Του Αγίου Βαλεντίνου του Σαχλού

Του Αγίου Βαλεντίνου του Σαχλού

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Lower συγκαταλέγεται στα προσόντα που ζητεί το υπουργείο από τους επίδοξους διευθυντές του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Στην αρχή νόμισα ότι δεν κατάλαβα καλά. Μετά όμως προσπάθησα, όσο είναι δυνατόν, να ανιχνεύσω τη σκέψη της υπουργού Πολιτισμού. Η κυρία Ζορμπά είναι θαυμάστρια του Τσίπρα. Αν δεν θαύμαζε το έργο του, δεν θα ανελάμβανε να υπηρετήσει την πολιτική του. Θα σκέφτηκε λοιπόν ότι, αφού αυτός ο άνθρωπος κατάφερε τόσα μέσα σε τέσσερα μόνον χρόνια με τα τρία κουτσοαγγλικά του –άντε πέντε– πόσα θα είχε καταφέρει ακόμη αν είχε τουλάχιστον ένα Lower, αν ήξερε δηλαδή να βάζει πέντε λέξεις στη σειρά σε κάτι που μοιάζει με πρόταση. Η κ. Ζορμπά, λοιπόν, με την τελειομανία που τη διακρίνει, αποφάσισε να εντάξει το κριτήριο στα απαραίτητα της θέσης. Επειδή ο διαγωνισμός, αν δεν κάνω λάθος, είναι διεθνής, ελπίζω να μην εξαιρούνται από την κατοχή Lower Βρετανοί και λοιποί Αγγλοσάξονες. Το ελληνικό Δημόσιο δεν παίζει με τα μόρια.

Στη χαρτούρα του φακέλου των υποψηφίων περιλαμβάνεται και κάποιο υπόμνημα, κάτι σαν έκθεση ιδεών με θέμα «Πώς βλέπω το μουσείο, τη σύγχρονη τέχνη, τι είναι η πατρίδα μου» και πάει λέγοντας. Θα περίμενε κανείς ότι η αξιολόγηση θα ξεκινούσε από εκεί. Ποιοι έχουν την πιο ενδιαφέρουσα άποψη για το ταλαίπωρο ίδρυμα; Οι εξής τρεις. Ποιος από τους τρεις είναι πιο κοντά σε αυτό που οραματίζεται η πολιτεία για το μουσείο; Και σιγά μην οραματίζεται. Τα οράματα απαιτούν σκέψη, η σκέψη απαιτεί κόπο, κατανάλωση φαιάς ουσίας, στοιχειώδη πληροφόρηση – δεν λέω γνώσεις. Και το χειρότερο: η επιλογή σημαίνει ανάληψη ευθύνης εκ μέρους του επιλέγοντος.

Αν επέλεγαν μία ή έναν από τους υποψηφίους, οι υπόλοιποι θα στρέφονταν εναντίον τους. Καταγγελίες, διαβολές, η υπέροχη ατμόσφαιρα του ελάσσονος ελληνισμού. Τι κάνει ένας υπουργός Πολιτισμού που θαυμάζει τον Τσίπρα, τον πρωθυπουργό του Δημοσίου και των υπαλλήλων του; Καταθέτει μοριοδότηση. Η κ. Ζορμπά το είπε σαφώς: «Εδώ ζητάμε από τον τμηματάρχη Lower». Ο εστί μεθερμηνευόμενον: ο διευθυντής ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης προσλαμβάνεται με τα ίδια κριτήρια που προσλαμβάνεται ο τμηματάρχης. Συμπέρασμα: δεν έκαναν τον κόπο να αναγνώσουν τα υπομνήματα, αφού οι υποψήφιοι δεν πληρούσαν τα τυπικά προσόντα.

Γι’ αυτό η κ. Ζορμπά δεν θαυμάζει απλώς τον Τσίπρα. Τον ευγνωμονεί κιόλας. Μετά το πέρασμά της, εντυπωσιακό κατά γενική ομολογία, από το ευρωψηφοδέλτιο του σημιτικού ΠΑΣΟΚ, είχε αδρανήσει. Ωσπου ο Τσίπρας της προσέφερε ένα από τα ωραιότερα γραφεία της Αθήνας, με τεράστια βεράντα και θέα την Ακρόπολη. Την έβλεπε κάθε πρωί και αναρωτιόταν «ποιος να ’ναι ο τυχερός της ιδιοκτήτης». Σκέψεις αναπόφευκτες ανήμερα τη γιορτή Αγίου Βαλεντίνου του Σαχλού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή