Το «ανοιχτό βιβλίο» της Φιλοσοφικής Αθηνών

Το «ανοιχτό βιβλίο» της Φιλοσοφικής Αθηνών

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O επισκέπτης της Νέας Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών καλό θα ήταν να ανέβει πρώτα σε κάποιον από τους «επάνω» ορόφους του διπλανού, εννεαώροφου κτιρίου της Φιλοσοφικής. Η θέα προς το νέο κτίριο είναι εντυπωσιακή, αφού η οροφή του είναι ένα «ανοιχτό βιβλίο» που αγκαλιάζει αρμονικά το τριώροφο οικοδόμημα. Βεβαίως, η πρώτη εικόνα μετρά, αλλά η ουσία είναι στο εσωτερικό. Εκεί βρίσκεται ένας θησαυρός συνολικά 500.000 βιβλίων· αριθμός που καθιστά τη Νέα Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής τη δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας, μετά την Εθνική.

Ειδικότερα, με τη δέουσα λαμπρότητα προγραμματίζονται για την προσεχή Τετάρτη (12 το μεσημέρι) τα εγκαίνια της Νέας Βιβλιοθήκης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Η κεντρική αυτή Βιβλιοθήκη συστάθηκε από τα 16 ξεχωριστά Σπουδαστήρια και Βιβλιοθήκες που λειτουργούσαν έως τώρα στο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής.

Η κατασκευή της ξεκίνησε πριν από περίπου δεκατρία χρόνια και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2018. Το τριώροφο νέο κτίριο, που έχει εμβαδόν 7.500 τ.μ., δημιουργεί νέα δεδομένα για τη λειτουργία της Σχολής, η οποία αποκτά πλέον έναν ενιαίο χώρο μελέτης, έρευνας και εκπαίδευσης. Εχει περίπου 500.000 βιβλία, παπύρους και χειρόγραφα, περίπου 20.000 σπάνιες και πολύτιμες εκδόσεις, 3.800 τίτλους περιοδικών, 4.000 τεκμήρια συλλογής οπτικοακουστικού και φωτογραφικού υλικού, με εκδόσεις που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα μέχρι και σήμερα. Η Βιβλιοθήκη διαθέτει 400 θέσεις αναγνωστών –θα είναι ανοιχτή για όλους τους φοιτητές αλλά και το κοινό–καθώς και αμφιθέατρο όπου θα φιλοξενούνται συνέδρια και άλλες επιστημονικές εκδηλώσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Αργυρώ Φραντζή και τον κ. Γεράσιμο Τουρκογιάννη, βιβλιοθηκονόμους υπεύθυνους λειτουργίας της, που ξενάγησαν την «Κ» στους χώρους της, η Βιβλιοθήκη διαθέτει νέο σύστημα ασφαλείας που αναγνωρίζει όλα τα βιβλία. Επίσης, υπάρχουν ειδικές συσκευές, που λειτουργούν όπως ένα ATM, για τον δανεισμό και την επιστροφή ενός βιβλίου.

«Η λειτουργία της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής είναι ένα όνειρο πολλών ετών που επιτέλους πραγματοποιείται. Ενας τεράστιος πλούτος γνώσης συγκεντρώνεται σε ένα σύγχρονο κτίριο με άρτια οργάνωση, κόσμημα για το Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και για τα επιστημονικά ιδρύματα της χώρας. Φιλοδοξούμε να γίνει σημείο αναφοράς για την εκπαιδευτική, την ερευνητική και την ευρύτερη πνευματική ζωή του τόπου μας», δήλωσε στην «Κ» η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, καθηγήτρια Ελένη Καραμαλέγκου.

«Αναμφίβολα θα συμβάλει σημαντικά στην περαιτέρω ενίσχυση της εκπαίδευσης και της έρευνας, αποτελώντας σημείο αναφοράς όχι μόνο για τους φοιτητές της Σχολής αλλά και για όλη τη φοιτητική κοινότητα και το Λεκανοπέδιο», ανέφερε από την πλευρά του στην «Κ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θάνος Δημόπουλος, τονίζοντας: «Η λειτουργία μιας νέας, μεγάλης, κεντρικής Βιβλιοθήκης έχει ευρύτερη σημασία για την Παιδεία και τον πολιτισμό της χώρας. Είναι δε ένα απτό δείγμα του πανεπιστημίου που θέλουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή