Τουρισμός με δελτία και μπιτόνια

Τουρισμός με δελτία και μπιτόνια

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

«Ο τομέας του τουρισμού πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες κλιματικές συνθήκες», δήλωσε στέλεχος των Αρχών της Καταλωνίας στους Financial Times. «Είναι σίγουρα ένας νευραλγικός τομέας, όμως έχει τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με όλους τους υπόλοιπους».

Ενα μέρος της Ισπανίας όπως και ένα μεγάλο τμήμα της Μεσογείου βρίσκονται σε συνθήκες ξηρασίας. Αρμόδιοι, όπως ο Αντρέα Τορέτι, συντονιστής του διεθνούς Παρατηρητηρίου Copernicus, τόνιζε στην «Κ» (23/2/24) ότι, βάσει των στοιχείων που έχουν συλλεχθεί, και η Ελλάδα είναι από τις χώρες που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ξηρασίας, ειδικά για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Τα δημοσιεύματα πυκνώνουν και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων και ενδιαφερομένων. Από την πρωτοσέλιδη φωτογραφία της χθεσινής «Κ», με μια βάρκα, σαν κουφάρι σε σεληνιακό τοπίο (που κάποτε ήταν λίμνη βόρεια της Βαρκελώνης), έως την πληροφορία (πριν από τέσσερις μήνες) ότι οι παίκτες της Μπαρτσελόνα θα πρέπει να πληρώνουν τον λογαριασμό του νερού από την τσέπη τους για να κάνουν ντους.

Ολοι πρέπει να συμβάλουν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ξηρασίας, είτε φανερώνεται είτε παραμένει συγκαλυμμένο για να μην ενοχλήσει τη βασικότερη πηγή εσόδων: τον τουρισμό. Πώς όμως οι επισκέπτες που ταξιδεύουν για χαλάρωση και διακοπές θα συμμορφωθούν με δελτία, μπιτόνια, πολύ χαμηλή πίεση, και άλλα αντιδημοφιλή και επιβλαβή; Εκατομμύρια μετακινούνται από τη μια χώρα στην άλλη, με τη Μεσόγειο να δέχεται –με πανηγυρισμούς των κυβερνώντων– τον μεγαλύτερο όγκο. Ο υπερτουρισμός (επισφαλής αν ανατρέξουμε μόνο στην περίοδο της παγκόσμιας καραντίνας) από τη μια αποτελεί άλλοθι για τη μη ανάπτυξη άλλων παραγωγικών μοντέλων και από την άλλη επιβαρύνει υπάρχοντα προβλήματα, όπως της ύδρευσης και των υποδομών ενός τόπου.

Στην Ισπανία το μείγμα αντικρουόμενων συμφερόντων μεταξύ τουριστών και μόνιμου πληθυσμού, εξαιτίας της ξηρασίας, είναι εκρηκτικό. Βέβαια, το κέρδος είναι δραστικό αναλγητικό, καταστέλλει τον «πόνο» της στέρησης νερού, όμως προσωρινά. Η δίψα και η έκθεση σε ποικίλους υγειονομικούς κινδύνους δεν θεραπεύεται από την εισροή εσόδων.

Η ξηρασία που πλήττει την Ευρώπη είναι η χειρότερη των τελευταίων πέντε αιώνων. Απασχολεί άραγε αυτό καθόλου τις ευρωεκλογές του Ιουνίου; Αξιολογείται ως θέμα ή όχι; Εντέλει, ποια ιδιότητά μας είναι πιο ισχυρή: του πολίτη, του ψηφοφόρου ή του, γενικώς, τουρίστα;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή