βαγγέλης Παπαβασιλείου, πολιτικός μηχανικός και ιδιοκτήτης γνωστού ξενοδοχείου της πόλης. «Το Παυσίλυπο είναι κομμάτι της ιστορίας της Καρδίτσας ως έχει, οι άνθρωποι το αγαπούν ως έχει και δεν υπάρχει λόγος να το αλλοιώσεις, μόνο και μόνο για να απορροφήσει η Καρδίτσα πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης».

Η πλευρά του δήμου

Ο δήμαρχος Βασίλης Τσιάκος υποστηρίζει από την πλευρά του ότι η κριτική είναι άδικη. «Το Παυσίλυπο πρέπει να αναβαθμιστεί. Με τη μελέτη θα μπουν στοιχεία νερού που θα προσφέρουν δροσισμό, θα αντικατασταθούν τα πλακόστρωτα με σύγχρονα, θα μπει ένα όριο στα καταστήματα εστίασης που θα χρησιμοποιούν συγκεκριμένες πέργκολες, τα κτίρια της βιβλιοθήκης και του ληξιαρχείου θα εκσυγχρονιστούν», λέει στην «Κ». «Δεν θα πειράξουμε το άλσος. Αν κοπεί ένα δέντρο, θα φυτέψουμε δύο. Ακούμε τις αντιρρήσεις των πολιτών και, εφόσον υπάρξει ανάδοχος, στη μελέτη εφαρμογής θα δούμε πώς θα ενσωματώσουμε τις παρατηρήσεις τους. Κανείς δεν θέλει να καταστρέψει το Παυσίλυπο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή