Φτιάξε κι εσύ ένα ξενοδοχείο, μπορείς!

Φτιάξε κι εσύ ένα ξενοδοχείο, μπορείς!

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​Θυμάστε τη μόδα με τα παγωμένα γιαούρτια; Είχαμε μπει στην κρίση αλλά το κέντρο της Αθήνας (και όχι μόνο) γέμιζε με πληθωρικά καταστήματα «frozen yogurt», όλα σχεδόν πανομοιότυπα μεταξύ τους, με τις ίδιες χαριτωμένες κοπέλες να μυούν τους φιλοπερίεργους Αθηναίους στη νέα γευστική ατραξιόν της πόλης.

Οκτώ χρόνια μετά, προσπαθήστε να βρείτε ένα (1) κατάστημα που να πουλάει το δροσερό αυτό έδεσμα στη γειτονιά σας. Το πιθανότερο είναι να μη βρείτε ούτε μισό· σαν να τα κατάπιε η γη.

Δείτε σήμερα τι συμβαίνει με τα νέα ξενοδοχεία. Ξεφυτρώνουν παντού, σε πιθανά και απίθανα σημεία, ακόμα κι αν δεν είναι όλα «ξενοδοχεία», τουλάχιστον με την παραδοσιακή έννοια του όρου. Μπορεί, για παράδειγμα, να είναι «apartments» (διαμερίσματα) ή «suites» (σουίτες) ή ένα από τα αναδυόμενα υβρίδια που μετεωρίζονται σε εκείνη την γκρίζα ζώνη που προέκυψε ανάμεσα στα πραγματικά ξενοδοχεία και στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb). Παλιές πολυκατοικίες, κακογερασμένα κτίρια γραφείων μεταμορφώνονται μέσα σε λίγους μήνες, προσθέτοντας κλίνες στην αγορά της πρωτεύουσας.

Αυτή η τρελή πορεία κάνει φαινομενικά καλό σε όλους: κτίρια επισκευάζονται, παραμελημένες γειτονιές ζωντανεύουν, νέες θέσεις εργασίας ανοίγουν, μια σειρά από επαγγέλματα επωφελούνται (από την οικοδομή μέχρι την εστίαση).

Φυσικά, κανείς δεν σκέφτεται το «αύριο». Οχι αόριστα το «μέλλον» αλλά το 2020, το 2021, το 2022. Οι επίσημοι φορείς της ξενοδοχειακής αγοράς κάτι προσπαθούν να πουν γιατί υφίστανται ήδη τις συνέπειες της υπερπροσφοράς δωματίων μέσα από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb.

Κανείς δεν σκέφτεται τι θα συμβεί με την πρώτη διόρθωση της ελληνικής αγοράς, με το πρώτο καθοδικό κύμα. Κυρίως δεν φαίνεται να απασχολεί τις ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων γιατί ξέρουν ότι μέσα από την γκρίζα ζώνη του εγχώριου Airbnb τονώνονται οικογενειακοί προϋπολογισμοί, πληρώνονται φόροι, κινείται η αγορά (όσο κινείται, τέλος πάντων).

Ελάχιστοι διαβλέπουν κινδύνους και εκκολαπτόμενες «φούσκες», προέχουν οι πανηγυρισμοί για τα νέα ρεκόρ στις αφίξεις. Αδιάφορο αν εδώ έχουμε να κάνουμε με σημαντικές επιχειρήσεις και όχι με 5 ή 10 συνοικιακά μαγαζιά που εμπορεύονται γιαούρτι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή