«Ναυάγησε» η προμήθεια 4 σκαφών για το Λιμενικό από τους Ιταλούς

«Ναυάγησε» η προμήθεια 4 σκαφών για το Λιμενικό από τους Ιταλούς

Ο ιταλικός ναυπηγικός όμιλος Cantiere Navale Vittoria Spa που είχε κερδίσει τον ελληνικό διαγωνισμό χρεοκόπησε

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις αλλεπάλληλες παρατάσεις που έλαβε και τις προσπάθειες του υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Στυλιανίδη αλλά και του προκατόχου του Γιάννη Πλακιωτάκη, ο ιταλικός ναυπηγικός όμιλος Cantiere Navale Vittoria Spa, που είχε επικρατήσει στον προ τριετίας διαγωνισμό για την προμήθεια έως και τεσσάρων παράκτιων περιπολικών σκαφών, μήκους άνω των τριάντα (30) μέτρων, τύπου P355 για το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Ακτοφυλακή, δεν κατάφερε όχι μόνο να ξεκινήσει την κατασκευή τους, αλλά ούτε καν να υπογράψει τη σύμβαση.

Η μικρή ιταλική ναυπηγική εταιρεία αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και τον Δεκέμβριο κατέθεσε στην Τεργέστη, όπου και η έδρα της, αίτηση ένταξης σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της στο πλαίσιο του σχετικού ιταλικού πτωχευτικού δικαίου. Στο μεταξύ, ήταν πια αργά για την ελληνική παραγγελία. Εχασε δε και τη σχετική εγγυητική επιστολή των 600.000 ευρώ που είχε καταθέσει στο πλαίσιο του διαγωνισμού.

Ετσι, η Ελλάδα, που τόσο χρειάζεται τα σκάφη αυτά λόγω των ελληνοτουρκικών διαφορών και των παράνομων μεταναστευτικών ροών, θα πρέπει να περιμένει μερικά χρόνια ακόμη για να ναυπηγηθούν, αφού πρώτα επιλεγεί καινούργιος ανάδοχος από τον διαγωνισμό ο οποίος θα ξεκινήσει άμεσα, όπως εξηγεί στην «Καθημερινή» ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Μάλιστα, κατόπιν παρεμβάσεών του στα αρμόδια κοινοτικά όργανα, ο υπουργός πέτυχε την αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, η οποία καλύπτει σχεδόν το σύνολο του κόστους ναυπήγησης, από τα 60 στα 99 εκατ., γεγονός που θα επιτρέψει την προμήθεια έως και έξι παράκτιων περιπολικών σκαφών μήκους άνω των τριάντα μέτρων.

Πριν από λίγες μέρες, η αρμόδια Διεύθυνση Προμηθειών και Εποπτείας Αποθηκών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προκήρυξε ανοιχτή δημόσια διαβούλευση, μη δεσμευτικής συμμετοχής οικονομικών φορέων για τις τεχνικές προδιαγραφές και τους όρους διακήρυξης για την «Προμήθεια έξι (06) παράκτιων περιπολικών σκαφών μήκους άνω των τριάντα (30) μέτρων», εκτιμώμενου συνολικού προϋπολογισμού 99.000.000 ευρώ (16.500.000 ανά σκάφος), με σκοπό «τη συλλογή εποικοδομητικών παρατηρήσεων και σχολίων επί των τεχνικών απαιτήσεων, επί του προϋπολογισμού, επί του χρόνου παράδοσης, επί του κριτηρίου κατακύρωσης κ.ο.κ.». Σύμφωνα με τον Χρήστο Στυλιανίδη, η διαδικασία θα είναι εντατική και διαγωνισμός θα προκηρυχθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μπορέσει η χώρα να προμηθευτεί τα αναγκαία πρώτα μέσα τάχιστα.

Το Λιμενικό Σώμα διαθέτει τέσσερα σκάφη ίδιου τύπου. Τα Ρ355 έχουν μήκος 36,30 μ. και πλάτος 7,45 μ. Αναπτύσσουν μέγιστη ταχύτητα 40 κόμβων και έχουν αυτονομία έως και 1.000 ν.μ., με οικονομική ταχύτητα 18 κόμβων. Στελεχώνονται από 12μελές πλήρωμα και μπορούν να φέρουν δύο τηλεχειριζόμενους σταθμούς οπλισμού της Elbit με πολυβόλα των 12,7 χλστ. ή εκτοξευτές βομβίδων των 40 χλστ. ή άλλα όπλα και φέρουν θωράκιση σε ευπαθή σημεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT