Το Χαλιφάτο του κακού

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αργησα να το ακούσω. Μην αργήσετε άλλο κι εσείς. Στον ελεύθερο χρόνο σας, όσο διαρκεί η διαδρομή από το σπίτι στη δουλειά, ακούστε το ηχητικό ντοκιμαντέρ «Caliphate» («Χαλιφάτο») της δημοσιογράφου των New York Times Ρουκμίνι Καλλιμάχη. Σε 12 επεισόδια ξετυλίγεται η σκοτεινή ιστορία του Ισλαμικού Κράτους. Ο ακροατής ακολουθεί βήμα προς βήμα την ειδικό σε θέματα τρομοκρατίας στα ταξίδια της στη Μοσούλη. Η δουλειά της είναι μεθοδική. Αναζητεί μαρτυρίες, ψάχνει για πολύτιμα έγγραφα στα σκουπίδια που αφήνουν κατά την οπισθοχώρησή τους οι τζιχαντιστές, προσπαθεί να εξηγήσει πώς νέοι από τον δυτικό κόσμο κατέληξαν να μάχονται σε αυτή τη γωνιά της γης τυφλωμένοι από το μίσος.

Καλοδουλεμένο σενάριο, ντοκουμέντα, σασπένς. Το τελικό αποτέλεσμα είναι εθιστικό. Σε αυτό το ηχητικό ντοκιμαντέρ μαθαίνουμε την ιστορία ενός Καναδού, γιου μεταναστών από το Πακιστάν, ο οποίος εντάχθηκε στις τάξεις του ISIS – όχι γιατί μεγάλωσε σε ένα καταπιεστικό, θρησκόληπτο περιβάλλον, αλλά γιατί ήθελε, όπως λέει, να δώσει νόημα στην ανιαρή ζωή του. Ανακαλύπτουμε μαζί με τη δημοσιογράφο τη γραφειοκρατία του κακού, το φορολογικό σύστημα που είχαν καθιερώσει οι τζιχαντιστές. Μαθαίνουμε πώς δρούσε η «ιερή» αστυνομία τους, πώς εκπαίδευαν μαχητές για επιθέσεις αυτοκτονίας στη Δύση, πώς είχαν στήσει έναν καλοδουλεμένο μηχανισμό προπαγάνδας.

Σε μία από τις πιο σκληρές στιγμές του ηχητικού ντοκιμαντέρ, η δημοσιογράφος συναντάει σε προσφυγικό καταυλισμό νεαρές Γιαζίντι που μόλις απελευθερώθηκαν από τους τζιχαντιστές. Τις είχαν αιχμάλωτες για χρόνια, ως σκλάβες του σεξ. Μία από αυτές τις κοπέλες, εξουθενωμένη, μέχρι πρότινος χωρίς πρόσβαση στον έξω κόσμο, θεωρούσε ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε καταλάβει ολάκερη τη γη. Κατατονική, ίσα που ψελλίζει σκόρπιες λέξεις στη συνέντευξή της. Ακούμε τους ψιθύρους της.

Πέρα από την ιστορική σπουδαιότητα των πληροφοριών, που αποτυπώνουν με σαφήνεια και λεπτομέρεια το κακό που πρεσβεύει το Ισλαμικό Κράτος, αυτό το ηχητικό ντοκιμαντέρ δείχνει πώς πρέπει να δουλεύει ένας δημοσιογράφος. Σε κάθε επεισόδιο γινόμαστε μάρτυρες της αγωνίας της δημοσιογράφου να προσεγγίσει την αλήθεια.

Δεν δέχεται ό,τι της σερβίρουν. Προσπαθεί να διασταυρώσει οτιδήποτε και αμφιβάλλει διαρκώς για τους πάντες, ακόμη και για τον εαυτό της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή