Στην ιταλική Guala Closures περνάει η Astir Vitogiannis

Στην ιταλική Guala Closures περνάει η Astir Vitogiannis

Η Astir εδρεύει στον Αυλώνα και παράγει περίπου 7 δισ. μεταλλικά πώματα ετησίως

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον έλεγχο της ιταλικής Guala Closures, μιας εκ των κορυφαίων εταιρειών στον κόσμο στην παραγωγή πωμάτων και μάλιστα υψηλής προστιθέμενης αξίας για κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά, περνάει η ελληνική Astir Vitogiannis. Η συμφωνία ανακοινώθηκε από την Ideal Holdings, η οποία με αυτή την κίνηση προχώρησε στη δεύτερη αποεπένδυσή της, ενώ ταυτόχρονα θα πάψει –εκτός εάν προχωρήσει σε νέα εξαγορά– να έχει δραστηριότητα στη βιομηχανία. Η εταιρική αξία ορίστηκε στα 136 εκατ. ευρώ, αξία η οποία μπορεί να αναπροσαρμοστεί μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής, κάτι που σημαίνει ότι η Ideal Holdings θα βάλει στα ταμεία της περίπου 60 εκατ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να αξιοποιηθεί για νέες εξαγορές.

Με την κίνηση αυτή, η Astir θα έχει τη δυνατότητα μεγαλύτερης επέκτασης ανήκοντας μάλιστα σε έναν όμιλο με συναφές αντικείμενο, ενώ η Guala Closures εισέρχεται πλέον και στα πώματα για μπίρες και αναψυκτικά, και θα μπορεί να παρέχει πλέον πώματα για όλες τις κατηγορίες γυάλινων φιαλών. Επιπλέον, ο ιταλικός όμιλος θα επεκταθεί στις αναδυόμενες αγορές, όπου ήδη βρίσκεται η Astir, αγορές με υψηλή κατά κεφαλήν κατανάλωση.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται το β΄ εξάμηνο του 2024. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Στέλιος Βιτογιάννης, διευθύνων σύμβουλος της Astir, θα συνεχίσει να έχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία, θα αναφέρεται στον διευθύνοντα σύμβουλο της Guala Closures και θα γίνει έμμεσος μέτοχος αυτής. Υπενθυμίζεται πως η Astir κατέχει από τον Ιούλιο του 2022 και το 74,99% της Coleus Packaging που βρίσκεται στη Νότια Αφρική, συμμετοχή η οποία περνάει επίσης στην Guala Closures.

Η Astir εδρεύει στον Αυλώνα, παράγει περίπου 7 δισ. μεταλλικά πώματα ετησίως και εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 70 χώρες. Η Coleus εδρεύει στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, παράγει περίπου 6 δισ. μεταλλικά πώματα ετησίως και είναι ο κορυφαίος παραγωγός στην υποσαχάρια Αφρική. Το 2023, οι εταιρείες πούλησαν περισσότερα από 12,3 δισ. μεταλλικά πώματα, με έσοδα 75 εκατ. ευρώ, προσαρμοσμένο EBITDA 19 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων 16 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 15 εκατ. ευρώ.

Η Astir ιδρύθηκε το 1953 από τον Γιώργο Βιτόγιαννη. Το 1983, η εταιρεία μετεγκαταστάθηκε κοντά στο κέντρο της Αθήνας και έγινε ανώνυμη εταιρεία. Το 2004 ήταν χρονιά-σταθμός καθώς η εταιρεία επένδυσε σε καινούργιο εργοστάσιο στον Αυλώνα. Το 2014 προχώρησε στην κατασκευή και άλλου εργοστασίου, αυτή τη φορά στον Καναδά. Ωστόσο, η εταιρεία εκεί είναι υπό εκκαθάριση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή