Χρόνιες παθήσεις: η νέα πρόκληση

Χρόνιες παθήσεις: η νέα πρόκληση

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υγειονομική «βόμβα» λόγω μεταδοτικών ασθενειών, που θα μετέφεραν οι μετανάστες οι οποίοι καταφθάνουν τα τελευταία χρόνια στην ευρωπαϊκή ήπειρο, δεν «έσκασε». Αντίθετα, τα συστήματα υγείας των δυτικών χωρών σύντομα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν επιδημίες παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2 μεταξύ προσφύγων και μεταναστών που «μολύνονται» από τις δικές μας κακές συνήθειες.

Η μεγάλη πρόκληση

Η αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων, ψυχικών διαταραχών και των προβλημάτων υγείας μητέρας-παιδιού στον πληθυσμό των μεταναστών είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την υγεία προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, και η οποία φαίνεται να καταρρίπτει τον μύθο της υγειονομικής κρίσης λόγω της μετανάστευσης. Οπως αναφέρεται στην έκθεση, την οποία παρουσίασε χθες σε ειδική εκδήλωση στο ΕΚΠΑ ο συντονιστής του προγράμματος για τη μετανάστευση και την Υγεία του ΠΟΥ κ. Σαντίνο Σεβερόνι, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, οι οποίοι αποτελούν το 10% του πληθυσμού της Ευρώπης, είναι μεν ευάλωτοι σε μολυσματικές ασθένειες, λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης και της ελλιπούς πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, ωστόσο ο κίνδυνος διασποράς των ασθενειών αυτών στον γηγενή πληθυσμό είναι πολύ χαμηλός. Στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. το 32,7% των περιπτώσεων φυματίωσης (42,7% στην Ελλάδα) παρατηρήθηκε σε άτομα που γεννήθηκαν εκτός Ευρώπης. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τον ιό του έιτζ –40% των νέων διαγνώσεων στην Ε.Ε. και 29,3% στην Ελλάδα–, αν και ένα σημαντικό ποσοστό αυτών εκτιμάται ότι έχει εκτεθεί στον ιό μετά την άφιξη στην Ευρώπη.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες παρουσιάζουν παρόμοια ή χαμηλότερη συχνότητα σε μη μεταδιδόμενα νοσήματα με τον γηγενή πληθυσμό κατά την άφιξή τους στις χώρες της Ευρώπης, αλλά τα ποσοστά συγκλίνουν όσο επιμηκύνεται η διάρκεια παραμονής τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της υπερβαρίας/παχυσαρκίας η οποία έχει αρχίσει να αυξάνεται μεταξύ μεταναστών κυρίως γυναικών και από την Αφρική. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό συνδέεται με την αιφνίδια αλλαγή στις διατροφικές συνθήκες τους –είναι εύκολη και φθηνή η πρόσβαση σε ανθυγιεινό φαγητό– και τη μείωση της σωματικής δραστηριότητας. Εχει παρατηρηθεί ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην Ευρώπη έχουν υψηλότερα ποσοστά διαβήτη τύπου 2 και επιπλοκών του, πιθανόν λόγω γενετικού υπόβαθρου, συνθηκών διαβίωσης και μη πρόσβασης σε προληπτικές εξετάσεις. Επιπλέον, καταγράφεται υψηλότερος κίνδυνος ισχαιμικής καρδιοπάθειας και εγκεφαλικών για τους μετανάστες σε σχέση με τον γηγενή πληθυσμό, αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν αυτό συνδέεται με κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες ή με τη διαδικασία της μετανάστευσης. Οι μετανάστες διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για την εμφάνιση νεοπλασιών, εκτός από τον καρκίνο της μήτρας ο οποίος μάλιστα συχνά διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας προορισμού. Οι έγκυοι έχουν μεγάλες πιθανότητες για προγεννητικές και περιγεννητικές επιπλοκές, λόγω της μη πρόσβασής τους σε ιατρική φροντίδα.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης θέτουν και το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινηθούν τα ευρωπαϊκά κράτη για να διασφαλίσουν για όλους το ανθρώπινο δικαίωμα στη υγεία. Σημειώνεται ότι στις χώρες της Ευρώπης επικρατούν διαφορετικά μοντέλα κάλυψης των υγειονομικών αναγκών των μεταναστών, με την Ελλάδα από το 2016 να διασφαλίζει δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας. «Δεν υφίσταται δημόσια υγεία χωρίς την προστασία προσφύγων και μεταναστών», ανέφερε μιλώντας στην εκδήλωση ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ενώ πρόσθεσε ότι η στήριξη αυτού των πληθυσμού που ζει στην Ελλάδα, αποτελεί προτεραιότητα τόσο από σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και από την κουλτούρα αλληλεγγύης προς τους αδυνάτους.

Κανένας συναγερμός υγείας από πρόσφυγες

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν κλήθηκε να αντιμετωπίσει κάποιο σοβαρό συμβάν ή συρροή περιστατικών ατόμων με μολυσματικές ασθένειες από τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Αυτό διαβεβαίωσαν χθες ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας Γιάννης Μπασκόζος και ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, διευθυντής του προγράμματος PHILOS – Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση για την προσφυγική κρίση Αγης Τερζίδης, κατά την παρουσίαση της έκθεσης του ΠΟΥ για την υγεία των προσφύγων και μεταναστών στην Ε.Ε. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του υπουργείου Υγείας, οι πρόσφυγες που δέχθηκαν υπηρεσίες υγείας σε δημόσιες μονάδες υγείας της χώρας από 1/3/2016 έως 31/12/2018 ανέρχονται σε 149.932, εκ των οποίων οι 16.248 χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Το ένα τρίτο των προσφύγων που δέχθηκαν υπηρεσίες υγείας (46.378) είναι παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων χρειάστηκε παρέμβαση από παθολόγο, παιδίατρο ή γυναικολόγο. Οπως ήταν αναμενόμενο, το μεγαλύτερο βάρος «έπεσε» στη 2η Υγειονομική Περιφέρειας, που είναι υπεύθυνη για τις μονάδες υγείας του Πειραιά και των νησιών του Αιγαίου και οι οποίες παρείχαν υπηρεσίες σε 63.983 μετανάστες και νοσήλευσαν περισσότερους από 6.000. Στα νοσοκομεία Μυτιλήνης και Σάμου, το 2016, διενεργήθηκαν 62 τοκετοί προσφύγων γυναικών, το 2017, 114 και το 2018, 355 τοκετοί. Συνολικά από τον Μάρτιο του 2016 έως και τον Ιανουάριο του 2019 διενεργήθηκαν περίπου 120.000 εμβολιασμοί σε πληθυσμό προσφύγων και μεταναστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή