Το τραπέζι μου, η ροτόντα

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραλληλόγραμμα, τετράγωνα, στρογγυλά, μοναστηριακά, κολλημένα στον τοίχο μιας μικρής κουζίνας ή στο κέντρο μιας μεγάλης, όλα τα τραπέζια μού αρέσουν. Πρόβλημα έχω με τις καρέκλες· σχεδόν καμία δεν μου αρέσει τόσο, γι’ αυτό συνήθως τους φοράω τη στολή τους, αυτή με τον φιόγκο στην πλάτη που όλοι έχουμε συναντήσει σε δεξιώσεις γάμων και λοιπών. Τα τραπέζια όμως τα αγαπώ, και κυρίως τα στρογγυλά, τις ροτόντες δηλαδή, που δεν έχουν κορυφές και αρχηγούς, που δεν έχουν γωνίες να χτυπήσεις. Μόλις η ροτόντα μου θα είναι στα τελευταία της και θα βλέπει τη ζωή της καρέ καρέ, θα ήθελα να είμαι από μια μεριά. Να δω καφέδες και βουτυρωμένα ψωμιά με μέλια, παιδικές αυγοθήκες και χαριτωμένα κεφαλάκια να ξαπλώνουν για να βάλουμε σταγόνες στα αυτιά ή γιατί είναι πολύ κουρασμένα για να… φάνε, πράσινες τσόχες με χαρτιά και φασόλια για μάρκες, το φορητό σχεδιαστήριο με περιποιημένες κατόψεις, το πράσινο τετράδιο που χρειάζεται επειγόντως την υπογραφή μου, το μπολ με το σύρμα για το αυγολέμονο, τη διαλεύκανση του εγκλήματος στη βίλα με τους κληρονόμους, τη λύση του μυστηρίου στο Πεκίνο, αλλά και την αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη για πάσης φύσεως ζυμώματα και πλασίματα, όπως τα δικά μου περίεργα μπατόν σαλέ:

Ζυμώνουμε 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι, 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ, 300 γρ. βούτυρο, 1 ασπράδι αυγού και 1-2 κουτ. σούπας νερό μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη ελαστική. Την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε 30 λεπτά, να ξεκουραστεί. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1 εκ. και την κόβουμε σε λωρίδες. Απλώνουμε ψιλοτριμμένη γραβιέρα κατά μήκος κάθε λωρίδας και διπλώνουμε για να εγκλωβίσουμε το τυρί. Αλείφουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο σε λίγο γάλα και τα ψήνουμε για 15-20 λεπτά στους 200°C, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.

*To άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στον Γαστρονόμο Φεβρουαρίου, τεύχος 154.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή