Εθνική Τράπεζα: Καθαρά κέρδη 358 εκατ. το πρώτο τρίμηνο

Εθνική Τράπεζα: Καθαρά κέρδη 358 εκατ. το πρώτο τρίμηνο

Στα μέσα Ιουνίου αναμένεται η απόφαση του SSM για το μέρισμα

Κέρδη μετά από φόρους αναλογούντα στους μετόχους ύψους 358 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 38% σε ετήσια βάση (14% σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2023), κατέγραψε η Εθνική Τράπεζα το α΄ τρίμηνο του έτους, επίδοση που σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου αποδίδεται στην «αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα των οργανικών εσόδων» που ανήλθαν στα 439 εκατ. ευρώ. Οπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών, «οι εντυπωσιακές οικονομικές επιδόσεις, με επίκεντρο τη διατήρηση της οργανικής κερδοφορίας σε υψηλά επίπεδα, σε συνδυασμό με την ισχυρή κεφαλαιακή θέση και την υψηλή ρευστότητα επέτρεψαν στην Εθνική να γίνει η πρώτη ελληνική τράπεζα που επανακτά την επενδυτική βαθμίδα, μετά την οικονομική κρίση που εκδηλώθηκε στην Ελλάδα το 2010».

Η διοίκηση της ΕΤΕ έχει υποβάλει στον SSM αίτημα για τη διανομή μερίσματος σε ποσοστό 30% της κερδοφορίας της προηγούμενης οικονομικής χρήσης και η σχετική απόφαση από τον επόπτη αναμένεται στα μέσα Ιουνίου. Το παραπάνω ποσοστό αποτελεί το σημείο εκκίνησης για τη μερισματική πολιτική και οι αποφάσεις για τον επόμενο χρόνο θα ληφθούν, όπως εξήγησε ο κ. Μυλωνάς, το β΄ εξάμηνο του έτους, έχοντας ολοκληρώσει και τον πρώτο κύκλο συζητήσεων με τις εποπτικές αρχές.

Με βάση τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική, τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 22% ετησίως σε 578 εκατ. ευρώ (606 εκατ. σε επίπεδο ομίλου), αποτυπώνοντας τα υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ, την επέκταση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1,1 δισ. ευρώ ετησίως στην Ελλάδα, καθώς και την αυξημένη συνεισφορά των εσόδων από χρεόγραφα, ωθώντας το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο υψηλότερα στις 321 μονάδες βάσης. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 15% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 96 εκατ. (100 εκατ. σε επίπεδο ομίλου) το α΄ τρίμηνο 2024, αποτυπώνοντας διψήφια ποσοστά αύξησης σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες προμηθειών λιανικής τραπεζικής. Στο υψηλό οργανικό αποτέλεσμα συνέβαλε η συγκράτηση της αύξησης των λειτουργικών δαπανών στο 3% σε συγκρίσιμη βάση, στα 197 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη κόστους προς λειτουργικά έσοδα να διαμορφώνεται σε 29,3%.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 22% ετησίως.

Παρά την αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1,1 δισ. σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, το χαρτοφυλάκιο των ενήμερων δανείων εμφανίζει οριακή μείωση σε σχέση με τα τέλη του 2023 –στα 30,2 δισ. ευρώ έναντι 30,5 δισ. ευρώ–, εξέλιξη που αποδίδεται στις υψηλές αποπληρωμές επιχειρηματικών δανείων κυρίως από μεγάλες επιχειρήσεις των κλάδων της ενέργειας και της ναυτιλίας.

Ο κ. Μυλωνάς εμφανίστηκε αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την πορεία των εκταμιεύσεων τα προσεχή τρίμηνα, σημειώνοντας ότι «τα εγκεκριμένα, αλλά μη εκταμιευμένα επιχειρηματικά δάνεια ανέρχονται σε 2,9 δισ., ενώ οι εκταμιεύσεις ήδη σημειώνουν ισχυρή ανάκαμψη τον Απρίλιο στα 850 εκατ. ευρώ έναντι του εποχικά ασθενούς α΄ τριμήνου 2024», θέτοντας όπως είπε «τις βάσεις για την επίτευξη του στόχου πιστωτικής επέκτασης για το 2024». Οι καταθέσεις του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 55,6 δισ. ευρώ από 57,1 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023 και σύμφωνα με τη διοίκηση επηρεάστηκαν από τη συνήθη εποχικότητα. Η ΕΤΕ είναι η πρώτη τράπεζα που αποπλήρωσε το Πρόγραμμα Συναλλαγών Μακροχρόνιας Αναχρηματοδότησης (TLTRO ΙΙΙ) το α΄ τρίμηνο 2024.

Τέλος, η ισχυρή οργανική κερδοφορία ώθησε τον βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) στο 18,6% (+80 μονάδες βάσης υψηλότερα σε τριμηνιαία βάση), ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε σε 21,3%. Η απόδοση ενσώματων ιδίων προσεγγίζει το 20% το α΄ τρίμηνο και ο δείκτης MREL του ομίλου διαμορφώθηκε σε 26,5%, υπερβαίνοντας την ελάχιστη απαίτηση MREL του Ιανουαρίου 2025, ύψους 25,3%, κατά 120 μονάδες βάσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή