Ο δάσκαλος του 2045

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«​​Το 2045 ήμουν δάσκαλος σε μια φτωχή περιοχή μιας αγροτικής επαρχίας της Κίνας. Ξεκίνησα με Κινεζική Ιστορία και Ιστορία της Επιστήμης». Η φράση αυτή δεν γράφτηκε από άνθρωπο, αλλά από τον τεχνητό εγκέφαλο GPT2 που αποδείχθηκε τόσο αποτελεσματικός ώστε οι δημιουργοί του, επιστήμονες της εταιρείας OpenAI που χρηματοδοτείται από τον οραματιστή ιδρυτή της Tesla Ελον Μασκ, απαγόρευσαν τη δημοσίευση της έρευνας που οδήγησε στην κατασκευή του. Μέσα στους επόμενους μήνες θα οργανώσουν απόρρητα πειράματα για να διαπιστώσουν μέχρι πού μπορεί να φτάσει αυτός ο εγκέφαλος.

Η φράση για τον «δάσκαλο του 2045» ήταν μια… έμπνευση του εγκεφάλου που εκδηλώθηκε όταν οι επιστήμονες του ζήτησαν να διαβάσει τις πρώτες τρεις γραμμές από το «1984» του Τζορτζ Οργουελ και να γράψει τη συνέχεια. Ο εγκέφαλος αντιλήφθηκε ότι πρόκειται για λογοτεχνικό είδος με μελλοντολογικό περιεχόμενο και ανταποκρίθηκε γράφοντας μια πιστευτή συνέχεια. Οταν του έδωσαν να διαβάσει ρεπορτάζ από τον Guardian με τις εξελίξεις για το Brexit, ο εγκέφαλος έγραψε ένα ρεπορτάζ για τα επόμενα σχέδια της Τερέζα Μέι που μοιάζει απόλυτα αληθινό ενώ είναι απλώς μια… εκτίμηση. Πώς μπορεί να προβαίνει σε εκτιμήσεις ένα software;

Οπως ανέφερε ο Guardian, οι επιστήμονες εκπαίδευσαν τον εγκέφαλο δίνοντάς του να διαβάσει 10 εκατομμύρια άρθρα, ποσότητα που ισοδυναμεί με 35.000 αντίτυπα του «Μόμπι Ντικ». Ο εγκέφαλος, αξιοποιώντας την τεχνολογία deep learning, αναζητώντας δηλαδή τις βαθύτερες συνδέσεις ανάμεσα στα τμήματα της πληροφορίας και εντοπίζοντας δομικές ομοιότητες ανάμεσα σε διαφορετικά κείμενα, πέτυχε να αποκτήσει συνείδηση της διακειμενικότητας και να μπορεί έτσι να αναλύει και να συνθέτει.

Το ερώτημα δεν αφορά μόνο αν στο μέλλον τα ρεπορτάζ ή τα μυθιστορήματα θα γράφονται από μηχανές. Αφορά κυρίως την ίδια τη φύση της νοημοσύνης. Αν η νοημοσύνη είναι απλώς ένα φαινόμενο που εκδηλώνεται μέσα από τον βαθμό αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε δομικές πληροφορίες, τότε ο άνθρωπος δεν είναι παρά μια μορφή νοημοσύνης που σύντομα θα ξεπεραστεί από συστήματα πολλών βαθμών αλληλεπίδρασης. Ο δάσκαλος του 2045 γεννήθηκε πριν από λίγες ημέρες και δεν είναι άνθρωπος. Κι αν σκεφτούμε ότι πολλά από τα προβλήματα της ανθρωπότητας προκαλούνται από κακούς δασκάλους, τότε η εξέλιξη αυτή ίσως είναι μάλλον ευχάριστη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή