Αύξηση κερδών και τζίρου για την Coca – Cola HBC το 2018

Αύξηση κερδών και τζίρου για την Coca – Cola HBC το 2018

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αύξηση πωλήσεων και κερδών έκλεισε το 2018 για την Coca – Cola HBC AG, εξέλιξη η οποία, όμως, δεν έτυχε θερμής υποδοχής ούτε από το Χρηματιστήριο Αθηνών ούτε από αυτό του Λονδίνου. Ο λόγος; Οι προβλέψεις για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας το 2019, στις οποίες προέβη ο όμιλος κατά τη χθεσινή ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του το 2019, η εκτίμηση για επιβάρυνση των λειτουργικών του κερδών κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ λόγω των συναλλαγματικών μεταβολών, καθώς και η αύξηση των χρηματοοικονομικών εξόδων του λόγω της σχεδιαζόμενης αναχρηματοδότησης του ομολόγου του, οδήγησαν σε σημαντική πτώση της μετοχής του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η Coca – Cola HBC AG, τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις ανήλθαν σε 6,65 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 2,1%, ενώ σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση η αύξηση ήταν 6%. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 447,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5%, ενώ τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 480,4 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 6,8%. Το λειτουργικό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε σε 9,6%, ενισχυμένο κατά 60 μονάδες βάσης.

Στις ανεπτυγμένες αγορές, τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις ανήλθαν σε 2,47 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 1,4%. Στην Ελλάδα, μία από τις ανεπτυγμένες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται ο όμιλος, ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 4,5%, υποβοηθούμενος από την αύξηση του τουρισμού και το σταδιακά βελτιούμενο οικονομικό περιβάλλον. Η ανάπτυξη στα ανθρακούχα αναψυκτικά προήλθε κυρίως από την Coca – Cola Zero, ενώ οι πωλήσεις της Sprite ανέκαμψαν ύστερα από επτά χρόνια. Οι κατηγορίες οι οποίες υποχώρησαν είναι αυτές των χυμών και του έτοιμου προς κατανάλωση τσαγιού.

Αύξηση κερδών και τζίρου για την Coca – Cola HBC το 2018-1

Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις στις αναπτυσσόμενες αγορές διαμορφώθηκαν σε 1,3 δισ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 11,4%. Στις αναδυόμενες αγορές καταγράφηκε μείωση 1,1% στα καθαρά έσοδα από πωλήσεις, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 2,88 δισ. ευρώ.

Για το 2019 ο όμιλος αναμένει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης σε κάποιες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται, γεγονός που, όπως επισημαίνει, «είναι πιθανό να επιδράσει αρνητικά στην καταναλωτική δαπάνη στους τομείς των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων αγορών». Οταν κλήθηκε, πάντως, η διοίκηση του ομίλου κατά τη διάρκεια του σχολιασμού των αποτελεσμάτων με τους αναλυτές να εκτιμήσει το επίπεδο ανάπτυξης της Coca – Cola HBC AG το 2019, υποστήριξε ότι αυτή αναμένεται στα επίπεδα του 2018.

Τα άλλα δύο στοιχεία που θεωρείται ότι προκάλεσαν πτώση της τιμής των τίτλων της εταιρείας χθες κατά 4,9% στην Αθήνα και κατά 8,57% στο Λονδίνο είναι τα εξής: πρώτον, η ίδια υποστηρίζει ότι αναμένει να επηρεαστούν δυσμενώς τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη από τις συναλλαγματικές μεταβολές κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Δεύτερον, ο όμιλος εκτιμά ότι το 2019 τα χρηματοοικονομικά του έξοδα θα είναι διπλάσια σε σχέση με αυτά του 2018, αποτελούμενα από το νέο κόστος κεφαλαίου και τα έξοδα αναχρηματοδότησης του ομολόγου του, καθώς και από την επίδραση της εφαρμογής του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) 16 από την 1η Ιανουαρίου 2019. Σημειώνεται ότι το ομόλογο ύψους 800 εκατ. ευρώ λήγει τον Ιούνιο του 2020 και αναμένεται να αναχρηματοδοτηθεί εντός του τρέχοντος έτους. Το μεν κόστος του πρώτου θα εξαρτηθεί από τη στιγμή και τους όρους της αναχρηματοδότησης, για το δε ΔΠΧΑ 16 το πρόσθετο κόστος υπολογίζεται σε 7-10 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή