Στα αζήτητα τα Παγωτά Δωδώνη παρά το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον

Στα αζήτητα τα Παγωτά Δωδώνη παρά το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα αζήτητα παραμένουν τα Παγωτά Δωδώνη ΑΒΕΕ παρά το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε αρχικά καθώς ο Ινδός επενδυτής που προκρίθηκε μετά από περιπετειώδεις διαδικασίες εμφανίζεται τώρα διστακτικός. Η Παγωτά Δωδώνη Α.Ε., που ανήκει στο επενδυτικό κεφάλαιο Stage Capital, το οποίο συνδέεται με συμφέροντα των Deutsche Bank και Goldman Sachs, βαρύνεται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τάξης των 30 εκατομμυρίων.

Οι πωλήσεις της με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό (2016) κινούνται στα επίπεδα των 9,1 εκατομμυρίων και οι ζημίες της στα 2,4 εκατ., τα κέρδη EBITDA ανέρχονται στις 740.000. Παρά το ισχυρό brand name της, η εταιρεία που ιδρύθηκε πριν από μισόν αιώνα μαζί με την ομώνυμη γαλακτοβιομηχανία, αλλά στην πορεία αυτονομήθηκε, αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα βιωσιμότητας. Οι πιστώτριες τράπεζες ξεκίνησαν προ περίπου δύο ετών διαδικασία αναζήτησης επενδυτή. Στον σχετικό διαγωνισμό εκδηλώθηκε ζωηρό ενδιαφέρον και κατατέθηκαν τελικά δεσμευτικές προσφορές από τρία σχήματα: Την κοινοπραξία του ομίλου Γιώτη με συμφέροντα του επιχειρηματία Βλάση Γεωργάτου («Γρηγόρης Μικρογεύματα»), την Quest Συμμετοχών, συμφερόντων Θεόδωρου Φέσσα, και το Switz Group του Ινδού επιχειρηματία Taizoon Khorakiwala, που έγινε γνωστό στην Ελλάδα για τις εξαγορές της Κρητών Αρτος, της Olympic Foods και της CSM Hellas. Πλειοδότρια ανακηρύχτηκε πέρυσι η κοινοπραξία Γιώτη-Γεωργάτου με προσφορά που αποτιμούσε την επιχείρηση πλησίον των 8 εκατομμυρίων. Να σημειωθεί πως στη διαδικασία περιλαμβάνονταν και οι εν Ελλάδι δραστηριότητες της Chillbox, η οποία ανήκει στην ίδια μητρική.

Ομως, υπήρξε μια νέα αλλά «εκτός διαδικασίας» βελτιωμένη προσφορά από το Switz Group, κοντά στα 9 εκατομμύρια αναφέρουν τραπεζικές πηγές. Αλλά καθώς ήταν εκτός διαδικασίας, ο διαγωνισμός ακυρώθηκε. Ακολούθησε νέα διαδικασία, στην οποία όμως δεσμευτική προσφορά υπέβαλε μόνον το Switz Group ενώ οι άλλοι υποψήφιοι φέρεται να ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένοι από την όλη διαχείριση της υπόθεσης. Ετσι το Switz Group κλήθηκε να αγοράσει την εταιρεία, προχωρώντας τις διαδικασίες επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης.

Πλην όμως, το Switz Group υπαναχώρησε τελικά επικαλούμενο προσωρινές εκκρεμότητες στη φορολογική αντιμετώπιση των λογιστικών κερδών από τις απομειώσεις δανείων στην Ελλάδα. Παραμένει αδιευκρίνιστο κατά πόσον είχε καταθέσει εγγυητική επιστολή και ακόμα περισσότερο εάν αυτή κατέπεσε.

Βασική μέτοχος της Παγωτά Δωδώνη είναι η Stage Capital, που με τη σειρά της είναι ένα από τα διάδοχα σχήματα της NBGI, της λονδρέζικης θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας που πουλήθηκε το 2016 σε σχήμα των Goldman Sachs και Deutsche Bank. Η ΝBGI είχε αποκτήσει το 2007 την Παγωτά Δωδώνη από την Global Finance, του ομίλου Πλακόπιτα, που με τη σειρά της την είχε αποκτήσει το 1999. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως οι αλλεπάλληλες συναλλαγές επί του μετοχικού κεφαλαίου της Παγωτά Δωδώνη χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει και από δανεισμό, τμήμα του οποίου κατέληξε στον ισολογισμό της. Κάπως έτσι έφτασαν τα δάνειά της κοντά στα 30 εκατομμύρια ευρώ σήμερα, λένε οι επαΐοντες. Από αυτό το ποσό θα μπορούσαν να έχουν ανακτηθεί περί τα 8 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι, είτε σε μετρητά είτε με αναχρηματοδότηση του νέου βασικού μετόχου.

Παραμένει επί του παρόντος αδιευκρίνιστο εάν θα γίνει νέος διαγωνισμός ή αν θα προχωρήσει η συναλλαγή με τον ινδικό όμιλο Switz Group. Αυτό που όμως είναι σίγουρο, λένε ορισμένες τραπεζικές πηγές με άποψη για τη διαδικασία, είναι πως οι επενδυτές που συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό δύσκολα θα προσφέρουν, αν προσφέρουν, το ίδιο υψηλές προσφορές σήμερα μετά την περαιτέρω πίεση που δέχτηκε ο ισολογισμός της Παγωτά Δωδώνη την τελευταία διετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή