Από το εξωτερικό το 13% των κερδών στις τράπεζες

Από το εξωτερικό το 13% των κερδών στις τράπεζες

Τη μεγαλύτερη συμβολή έχουν οι θυγατρικές τους στην Κύπρο και στη Βουλγαρία

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 661 εκατ. ευρώ ή στο 13% των κερδών προ φόρων σε ενοποιημένη βάση ανήλθε την προηγούμενη χρονιά η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζικών ομίλων από τις θυγατρικές και τα υποκαταστήματα στο εξωτερικό, με τη μεγαλύτερη συμβολή να έχουν οι θυγατρικές στην Κύπρο και στη Βουλγαρία.

Οπως σημειώνει η ΤτΕ στην πρόσφατη έκθεσή της για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, το 2023 παρατηρήθηκε σημαντική κινητικότητα ως προς τη διεθνή παρουσία των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, καθώς από τη μια η Eurobank ενίσχυσε τη διεθνή παρουσία της σε αγορές που θεωρεί στρατηγικής σημασίας και από την άλλη η Alpha Bank στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τη UniCredit ανακοίνωσε την πώληση του 90,1% της θυγατρικής που έχει στη Ρουμανία.

Συγκεκριμένα, η Eurobank ολοκλήρωσε την εξαγορά της BNP Paribas Personal Finance Bulgaria τον Μάριο του 2023 και λίγο αργότερα, τον Αύγουστο, ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνιών για τη σημαντική αύξηση της συμμετοχής της στην Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο στο 55,3%. Τον Νοέμβριο ανακοίνωσε την πώληση της θυγατρικής της Eurobank Direktna στη Σερβία στην AIK Banka έναντι τιμήματος 198 εκατ. ευρώ, ενώ η Alpha Bank πρόκειται να αποκομίσει από τη συναλλαγή με τη UniCredit 300 εκατ. ευρώ, διατηρώντας το 9,9% της ενιαίας τράπεζας στη Ρουμανία. Να σημειωθεί ότι τόσο η αύξηση του ποσοστού της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα όσο και η πώληση του ποσοστού της Alpha Bank στη Ρουμανία αναμένουν τις εγκρίσεις των εποπτικών αρχών.

Με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2023, το ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό ανήλθε τον Δεκέμβριο του 2023 στα 34,9 δισ. ευρώ, με την Κύπρο να αντιπροσωπεύει τα 12,2 δισ. ευρώ, ενώ αμέσως μετά ακολουθεί η Βουλγαρία με 9,9 δισ. ευρώ, η Ρουμανία με 4,7 δισ. ευρώ, το Λουξεμβούργο με 4,2 δισ. ευρώ και η Βόρεια Μακεδονία με 2,1 δισ. ευρώ. Μικρό ποσοστό αντιπροσωπεύουν η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Κύπρος αναμένεται να προσδώσει σημαντική αύξηση στα μεγέθη της Eurobank, καθώς με βάση τα στοιχεία του 2023 τα καθαρά κέρδη της κυπριακής τράπεζας ανήλθαν σε 365,4 εκατ. ευρώ, οι καταθέσεις στα 15,3 δισ. ευρώ, ενώ τα δάνεια διαμορφώνονται σε 6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, δημόσια πρόταση προς τους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας αναμένεται τον Ιούνιο και θα ακολουθήσει η συγχώνευση με τη θυγατρική που διατηρεί ο όμιλος στην Κύπρο, τη Eurobank Cyprus.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT