Με νέα όπλα η εφορία στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Με νέα όπλα η εφορία στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H εφορία ανασυντάσσεται και στοχεύει πλέον σε νέα ρεκόρ εισπράξεων από οφειλέτες του Δημοσίου, αλλά και στον εντοπισμό φοροφυγάδων που κρύβουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Αυτό όμως που δεν έχει καταφέρει τόσα χρόνια η φορολογική διοίκηση είναι να «χτυπήσει» τη μεγάλη φοροδιαφυγή. Αλλά και στις περιπτώσεις που εντοπίζονται κρούσματα μεγάλης φοροδιαφυγής δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να στοιχειοθετήσει τις υποθέσεις εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών, της πολυνομίας αλλά και των διασταλτικών, στα όρια της αυθαιρεσίας, ερμηνειών των νόμων με αποτέλεσμα να καταπίπτουν οι υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι κατασχέσεις αφορούν κυρίως μικροοφειλέτες του ελληνικού δημοσίου με χρέη άνω των 500 ευρώ. Βέβαια, αυτό που υποστηρίζουν από τη φορολογική διοίκηση είναι ότι το 90% σχεδόν των οφειλετών του Δημοσίου χρωστάει ποσά έως 10.000 ευρώ.

Οπως προαναφέρθηκε, η εφορία ανασυντάσσεται και πλέον ο κλοιός σφίγγει για όσους χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο. Ανοιγμα τραπεζικών θυρίδων, έλεγχος συναλλαγών με κάρτες και περιουσιολόγιο, το οποίο ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως μέσο φορολόγησης της περιουσίας, αποτελούν τα νέα όπλα της εφορίας απέναντι στα φυσικά πρόσωπα που είδαν τα τελευταία χρόνια να χάνουν το 35% των εισοδημάτων τους, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της υπερφορολόγησης. Είναι ενδεικτικό ότι η Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί πρωταθλήτρια στους φόρους και στις εισφορές τα τελευταία χρόνια από όλους τους Οργανισμούς και τους οίκους μέσω των εκθέσεών τους.

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019 θα τεθεί σε ισχύ, αλλά όχι σε πλήρη, το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων.

Αυτό σημαίνει ότι δυσκολεύουν τα πράγματα για όσους αποκρύπτουν εισοδήματα, ακίνητα και γενικότερα διάφορα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας, καθώς εφόσον εντοπισθούν από τις φορολογικές αρχές οι κάτοχοι αυτών θα κινδυνεύουν με υψηλότατα πρόστιμα. Στόχος της φορολογικής διοίκησης είναι η δημιουργία μιας τεράστιας βάσης δεδομένων με τα περιουσιακά στοιχεία 8,5 εκατ. φορολογουμένων και όλων των επιχειρήσεων, που θα περιλαμβάνει κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες, αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη θαλάσσης και αεροσκάφη, μεγάλα χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στα… στρώματα, καταθέσεις σε τράπεζες, πλάκες χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ.

Με την πλήρη λειτουργία του περιουσιολογίου και την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου η εφορία θα έχει τη δυνατότητα να προσδιορίζει το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα κάθε φορολογούμενου με βάση όλα τα έσοδα και τα έξοδά του, τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα) και τις καταθέσεις του στις τράπεζες.

Από την άλλη πλευρά, η εφορία απλώνει τα δίχτυα της ακόμα και στα… υπόγεια των τραπεζών. Οι ελεγκτές θα μπορούν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή εάν κάποιος φορολογούμενος διαθέτει θυρίδα. Βέβαια, για το άνοιγμα της θυρίδας οι ελεγκτές θα χρειάζονται εισαγγελική συνδρομή. Εφόσον συναινούν οι εισαγγελικές αρχές θα δίνεται το πράσινο φως για το άνοιγμα και την κατάσχεση του περιεχομένου των τραπεζικών θυρίδων. Σημειώνεται ότι πρόσφατα με τροπολογία που είχε κατατεθεί στη Βουλή, ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει το δικαίωμα από τα πιστωτικά ιδρύματα να ζητάει τις τραπεζικές κινήσεις των φορολογουμένων την περίοδο 2015-2018. Μάλιστα, μπορεί να αποστέλλει μαζικά αιτήματα προς τις τράπεζες με τα οποία θα ζητεί την άμεση αποστολή των λογαριασμών που κατέχουν οι φορολογούμενοι (ή είναι συνδικαιούχοι) είτε υπάρχουν για αυτούς εισαγγελικές παραγγελίες είτε περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό των ελεγκτικών μονάδων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ζητηθούν στοιχεία και για φορολογούμενους με καταθέσεις άνω των 150.000 ευρώ ή με μεγάλες μεταφορές χρηματικών ποσών στο εξωτερικό αλλά και εντός της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή