Ελληνοϊσραηλινό ραντάρ κατασκευάζεται στην Κρήτη

Ελληνοϊσραηλινό ραντάρ κατασκευάζεται στην Κρήτη

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οργάνωση των χωρών που έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα μπορούσε να αφήνει εκτός το Ισραήλ, το οποίο αναπτύσσει, σε συνεργασία με την Ελλάδα, τις δυνατότητές του στη λεκάνη. Πέρα από την πολιτική συνεργασία, η οποία θα επιβεβαιωθεί προσεχώς στην Κρήτη κατά την τριμερή Ελλάδας – Ισραήλ – Κυπριακής Δημοκρατίας υπό την έγκριση των ΗΠΑ, υπάρχουν και βήματα επιχειρησιακού συντονισμού. Στην κορυφή βρίσκεται το ραντάρ Long Horizon, που θα κατασκευαστεί στην ανατολική Κρήτη και θα παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης όλων όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Ισραήλ.

Η Αθήνα ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως γι’ αυτό το έργο, στο οποίο συμμετέχει από κοινού με την Ιερουσαλήμ με ένα κόστος που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, ιδιαίτερα για τον μειωμένο αμυντικό προϋπολογισμό της Ελλάδας. Παράλληλα, το επόμενο χρονικό διάστημα η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με το Ισραήλ στην παροχή τεχνογνωσίας αλλά και εμπειρικών γνώσεων στο Ναυτικό της χώρας, που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια. Στα τέλη του μήνα, 40 Ισραηλινοί δόκιμοι θα μεταφερθούν με ελληνικό αρματαγωγό από τη Χάιφα μέχρι και την Κρήτη, δίχως, πάντως, στάση στην Κύπρο. Οι Ισραηλινοί θα συμμετάσχουν μαζί με τις ελληνικές δυνάμεις στην άσκηση «Noble Dina ’19» και έπειτα θα επιστρέψουν στη Χάιφα, αφού κάνουν στάσεις στη Μήλο και στη Ρόδο.

Η αμυντική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες δεν είναι κάτι νέο, ωστόσο διαρκώς ενισχύεται, αφενός λόγω της στρατηγικής συναντίληψης σε πολλά ζητήματα που αφορούν την περιφερειακή σταθερότητα, αφετέρου διότι η Αθήνα έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναπλήρωσης ορισμένων εξοπλιστικών κενών από το Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη ενοικιάσει από το Ισραήλ επτά drones που επιτρέπουν, μεταξύ άλλων, τη διευκόλυνση επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή