Είκοσι χρόνια Συνήγορος του Πολίτη

Είκοσι χρόνια Συνήγορος του Πολίτη

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 500.000 πολίτες ζήτησαν βοήθεια και απευθύνθηκαν στις υπηρεσίες του, ενώ ο αριθμός των καταγγελιών ξεπέρασε τις 250.000, εκ των οποίων το 60% υπεβλήθη ηλεκτρονικά. Το 2018 μάλιστα, ο αριθμός των καταγγελιών κατέγραψε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό της εικοσαετίας, μετά το 2014, αγγίζοντας τις 16.000.

Πρόκειται για έναν συνοπτικό αριθμητικό απολογισμό του έργου του Συνηγόρου του Πολίτη στα είκοσι χρόνια λειτουργίας του, που εορτάστηκαν χθες σε εκδήλωση στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Παρόντες στην εκδήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος μάλιστα ήταν εκ των ομιλητών, καθώς και πλήθος εκπροσώπων της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, πρόεδροι και μέλη ανεξάρτητων αρχών και εκπρόσωποι της δικαστικής εξουσίας.

«Ο θεσμός του Συνηγόρου του Πολίτη πέτυχε γιατί έμεινε εντός του πλαισίου που του αναλογεί. Βάση της λειτουργίας του είναι ο μεσολαβητικός χαρακτήρας του. Αυτός είναι ο βασικός ρόλος του και σε αυτόν θα πρέπει να παραμείνει. Θα πρέπει να μεσολαβεί ανάμεσα στον χειμαζόμενο πολίτη και στο κράτος, που έχει τη φυσική τάση να αυθαιρετεί», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την ομιλία του. Ο κ. Παυλόπουλος επικεντρώθηκε στον ρόλο και στην «αποστολή» του Συνηγόρου του Πολίτη, ενώ έκανε αναφορά και στη «γέννησή» του σημειώνοντας ότι υπήρξε εκ των ακαδημαϊκών που τάχθηκαν υπέρ της υιοθέτησης του θεσμού. «Θα έπρεπε να έχει θεσμοθετηθεί νωρίτερα», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι στην πορεία της η ανεξάρτητη αρχή «έχει συμβάλει τα μέγιστα στην εφαρμογή του κράτους δικαίου και της νομιμότητας».

Από την πλευρά του, ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης επισήμανε ότι η καθυστέρηση στην υιοθέτηση του θεσμού οφείλεται κυρίως «στην απροθυμία του πολιτικού προσωπικού της χώρας να δεχθεί ένα ανεξάρτητο επίπεδο ελέγχου που θα λειτουργεί σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα». «Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε και οικονομική και ανθρωπιστική κρίση. Οι προκλήσεις για τον Συνήγορο ήταν πρωτοφανείς. Με τις παρεμβάσεις μας διασφαλίσαμε το εισόδημα συμπολιτών μας, την άρση των διακρίσεων, την υπεράσπιση των ευάλωτων ομάδων», είπε ο κ. Ποττάκης και τόνισε ότι «χωρίς τη δράση μας το διοικητικό κόστος θα ήταν μεγαλύτερο και η δικαστική ύλη πολλαπλάσια».

«Πάθος για δικαιοσύνη»

Την αποτελεσματικότητα και την επιτυχημένη εικοσαετή πορεία του Συνηγόρου του Πολίτη εξήρε στην ομιλία του και ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Διαμεσολαβητών και Συνήγορος του Πολίτη της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, Peter Tyndall. «Είναι μεταξύ των κορυφαίων θεσμών για τους Ελληνες, τους έχει δώσει πολλά και απολαύει της εμπιστοσύνης τους», είπε ο κ. Tyndall, σημειώνοντας ότι «βασικό χαρακτηριστικό του Συνηγόρου είναι το πάθος για δικαιοσύνη και αυτό ισχύει και για τον Ελληνα Συνήγορο», ο οποίος είχε μάλιστα να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και του μεταναστευτικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή