Διασκεδαστές ως πολιτικοί

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει το είδος του εντερτέινερ (entertainer) που είναι μια κατηγορία από μόνο του. Εντερτέινερ ορίζεται εκείνος που προσπαθεί να προκαλέσει ευχαρίστηση ή να διασκεδάσει τους άλλους. Για να επιτύχει τον στόχο του δίνει παραστάσεις χορεύοντας, τραγουδώντας, ερμηνεύοντας ρόλους κ.ο.κ. Προσπαθεί, εν ολίγοις, με κάθε τρόπο να συντηρήσει όχι μόνο την καλή διάθεση αλλά και το ενδιαφέρον του κοινού του. Στη χώρα μας το επάγγελμα αυτό –γιατί περί επαγγέλματος πρόκειται– γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Σε βιρτουόζους του είδους έχουν εξελιχθεί οι πολιτικοί. Καθένας μάλιστα διατηρεί τα δικά του διακριτά χαρακτηριστικά, που εναρμονίζονται και με τη δημόσια παρουσία του. Ο ένας λέει, για παράδειγμα, «τον πετάξαμε έξω με τις κλωτσιές… ήταν υπάλληλος του Σόιμπλε ή κερδοσκόπος ή τρελός. Γλίτωσε η Ελλάδα από αυτόν». Και ο –κατά την περιγραφή– εκδιωχθείς κλωτσηδόν απαντά: «Σε ένα εναλλακτικό σύμπαν κάποιας φαντασίωσης ίσως. Αλλά όχι στην πραγματικότητα που ζούμε. (…) Εχετε νιώσει ποτέ να σας κατασπαράσσει ετοιμοθάνατο πρόβατο;». Ο πρώτος πορεύεται με πρότυπο το Κούγκι, ο δεύτερος, εστέτ στην όψη και στην κόψη.

Δεν είναι οι μόνοι μιντιακά προβεβλημένοι πολιτικοί – εντερτέινερ. Απλώς, είναι από τους πιο δημοφιλείς στο είδος αυτό, είτε οι θεατές διασκεδάζουν ειλικρινώς είτε οργίζονται.

Αν αυτή η χώρα, ύστερα από μια χρεοκοπία και μια συνεπακόλουθη πολιτισμική κρίση, δεν μπορεί να αποσυνδέσει την πολιτική από την ψυχαγωγία τότε το πρόβλημα δεν είναι μόνο η πολιτική αλλά και οι όροι της ψυχαγωγίας της.

Οι συνεντεύξεις με πολιτικούς – εντερτέινερ καταλήγουν σε μιαν αέναη επανάληψη. Οι δημοσιογράφοι πασχίζουν και εκείνοι επαναδιατυπώνουν την ίδια εξαντλημένη πραμάτεια, την οποία περιφέρουν και αναπαράγουν. Στέρεψαν τα πρόσωπα. Στράγγιξαν οι άνθρωποι. Το «γέλιο» που βγάζουν είναι συνέχεια της ίδιας παρακμής η οποία τους εξέθρεψε. Οι εντερτέινερ δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς δημοσιότητα, χωρίς διαρκή έκθεση. Από την προβολή εξαρτάται η ύπαρξή τους. Ξεκινώντας από τον πλανητάρχη Τραμπ και καταλήγοντας στη δική μας, εγχώρια παραγωγή, το είδος αυτό «πουλάει» και το ξέρει. Οσο, βέβαια, υπάρχουν αγοραστές που επιλέγουν το δημαγωγικό περιτύλιγμα, μπερδεύοντας το μπούλινγκ με την παρρησία και την αλήθεια με το ριάλιτι. Τη λύση έχει προτείνει ο ίδιος ο Ελληνας πρωθυπουργός σε ανύποπτο χρόνο: «Ή θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν». Χωρίς να μπορεί να φανταστεί ότι η φράση του θα κατέληγε μπούμερανγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή