Εγκαιρη πρόληψη, καλύτερη νοσηλεία

Εγκαιρη πρόληψη, καλύτερη νοσηλεία

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμφαση στην πρόληψη, στην ενίσχυση του ΕΣΥ, από πλευράς στελέχωσης, κτιριακών υποδομών και εξοπλισμού, και κυρίως στην ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας και της αναμονής των ασθενών δίνει η Ν.Δ. στο πρόγραμμά της για την Υγεία. Με τη διαπίστωση ότι η κατάσταση επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ υποβαθμίστηκε, το πρόγραμμα της Ν.Δ., το οποίο αναμενόταν να αναπτύξει ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις εξής δράσεις:

• Ενίσχυση των μονάδων Υγείας του ΕΣΥ. Διάθεση 100 εκατ. ευρώ για ανακαίνιση, προμήθεια εξοπλισμού και ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων εντός πενταετίας. Στοχευμένες προσλήψεις προσωπικού στους κλάδους όπου υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη (νοσηλευτές στα μεγάλα αστικά κέντρα, προσωπικό στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στα χειρουργεία και στα Κέντρα Υγείας –κυρίως– σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές). Εισαγωγή επαγγελματικού μάνατζμεντ στη διοίκηση των νοσοκομείων με δεσμευτικούς στόχους.

• Ελαχιστοποίηση της αναμονής για εξετάσεις και θεραπεία. Λειτουργία όλων των κλειστών κλινών Εντατικής, επέκταση της συνεργασίας του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα για κλίνες Εντατικής και λειτουργία περισσότερων Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας. Αλλαγή του μοντέλου των εφημεριών των νοσοκομείων. Πλήρης λειτουργία όλων των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών.

• Πρόσβαση σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Υπογραφή –σε διάστημα δύο ετών– 2.000 νέων συμβάσεων με γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους.

• Πρόσβαση στα φάρμακα. Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών, όπως καρκινοπαθείς και άτομα με αναπηρία, κ.ά. Διάθεση όλων των φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες (σήμερα έχουν διάρκεια έως έξι μήνες).

• Καλύτερη διαχείριση των καρκινοπαθών. Λειτουργία διπλής βάρδιας στα ακτινοθεραπευτικά κέντρα για τη μείωση του χρόνου αναμονής. Ιδρυση ειδικών κέντρων αντιμετώπισης του καρκίνου (διάγνωση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και αποκατάσταση), θέσπιση συντονιστή που θα καθοδηγεί τον ασθενή με καρκίνο στο σύστημα Υγείας.

• Πρόληψη – προαγωγή υγείας. Αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου με εντατικοποίηση των ελέγχων στους οποίους προβλέπεται μεγαλύτερη εμπλοκή της αστυνομίας. Πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου των πολιτών, οι οποίοι θα ενημερώνονται μέσω SMS ή email για το πότε και πού μπορούν να κάνουν δωρεάν προληπτικές εξετάσεις. Προώθηση καλής διατροφής και άθλησης από την παιδική ηλικία.

Τέλος, στο πρόγραμμα γίνεται ειδική αναφορά και στη συνεργασία του δημοσιου τομέα με τον ιδιωτικό για την αγορά ιατρικών πράξεων και εξετάσεων χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή