Νέες, διεθνείς προκλήσεις για τον Συνήγορο του Πολίτη

Νέες, διεθνείς προκλήσεις για τον Συνήγορο του Πολίτη

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι νέες «προκλήσεις για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες» είναι το κεντρικό θέμα του διήμερου συνεδρίου του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ), ο οποίος γιορτάζει τα είκοσι χρόνια λειτουργίας του.

Παρόντες χθες στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, εκτός από πολιτικούς, βουλευτές, ακαδημαϊκούς και αντιπροσώπους ξένων διπλωματικών αποστολών, ήταν Συνήγοροι του Πολίτη από διάφορες χώρες, που μοιράστηκαν τη δική τους εμπειρία. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε στην προσφορά του Συνηγόρου, επισημαίνοντας ότι πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες εξυπηρετήθηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια. «Από τη μια είναι δυσάρεστος ο ρόλος του, γιατί αναδεικνύει τις δυσλειτουργίες του Δημοσίου, από την άλλη διευκολύνει τους πολίτες που τον εμπιστεύονται». Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση επισημαίνοντας ότι έχει ζητηθεί και η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου των ανεξάρτητων αρχών, και κάλεσε όλα τα μέλη τους να συμμετάσχουν στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί.

Τις ευχαριστίες του στους Ελληνες, «για όλα όσα μας διδάξατε», απηύθυνε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού τμήματος του ΙΟΙ, και Συνήγορος του Πολίτη της Καταλωνίας, Rafael Ribo i Masso. Μιλώντας στα ελληνικά, αναφέρθηκε στα «μαθήματα που δίνετε εσείς οι Ελληνες σε όλη την Ευρώπη με την προάσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων». «Είστε ένας πολύ νεαρός οργανισμός (σ.σ.: ο Ελληνας Συνήγορος) αλλά προέρχεστε από έναν πανάρχαιο πολιτισμό», κατέληξε.

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει συνολικά ο ΣτΠ μετά την οικονομική και τη μεταναστευτική κρίση αναφέρθηκε ο Ελληνας Συνήγορος Ανδρέας Ποττάκης, σημειώνοντας ότι αυτά «γεννήθηκαν έξω από την Ευρώπη, αλλά δοκιμάζουν τις αντοχές της». «Η ύφεση που ακολούθησε είχε σημαντικές επιπτώσεις στο κράτος, με βασικότερη τη μείωση των παροχών», είπε, προσθέτοντας ότι «σε αυτό το πλαίσιο η εισροή μεταναστών βρήκε το κράτος αδικαιολόγητα απροετοίμαστο».

Παρών στο συνέδριο, ως προεδρεύων θεματικής ενότητας, ο πρώην Συνήγορος του Πολίτη Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη υπεράσπισης των θεσμών, επισημαίνοντας ότι ο ΣτΠ στην Ελλάδα έχει «πληρώσει μεγάλο τίμημα από τη διάβρωσή τους, ειδικά τα τελευταία χρόνια». «Είναι έμπνευση για μένα, ωστόσο, ότι ο θεσμός εξακολουθεί να έχει εξέχουσα θέση στην κοινωνία», σημείωσε.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του καθηγητή Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Mπορντό Olivier Dubos, ο οποίος αναφέρθηκε στα «Κίτρινα Γιλέκα», εξετάζοντας εάν η εμφάνισή τους οφείλεται στην εγκατάλειψη του κράτους προς τον πολίτη ή στην κρίση των φιλελεύθερων κοινωνιών. Οπως διευκρίνισε, ο αριθμός των διαδηλωτών είναι μικρός αλλά η πλειονότητα του γαλλικού λαού στηρίζει τα «Κίτρινα Γιλέκα». Επιχειρώντας να δώσει τα χαρακτηριστικά του κινήματος, επεσήμανε ότι προέρχεται κυρίως από επαρχιακές περιοχές που έχουν ώς ένα βαθμό «εγκαταλειφθεί» από την κυβέρνηση.

Τα «Κίτρινα Γιλέκα», σύμφωνα με τον ίδιο, προέρχονται από τα χαμηλότερα μεσαία στρώματα και απαρτίζονται από πολλές γυναίκες, ανύπαντρες με παιδιά. Το 42% είναι ψηφοφόροι της Μαρίν Λεπέν, αλλά μόνο το 5% παραδέχεται ότι ανήκει στην άκρα Δεξιά και πάνω από το 50% θα απαντήσει ότι ανήκει στην άκρα Αριστερά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή