Πρέμιερ Λιγκ: Οι σύλλογοι συμφωνούν για ένα νέο μοντέλο οικονομικού ελέγχου

Πρέμιερ Λιγκ: Οι σύλλογοι συμφωνούν για ένα νέο μοντέλο οικονομικού ελέγχου

Η κυριότερη αλλαγή αφορά στην κατάργηση του ορίου ζημιών που επιτρέπονται σήμερα και ανέρχεται σε συνολικά 105 εκατομμύρια λίρες

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέους κανόνες «οικονομικού ευ αγωνίζεσθαι» (financial fair play) συμφώνησαν να επιβάλουν στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα του κόσμου οι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ, αλλά όχι πριν από τη σεζόν 2025-26.

Η κυριότερη αλλαγή αφορά στην κατάργηση του ορίου ζημιών που επιτρέπονται σήμερα και ανέρχεται σε συνολικά 105 εκατομμύρια λίρες (περίπου 123 εκατ. ευρώ). Στη θέση του κανόνα αυτού, θα εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα ελέγχου των εξόδων για την ομάδα, δηλαδή τους ποδοσφαιριστές και το τεχνικό επιτελείο κάθε συλλόγου.

Πρόκειται για σύστημα αντίστοιχο εκείνου που έχει η UEFA, και θα προβλέπει ότι κάθε σύλλογος θα μπορεί να δαπανά για το ρόστερ της πρώτης ομάδας, τους προπονητές κ.λ.π., το καθαρό κόστος των μεταγραφών και τις πληρωμές των μάνατζερ έως και το 85% των ετήσιων εσόδων τους.

Το όριο που έχει θέσει για φέτος η UEFA είναι στο 80% και από το 2024-25 θα μειωθεί στο 70%. Αυτό σημαίνει ότι ενώ για τους περισσότερους συλλόγους της Premier League το όριο θα τεθεί στο 85%, για όσες ομάδες παίρνουν ευρωπαϊκό εισιτήριο το όριο θα πέφτει στο 70%, άρα οι λιγότερο ισχυροί (κατά τεκμήριο) σύλλογοι θα μπορούν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα σε μεταγραφές και μισθούς βάσει ποσοστού, ώστε να εξισορροπούνται τα αυξημένα έσοδα όσων ομάδων παίζουν στην Ευρώπη.

Σκοπός των ομάδων είναι να συμφωνηθούν πολύ συγκεκριμένοι κανόνες και να μην υπάρχουν «γκρίζες περιοχές», ώστε να μην αφήνεται σε δικαιοδοτικά όργανα η κατά το δοκούν ερμηνεία των κανονισμών.

Σε αντίθεση με τις αρχικές προσδοκίες περί επιβολής υψηλών προστίμων που είχαν ήδη λάβει και το αμερικανικής προέλευσης προσωνύμιο «φόρος πολυτελείας», τελικά οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ σκοπεύουν να διατηρήσουν τη σημερινή ποινή για τους παραβάτες των κανονισμών. Θα συνεχίσει να ισχύει δηλαδή η αφαίρεση βαθμών, ποινή που ήδη έχει αναστατώσει σημαντικά τους συλλόγους από τη μέση και κάτω του βαθμολογικού πίνακα.

Οι ιδέες περί επιβολής αυστηρού αριθμητικού ορίου στις δαπάνες των συλλόγων (salary cap) δεν κέρδισαν ποτέ έδαφος μεταξύ των συλλόγων. Μια από αυτές προέβλεπε να επιτρέπεται ένα συγκεκριμένο ποσό δαπανών με βάση το πόσα ξόδεψε την πιο πρόσφατη σεζόν η ομάδα που τερμάτισε τελευταία στη βαθμολογία (στη φετινή περίπτωση η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, με μπάτζετ 50 εκατ. στερλινών).

Σήμερα, από τις δαπάνες που υπολογίζονται για το «Οικονομικό Ευ Αγωνίζεσθαι» εξαιρούνται τα χρήματα για νέα γήπεδα, υποδομές, τις ακαδημίες και τα διάφορα κοινωνικά προγράμματα. Αν όμως ισχύσει το νέο μέτρο που ελέγχει μόνο τις δαπάνες για μισθούς, μεταγραφές και προμήθειες ατζέντηδων, εκτιμάται ότι θα απελευθερωθούν κονδύλια από τους συλλόγους υπέρ του μάρκετινγκ και της προώθησης της εικόνας κάθε συλλόγου διεθνώς, με σκοπό την εξάπλωση της βάσης των οπαδών του.

Αναμένεται πλέον η επικύρωση των νέων οικονομικών κανόνων από την Ετήσια Γενική Συνέλευση της Premier League τον Ιούνιο, ώστε να αρχίσει η δοκιμαστική εφαρμογή τους από τη νέα σεζόν και η οριστική επιβολή τους από τη μεθεπόμενη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή