Nότια και Βόρεια Κορέα μαζί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032

Nότια και Βόρεια Κορέα μαζί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινή υποψηφιότητα για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032 αποφάσισαν να υποβάλουν η Νότια και η Βόρεα Κορέα, με τη Σεούλ να είναι επισήμως η υποψήφια διοργανώτρια πόλη, αλλά τα αγωνίσματα να επεκτείνονται και στον Βορρά τής εδώ και επτά δεκαετίες διαιρεμένης κορεατικής χερσονήσου.

Η διπλωματία διά του αθλητισμού, που άρχισε κατά τους περυσινούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Πγιονγκτσάνγκ να… λιώνει τον πάγο μεταξύ των δύο κρατών της Κορέας, έχει πλέον προχωρήσει με κοινές συμμετοχές σε αρκετές διεθνείς διοργανώσεις. Ωστόσο, στις 15 Φεβρουαρίου ανήλθε σε νέα επίπεδα με την κατάθεση υπομνήματος στον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ περί κοινής υποψηφιότητας για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς του 2032. Υπάρχουν, επίσης, πληροφορίες και για κοινή υποψηφιότητα για το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 2030.

Η απόφαση για κοινή υποψηφιότητα για το 2032 έχει ληφθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά τη συνάντηση που είχαν ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Γιάε Ιν με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο κ. Μπαχ αποκάλεσε «ιστορική πρωτοβουλία» την υποψηφιότητα των δύο κορεατικών κρατών, που έρχεται στο πλαίσιο των προχωρημένων διεργασιών για την παρουσία κοινών κορεατικών ομάδων στα αγωνίσματα των Θερινών Ολυμπιακών του 2020. Η ΔΟΕ υποσχέθηκε την παροχή τεχνικής βοήθειας για την προετοιμασία της υποβολής του φακέλου υποψηφιότητας, δείχνοντας ότι ενθαρρύνει έμπρακτα την προοπτική μιας πολιτικής συνεργασίας για χάρη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αλλωστε, η επαναπροσέγγιση των δύο κορεατικών κρατών επ’ ευκαιρία της φιλοξενίας των Χειμερινών Αγώνων από τη Νότια Κορέα πέρυσι ήταν ένα από τα λίγα κατορθώματα της ΔΟΕ, για το οποίο δικαίως καυχήθηκε ο κ. Μπαχ σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε κατ’ αποκλειστικότητα στην «Καθημερινή» τον περασμένο Απρίλιο.

«Οι συζητήσεις μας σήμερα δείχνουν πώς ο αθλητισμός μπορεί για ακόμη μία φορά να συνεισφέρει στην ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο και στον κόσμο», είπε την προηγούμενη Παρασκευή ο πρόεδρος της ΔΟΕ.

Η απόφαση για την ανάθεση της συγκεκριμένης διοργάνωσης αναμένεται να ληφθεί το 2025 (στη σύνοδο όπου πρόκειται να αποχωρήσει ο κ. Μπαχ από την ηγεσία της Επιτροπής), ενώ έχουν ήδη ξεπηδήσει αρκετές αντίπαλες υποψηφιότητες, προς ικανοποίηση και της ΔΟΕ που εσχάτως έβλεπε να στερεύουν πάλι οι υποψήφιες πόλεις, όπως στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Η τελευταία που προστέθηκε στην παλέτα των υποψηφιοτήτων είναι η Ινδονησία, προφανώς με την πρωτεύουσά της, την Τζακάρτα, που πέρυσι φιλοξένησε με επιτυχία τους Ασιατικούς Αγώνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή