Από την… πατόζα στα σύγχρονα αγροτικά μηχανήματα

Από την… πατόζα στα σύγχρονα αγροτικά μηχανήματα

6' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιχειρηματική δράση της οικογένειας Κoυιμτζή ξεκινά από το 1936 και η ιστορία της είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη μηχανολογία, όταν ακόμη για την παραγωγή του σιταριού οι γεωργοί χρησιμοποιούσαν την πατόζα, μια μηχανή που δούλευε με τη βοήθεια του τρακτέρ.

Σταθερά προσανατολισμένη στην καινοτομία και στην ποιότητα, υποστηρίζει μηχανολογικά και τεχνολογικά τον πρωτογενή τομέα και το κομμάτι της μεταποίησης, έχοντας από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 βασικό άξονα της δραστηριότητάς της την κατασκευή μηχανολογικών συστημάτων για θεριζοαλωνιστικές μηχανές. Σήμερα διανύοντας την 8η δεκαετία και με παρουσία σε τέσσερις τομείς, διαθέτει δυνατό πανελλαδικό δίκτυο και έχει καταφέρει να έχει ηγετικό ρόλο στην ευρωπαϊκή αγορά και όχι μόνο, μέσα από ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών.

Γεωργία και βιομηχανία

Οι κλάδοι στους οποίους δραστηριοποιείται είναι τα εξαρτήματα μηχανολογικών εφαρμογών, τα εξαρτήματα μετάδοσης κίνησης, οι ειδικές κατασκευές για τον τομέα της άμυνας και η πώληση γεωργικών μηχανημάτων. Με έδρα τη Σίνδο Θεσσαλονίκης, στην οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της εταιρείας καλύπτοντας έκταση 12.000 τ.μ., η «Κ. Κουιμτζής Α.Ε.» είναι ένας από τους ηγέτες στον τομέα χονδρικής πώλησης μηχανικών εφαρμογών στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης. Εχοντας ως βάση την κατασκευή, την επισκευή και την εμπορία βιομηχανικών και γεωργικών συστημάτων και μηχανημάτων, πραγματοποιεί τζίρο 20 εκατ. ευρώ, απασχολεί 75 εργαζομένους και αναπτύσσεται σταθερά τα τελευταία χρόνια με τις εταιρείες Alpha Parts, Industry Motion, Alpha Systems και FENDT Hellas.

Οπως εξιστορεί ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Θανάσης Κουιμτζής, η εταιρεία ήταν πάντα συνδεδεμένη με την καινοτομία. Ο παππούς του ήταν εκείνος που είχε φέρει στην Ελλάδα την αλωνιστική μηχανή της εποχής, την πατόζα. Η εταιρεία ξεκίνησε από το γεωργικό μηχάνημα, συνέχισε στο γεωργικό εξάρτημα με τη συνδρομή του κ. Κώστα Κουιμτζή και συνεχίζει σήμερα με τους Θανάση και Βάσυ Κουιμτζή να δραστηριοποιείται σε τέσσερις τομείς.

Kατέχει ηγετική παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες και μεγάλοι κατασκευαστές την εμπιστεύονται όχι μόνον ως επίσημο διανομέα αλλά και ως υπεργολάβο. Εταιρείες όπως η New Holland συνεργάζονται με μια 100% ελληνική εταιρεία για την κατασκευή εξαρτημάτων, ενώ λειτουργεί και ως κανάλι τροφοδοσίαs μέσα από B2B συνεργασίες.

Οπως εξηγεί ο κ. Κουιμτζής, η Ελλάδα αποτελεί το 30% του τζίρου του ομίλου και μεταξύ των χωρών που έχει κυρίαρχη παρουσία ο όμιλος είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ουκρανία, οι ΗΠΑ, ενώ δραστηριότητα έχει αναπτύξει και σε χώρες όπως το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος κ.ά.

Οι τέσσερις εταιρείες

Κύριες δραστηριότητες του ομίλου είναι:

•Η Alpha Parts, που εξειδικεύεται στην κατασκευή aftermarket λύσεων για θεριζοαλωνιστικές μηχανές.

•Η Industry Motion, που δραστηριοποιείται στη διανομή και στην εξυπηρέτηση εφαρμογών μετάδοσης ισχύος για τη βιομηχανία.

•Η Alpha Systems. που εξειδικεύεται στην έρευνα, στην ανάπτυξη και στην κατασκευή για βαριά και ειδική βιομηχανία.

•Και, τέλος, η FENDT, που αποτελεί τον αποκλειστικό εισαγωγέα και διανομέα γεωργικών μηχανημάτων και μηχανημάτων εκτός δρόμου, φέρνοντας στην Ελλάδα την τεχνογνωσία της κορυφαίας κατασκευάστριας εταιρείας FENDT.

Οπως αναφέρει ο κ. Κουιμτζής, η συνεργασία ξεκίνησε το 2018, ιδρύοντας τη FENDT Hellas και η επένδυση ανήλθε στα 3,5 εκατ. ευρώ, με στόχο να παράσχει στον επαγγελματία αγρότη πληθώρα επιλογών με τα πιο καινοτόμα και δυναμικά μηχανήματα στον τομέα των γεωργικών ελκυστήρων, της συγκομιδής χορτονομής, της χορτοδεσίας, των θεριζοαλωνιστικών και των ενσιρωτικών μηχανών.

«Προστιθέμενη αξία μας η καινοτομία»

Με σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων και στις πολιτικές επιστήμες ο κ. Κουιμτζής μιλά με πάθος για τη μηχανολογία, η οποία είναι άλλωστε στο DNA της οικογένειας.

«Η καινοτομία στη μηχανική και η τεχνολογία είναι το κίνητρό μας για προστιθέμενη αξία εδώ και 80 χρόνια», επισημαίνει.

Από την… πατόζα στα σύγχρονα αγροτικά μηχανήματα-1

Αναφερόμενος στην πολυσχιδή δραστηριότητα του ομίλου εξηγεί ότι οι εφαρμογές για τις θεριζοαλωνιστικές μηχανές, που συνιστούν ένα δύσκολο πλαίσιο, επέτρεψε στον όμιλο να επεκταθεί και στη βιομηχανία.

Η «Κ. Κουιμτζής Α.Ε.» αποτελεί αξιόπιστη λύση για βιομηχανικές εφαρμογές και πελάτες της είναι όχι μόνο τα εκκοκκιστήρια, τα κονσερβοποιεία, η βιομηχανία τροφίμων, αλλά και λατομεία, ορυχεία, τσιμεντοβιομηχανίες, συνεργεία βαρέων οχημάτων, μονάδες παραγωγής ενέργειας, η βιομηχανία χαρτιού και συσκευασίας και η βιομηχανία κατασκευής γεωργικών μηχανημάτων.

Οπως υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος της «Κ. Κουιμτζής Α.Ε.», «οι εγκαταστάσεις μας στην Ελλάδα και στη Γερμανία με την Alpha Parts GmbΗ (Κολωνία) σε συνδυασμό με το ολοκληρωμένο σύστημα υποστήριξης logistics και τη συνεχώς ανανεωμένη ποικιλία προϊόντων, μας δίνουν τη δυνατότητα να ικανοποιούμε εξ ολοκλήρου τις απαιτήσεις των πελατών μας. Δεσμευόμαστε στην παροχή εξειδικευμένων λύσεων και συμβουλών, ενώ παράλληλα προσφέρουμε εξαρτήματα, όπως ρουλεμάν, ιμάντες, αλυσίδες και λιπαντικά για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες των πελατών μας».

Η δραστηριότητά μας έχει ως βασικό πυρήνα την κυκλική οικονομία σημειώνει και βοηθάμε τη βιομηχανία να εξοικονομήσει πόρους, υποστηρίζοντας όλα τα προϊόντα που απαιτούνται για τη λειτουργία του κινητήρα. Παρεμβαίνουμε σε όλα τα παρεμφερή κομμάτια του κινητήρα, μεταφέροντας το πρόβλημα στους κατασκευαστές και δίνουμε τη λύση σε σχέση με τη συντήρηση και την αντικατάσταση εξαρτημάτων.

Στον τομέα της ανάπτυξης παραγωγής και καινοτομίας η Alpha Systems συνεργάζεται με πανεπιστήμια και ιδρύματα και αναλαμβάνει, εκ μέρους των πελατών της, ένα πλήρες πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) που εφαρμόζεται από την πρωταρχική ιδέα ενός έργου μέχρι την υλοποίησή του.

Ολα τα μεγάλα έργα αναπτύσσονται σε συνεργασία με τους πελάτες της σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας λογισμικό και μηχανήματα τεχνολογίας αιχμής. Οπως σημειώνει ο κ. Κουιμτζής, «διεξάγουμε έρευνα marketing έτσι ώστε να σχεδιάζουμε ένα νέο προϊόν ή υπηρεσία που ανταποκρίνεται και υπερβαίνει τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των πελατών μας, εκτελούμε τον σχεδιασμό της κατασκευής, επιβεβαιώνουμε την απόδοση του προϊόντος ή της υπηρεσίας».

Χρειάζεται άμεσα μηχανολογικός εκσυγχρονισμός της ελληνικής γεωργίας

Η συνεργασία του ομίλου Κουιμτζή με τον ηγέτη κατασκευαστή γεωργικών μηχανημάτων FENDT και η ίδρυση της FENDT Hellas αποτελούν ένα ουσιαστικό άνοιγμα του ομίλου στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος όπως τονίζει ο κ. Κουιμτζής πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αγνοήσει τον πρωτογενή τομέα και η γεωργία με τη σειρά της πρέπει να εκπαιδευθεί προκειμένου να αυξήσει την παραγωγικότητά της μέσα από ορθολογικές πρακτικές. Αν και ξοδεύουμε αρκετά σε μηχανολογικό εξοπλισμό, ο αγροτικός κόσμος δεν είναι αρκετά εκπαιδευμένος για να αξιολογήσει την ανταποδοτική σχέση κόστους – οφέλους, που δημιουργεί η σωστή χρήση της μηχανολογίας και των μηχανημάτων γενικότερα», σημειώνει ο κ. Κουιμτζής.

Παρά το γεγονός ότι τα ελληνικά τρόφιμα είναι διεθνώς αναγνωρισμένα για την ποιότητά τους, υπάρχουν πολλά ακόμη που μπορούν να γίνουν για να έχουμε «έξυπνη» πρώτη ύλη και ο τομέας της μηχανολογίας και γενικά των μηχανημάτων μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση. «Για να έχεις ποιότητα πρέπει να έχεις ποιοτικά εργαλεία», υπογραμμίζει ο κ. Κουιμτζής, εξηγώντας ότι τα σύγχρονα εργαλεία εξοικονομούν καύσιμα, προβλέπουν τον χειρισμό και η ανταλλαγή πληροφοριών που μπορούν να προσφέρουν είναι μοναδική», αποτελώντας ένα εξαιρετικό συνεργάτη του Ελληνα αγρότη. Η επαρχία είναι και το Α και το Ω, επισημαίνει, και είναι αλήθεια ότι μέχρι σήμερα δεν έχει προσεχθεί όπως θα έπρεπε, με συνέπεια να υστερούμε σε υποδομές και να μην έχουμε φροντίσει να δημιουργήσουμε δικλίδες ασφαλείας σε μία σειρά θεμάτων, όπως π.χ. αυτά των κοινοτικών επιδοτήσεων, με συνέπεια τις επιπτώσεις να τις πληρώνει όλη η αγορά.

«Βασική αδυναμία της αγροτικής οικονομίας είναι επίσης η εμπορία τύπου χύδην (bulk), κάτι που λειτουργεί αποτρεπτικά γι’ αυτούς που θέλουν να κάνουν ποιοτικό προϊόν. Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο ακόμη και αυτοί που κάνουν καλό προϊόν δεν έχουν διαπραγματευτική δύναμη, με αποτέλεσμα η αγορά να μην πριμοδοτεί την ποιότητα», υπογραμμίζει. «Ο ανταγωνισμός για την ελληνική γεωργία έρχεται από πολύ ισχυρές χώρες όπως η Πολωνία, η Ουκρανία, η Ρωσία, που έχουν καλύτερη μηχανολογική κουλτούρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και πολύ μικρότερες χώρες όπως η Τσεχία και η Βουλγαρία έχουν μηχανήματα με μέσον όρο ηλικίας πολύ νεότερο από ό,τι η Ελλάδα. Η ανάπτυξη μηχανολογικής κουλτούρας είναι και ο στόχος της πρωτοβουλίας που έχουμε πάρει σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Είναι λυπηρό ότι δεν έχουμε σχολές γεωργικών μηχανημάτων, δεν έχουμε τμήματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ που να εκπαιδεύονται οι επαγγελματίες του κλάδου όχι μόνο για το πώς θα τα χειρίζονται, αλλά και πώς θα τα αξιολογούν. Επιδιώκουμε σε συνεργασία με τη FENDT να διοργανώσουμε roadshows, μέσα από τα οποία προσβλέπουμε να μεταφέρουμε τεχνογνωσία στον τελικό καταναλωτή», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή