Η Ελλάδα που εμπνέει: η απίθανη παγκόσμια πρωτιά μιας ελληνικής μαθητικής καινοτομίας

Η Ελλάδα που εμπνέει: η απίθανη παγκόσμια πρωτιά μιας ελληνικής μαθητικής καινοτομίας

Το ξέρουμε, η γκρίνια είναι το εθνικό μας σπορ. Σαν σ’ αυτή τη χώρα να μη γίνεται τίποτα σωστό. Πολλές φορές έχουμε δίκιο. Αλλά είμαστε πραγματικά δίκαιοι με τους εαυτούς μας;

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ξέρουμε, η γκρίνια είναι το εθνικό μας σπορ. Σαν σ’ αυτή τη χώρα να μη γίνεται τίποτα σωστό. Πολλές φορές έχουμε δίκιο. Αλλά είμαστε πραγματικά δίκαιοι με τους εαυτούς μας; Ή μήπως πολλές φορές το παρακάνουμε και παραδινόμαστε σε ένα αέναο σπιράλ αυτοϋποτίμησης, που παραμορφώνει και τελικά αποσιωπά τις πολλές αλλά κατακερματισμένες κοιτίδες προόδου που θα μας εμψυχώσουν και θα μας πάνε ως κοινωνία και ως χώρα λίγο παρακάτω;

Η Ελλάδα που εμπνέει: η απίθανη παγκόσμια πρωτιά μιας ελληνικής μαθητικής καινοτομίας-1
Οι νικητές του Παγκόσμιου Βραβείου Μαθητικής Επιχειρηματικότητας.

Κοιτάξτε τι συνέβη την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα: στις 4 ώρα Ελλάδος ο γνωστός επιχειρηματίας και επενδυτής, Ραλφ ντε λα Βέγκα, θα ανακοίνωνε ποια ομάδα από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, την Ασία, την Αφρική και τις Αραβικές χώρες θα κατακτούσε το Παγκόσμιο Βραβείο Μαθητικής Επιχειρηματικότητας του Junior Achievement. Η ελληνική μαθητική εικονική επιχείρηση «Isometricks» από το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, εκπροσωπούσε την ευρωπαϊκή ήπειρο, αφού τον περασμένο Ιούλιο είχε κατακτήσει το αντίστοιχο ευρωπαϊκό βραβείο με το wizzle, ένα συναρπαστικό παιχνίδι συμμετριών με κρυμμένα μαθηματικά, που έχει ευεργετική επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου. Ηταν λίγο σαν τα Οσκαρ: οι έξι νικήτριες ομάδες από κάθε γωνιά του πλανήτη περίμεναν με φοβερή αγωνία την ανακοίνωση του παγκόσμιου νικητή. Κι όταν έφτασε η μεγάλη στιγμή, οι πέντε μαθητές και μαθήτριες της Β΄ Λυκείου, που αποτελούν την αγωνιστική ομάδα της Isometricks, η Κορίνα Μαλασίδη, ο Ιωάννης Τερψιάδης, η Φαίη Κατσάνου, η Μαρίνα Γιακουμόγλου και ο Νικόλας Σίββας, ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς και σε δάκρυα χαράς. Τα είχαν καταφέρει και με το παραπάνω: η ιδέα τους, που εδώ και σχεδόν έναν χρόνο είναι ένα έτοιμο εμπορικό προϊόν και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατακτούσε την κορυφή του κόσμου.

Η Ελλάδα που εμπνέει: η απίθανη παγκόσμια πρωτιά μιας ελληνικής μαθητικής καινοτομίας-2
Ενθουσιασμός μετά την ανακοίνωση του νικητή από τον Ραλφ ντε λα Βέγκα.

Είναι η πρώτη φορά στη σχεδόν εικοσαετή ιστορία του Junior Achievement Greece, που ελληνική μαθητική «startup» κερδίζει το παγκόσμιο βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο αξίας 15.000 δολαρίων. Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της επιτυχίας αξίζει να σημειώσουμε ότι στο «JA Company Program» συμμετείχαν μόνο κατά τη σχολική χρονιά 2022-2023 περισσότεροι από 1 εκατ. μαθητές από 120 χώρες. Υπολογίζεται ότι τo Junior Achievement μυεί στην επιχειρηματικότητα 15 εκατ. μαθητές τον χρόνο.

Η Ελλάδα που εμπνέει: η απίθανη παγκόσμια πρωτιά μιας ελληνικής μαθητικής καινοτομίας-3
Ομορφος συνδυασμός των μαθηματικών και της τέχνης.

Η Ελλάδα που εμπνέει: η απίθανη παγκόσμια πρωτιά μιας ελληνικής μαθητικής καινοτομίας-4
Παρουσίαση του «Isometricks» από τη Μαρίνα Γιακουμόγλου.

Τη μεγάλη τους συγκίνηση δεν μπορούσαν να κρύψουν οι υπεύθυνοι καθηγητές του πρότζεκτ, ο Νίκος Τερψιάδης, η Αννα Ματσιώρη και η Κυριακή Βασιλού, οι οποίοι έσπευσαν να ευχαριστήσουν όλους όσοι τους στήριξαν στη μεγάλη αυτή διαδρομή: τον Γιώργο Μπαλόγλου, πρ. καθηγητή του State University of New York, τους εθελοντές συμβούλους Ιωάννη Παπαδόπουλο, γενικό διευθυντή του ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκης και Γεώργιο Βαρελά, business navigator του ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκης, τον inspirational mentor Αλέξη Παπαχελά, διευθυντή της «Καθημερινής», «για τη διεισδυτική οπτική του και την έμπνευση που έδωσε στους μαθητές μας και σε εμάς», αλλά και τον Peter Economides, brand strategist, «για τη μαγεία, την παραμυθία και το όνειρο», και, φυσικά, τους «εκπληκτικούς ανθρώπους» του JA Greece «για την υποστήριξη, την αποτελεσματικότητα και τη θετική ενέργεια». Τώρα το ραντεβού δίνεται για την ερχόμενη Παρασκευή 26 Απριλίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», όπου θα διεξαχθεί ο ελληνικός «τελικός» της φετινής σχολικής χρονιάς με την παρουσία, μάλιστα, των μεγάλων παγκόσμιων θριαμβευτών. Ο πήχυς είναι ήδη πολύ ψηλά.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Πουρνάρα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή