Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτει η κρουαζιέρα παγκοσμίως

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτει η κρουαζιέρα παγκοσμίως

Το περυσινό υψηλό των 31,7 εκατ. επιβατών αναμένεται να σπάσει φέτος, με 35,7 εκατ. επιβάτες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε προηγούμενο ρεκόρ ξεπέρασε το 2023 ο τουρισμός κρουαζιέρας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα, Παρασκευή, η Διεθνής Ενωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA). Νέο υψηλό όμως προβλέπεται και για φέτος.

Οπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του κύριου παγκόσμιου οργάνου της βιομηχανίας της κρουαζιέρας, ο τουρισμός κρουαζιέρας έχει ξεπεράσει τα ιστορικά επίπεδά του, έχοντας σπουδαία συνεισφορά στην οικονομία και ηγετικό ρόλο για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και τον υπεύθυνο τουρισμό.

Η Εκθεση της CLIA για την κατάσταση της κρουαζιέρας το 2024 δείχνει ότι ο όγκος των επιβατών την περυσινή χρονιά έφτασε τα 31,7 εκατ., ξεπερνώντας τα μεγέθη του 2019 κατά 7% ή κατά σχεδόν 2 εκατ. επιβάτες.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η πρόβλεψη της Ενωσης ότι το 2024 προβλέπεται ότι θα καταγραφούν 35,7 εκατ. επιβάτες κρουαζιέρας.

Η έκθεση δείχνει, επίσης, τη συνεχιζόμενη ζήτηση για διακοπές κρουαζιέρας, καταγράφοντας την πρόθεση συμμετοχής σε κρουαζιέρα στο 82%. Η πρόβλεψη για τη χωρητικότητα επιβατών δείχνει αύξηση 10% από το 2024 έως το 2028, καθώς οι εταιρείες κρουαζιέρας σημειώνουν συνεχή, απτή πρόοδο στην επιδίωξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Συγκεκριμένα, η πρόθεση για κρουαζιέρα είναι 6% υψηλότερη από το 2019, με τους γεννημένους από το 2000 και μετά (οι «Millennials») να είναι οι πιο ενθουσιώδεις μελλοντικοί ταξιδιώτες κρουαζιέρας.

Παράλληλα η παγκόσμια χωρητικότητα επιβατών προβλέπεται να αυξηθεί από 677.000 κλίνες το 2024 σε 745.000 κλίνες το 2028.

Ανάπτυξη που υπερβαίνει αυτή των αφίξεων

«Η κρουαζιέρα συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους και πιο ανθεκτικούς τομείς του τουρισμού –που ανακάμπτει ταχύτερα από τις διεθνείς αφίξεις τουριστών– και συμβάλλει σημαντικά στις τοπικές και εθνικές οικονομίες», δήλωσε η Κέλι Κρέγκχεντ, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της CLIA. 

«Το 2022, ο τουρισμός κρουαζιέρας είχε το 90% του οικονομικού αντίκτυπου που κατέγραψε το 2019, παρότι ο όγκος των επιβατών την ίδια χρονιά δεν ξεπέρασε το 70% των επιπέδων του 2019. Τα τελευταία 50 χρόνια, η κρουαζιέρα έχει αποδείξει την ηγετική της θέση στον τουρισμό και είναι ένας κλάδος που έχει πολλά περιθώρια για συνεχή υπεύθυνη ανάπτυξη, δεδομένου ότι τα ταξίδια κρουαζιέρας αποτελούν μόλις το 2% των συνολικών ταξιδιών και της τουριστικής δραστηριότητας», σημείωσε.

«Ο κλάδος συνεχίζει, επίσης, να ηγείται της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της διαχείρισης προορισμών, με τις εταιρείες κρουαζιέρας να σημειώνουν πρόοδο στην τεχνολογία, στις υποδομές και τις λειτουργίες, καθώς και στην εκπαίδευση των πληρωμάτων σε οικολογικές δεξιότητες», πρόσθεσε η κ. Κρέγκχεντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή