Εφορία: Δεν θα χρειασθεί να υποβάλουν δήλωση 1,3 εκατ. φορολογούμενοι – Ανοιξε το Taxisnet

Εφορία: Δεν θα χρειασθεί να υποβάλουν δήλωση 1,3 εκατ. φορολογούμενοι – Ανοιξε το Taxisnet

«Τρέχει» από χθες η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η οποία εκπνέει την Παρασκευή 26 Ιουλίου - Προσυμπληρωμένα θα είναι τα στοιχεία και για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιξε η αυλαία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2023, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους την Παρασκευή 26/7/2024. Φέτος, για πρώτη φορά, πάνω από 1,3 εκατ. φορολογούμενοι, κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν οι ίδιοι τη δήλωσή τους, αφού θα είναι προσυμπληρωμένη από την ΑΑΔΕ με το σύνολο των στοιχείων που διαθέτει. Οι φορολογούμενοι που έχουν επιλεγεί για την παραπάνω διαδικασία, θα λάβουν ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ στο e-mail τους, στη θυρίδα «Τα Μηνύματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE και στο myAADEapp.

Οσοι φορολογούμενοι διαπιστώσουν ότι τα στοιχεία είναι ακριβή και δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που δεν έχουν προσυμπληρωθεί, δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής τους, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί από την ΑΑΔΕ, με εσωτερική διαδικασία, στις 2 Ιουλίου 2024. Σε κάθε περίπτωση, εάν το επιθυμούν, μπορούν να υποβάλουν νωρίτερα τη δήλωσή τους.

Στην περίπτωση που τα στοιχεία δεν είναι ακριβή οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να τροποποιήσουν και να συμπληρώσουν τα ορθά στοιχεία και να υποβάλουν τη δήλωσή τους, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της. Συγκεκριμένα:

α) Μέχρι τη Δευτέρα 1/7/2024 μπορούν να υποβάλουν αρχική δήλωση.

β) Από την Τρίτη 2/7 μέχρι την Παρασκευή 26/7/2024 μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, χωρίς κυρώσεις (επέχει θέση αρχικής δήλωσης).

Για τη διευκόλυνσή τους, στην εφαρμογή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έχει δημιουργηθεί ειδικό ψηφιακό αρχείο, που περιλαμβάνει:

• Τα στοιχεία που έχει λάβει υπόψη της η ΑΑΔΕ και

• Το φορολογικό αποτέλεσμα, χρεωστικό, μηδενικό ή πιστωτικό, που προκύπτει με βάση αυτά.

Ξεκίνησε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Η προθεσμία λήγει την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024.

Επίσης για πρώτη φορά φέτος εμφανίζονται προσυμπληρωμένα, με δυνατότητα τροποποίησης καθώς οι κωδικοί δεν είναι κλειδωμένοι, τα στοιχεία εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις στο έντυπο Ε2 και τα ποσά δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφαιρούνται από το εισόδημα ή υπολογίζονται διπλά για τον σχηματισμό του απαιτούμενου ποσού δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής) στους κωδικούς 049-050 του εντύπου Ε1.

Περαιτέρω στο E1 έχει ενσωματωθεί ο υπολογισμός του ετήσιου ελάχιστου εισοδήματος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας. Δηλαδή, οι επαγγελματίες θα δουν προσυμπληρωμένους τους κωδικούς 405 και 406. Εάν «κλικάρουν» πάνω στους κωδικούς θα ανοίξει πίνακας όπου εμφανίζονται αναλυτικά οι υπολογισμοί της φορολογικής διοίκησης ως προς τον προσδιορισμό του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος.

Για τη διευκόλυνση των επιστροφών φόρων:

• Γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN στην ψηφιακή πύλη myAADE για όλους τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που μέχρι σήμερα δεν έχουν δηλώσει IBAN, πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

• Αντίστοιχα, γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN για τους φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής που δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ και για τους οποίους θα προκύψει δικαίωμα επιστροφής φόρου από τη δήλωση.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ φέτος θα επιταχυνθούν οι επιστροφές και οι συμψηφισμοί φόρων. Συγκεκριμένα:

• Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.

• Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από 12/5/2024. Οσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στον συντομότερο δυνατό χρόνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

• Οφειλές από τον φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31/7/2024, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή