Στο στόχαστρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ο Δ. Κουτσολιούτσος

Στο στόχαστρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ο Δ. Κουτσολιούτσος

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια τελευταία ευκαιρία να διασωθεί έχει η Folli Follie, καθώς το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο αναδιάρθρωσης που υποστηρίζουν οι ομολογιούχοι. Εννέα από τα έντεκα μέλη του Δ.Σ. ψήφισαν υπέρ, ενώ απείχαν (και όχι όπως εκ παραδρομής γράφτηκε οτι καταψήφισαν) ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και ο εκπρόσωπος της Fosun. Την ίδια ώρα, η «Κ» πληροφορείται πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εντόπισε παραβάσεις του ιδρυτή της εταιρείας Δημήτρη Κουτσολιούτσου, οι οποίες συνιστούν ενδεχομένως κακουργηματικές πράξεις, λόγω των κερδών που αποκόμισε από τις πωλήσεις μετοχών του.

Eτσι, επί του παρόντος τουλάχιστον, φαίνεται πως προχωράει το σχέδιο αναδιάρθρωσης. Νωρίτερα, οι ομολογιούχοι είχαν απορρίψει τους όρους που έθετε η εταιρεία: κατ’ αρχήν ζήτησε να μειωθεί το κόστος της ενδιάμεσης χρηματοδότησης μέχρι την επικύρωση της συμφωνίας από το περίπου 15%. Οι ομολογιούχοι αρνήθηκαν αντιτάσσοντας πως χωρίς ελεύθερες εξασφαλίσεις και με έρευνα για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος σε εξέλιξη είναι μάλλον ιδιαίτερα χαμηλό. Δεύτερον, ζήτησε να αφαιρεθεί ό όρος ότι κάθε συμφωνία αίρεται εάν διευρυνθεί η δικαστική δίωξη για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και άλλες κατηγορίες. Κάτι που επίσης αρνήθηκαν οι ομολογιούχοι. Τέλος, ζητήθηκε να δεσμευθούν οι πιστωτές πως δεν θα στραφούν εναντίον των μελών των διοικητικών συμβουλίων που χειρίστηκαν ή χειρίζονται ακόμα την υπόθεση. Και αυτό δεν έγινε δεκτό. Σημειώνεται πως ζητήθηκε από τη Folli Follie και το ελεύθερο στην αξιοποίηση – εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της έως την επικύρωση της συμφωνίας, αίτημα η διατύπωση του οποίου προκάλεσε εμφανές μειδίαμα στους πιστωτές…

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με αντικείμενο την έγκριση υποβολής μηνυτήριας αναφοράς και επιβολής προστίμων κατά του βασικού μετόχου της Folli Follie Δημήτρη Κουτσολιούτσου, αλλά και του υιού του και πρώην διευθύνοντος συμβούλου Τζώρτζη Κουτσολιούτσου (όπως και των άλλων διευθυντικών στελεχών), με βάση τα ευρήματα που προέκυψαν από τον έλεγχο που έκανε στη χρήση του 2016. Σύμφωνα με κορυφαίους κύκλους της επιτροπής, καταγράφονται αντίστοιχα διογκωμένα μεγέθη με αυτά του 2017 που στοιχειοθετούν πράξεις προς επιβολή προστίμων και άλλων κυρώσεων. Παράλληλα, όμως, ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες και ο υπολογισμός του οφέλους που αποκόμισαν οι δύο άνδρες από τις αγοραπωλησίες μετοχών της εταιρείας τους, η χρηματιστηριακή αξία της οποίας διογκώθηκε μαζί με τα πλασματικά οικονομικά αποτελέσματά της.

Καθώς το καθαρό κέρδος (διαφορά μεταξύ αξία κτήσης και αξίας πώλησης) υπερβαίνει μακράν τα 5 εκατ. που προβλέπει ο σχετικός νόμος 4043 και στοιχειοθετείται κακούργημα, ο φάκελος με τα ευρήματα θα σταλεί μαζί με μηνυτήρια αναφορά στον οικονομικό εισαγγελέα. Υπενθυμίζεται πως, με βάση τα μέχρις στιγμής δεδομένα που έχουν γίνει γνωστά για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές του πρώην πρόεδρου της εταιρείας Δημήτρη Κουτσολιούτσου (κατά του όποιου θα κινηθεί και η ίδια η Folli Follie, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Τρίτη η εταιρεία) και του γιου του Τζώρτζη κατά την επίμαχη περίοδο, ξεπερνούν σε αξία τα 26,8 εκατ. (κατά το 2017) και ανέρχονται συνολικά στα 130 εκατ. για την περίοδο από το 2003 έως και πέρυσι, οπότε και ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής. Η μία από τις έρευνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποσκοπεί στο να στοιχειοθετήσει πόσα από αυτά είναι καθαρό κέρδος, επιπλέον δηλαδή της τιμής κτήσης των μετοχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή