Το νέο εξεταστικό και η Β΄ Λυκείου

Το νέο εξεταστικό και η Β΄ Λυκείου

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικριτικός με την «Καθημερινή» εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, για το δημοσίευμα που λέει ότι «στο νομοσχέδιο που έδωσε προς διαβούλευση, προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι οι μαθητές της Β΄ Λυκείου θα κάνουν την προκαταρκτική δήλωση των σχολών στο τέλος της σχολικής χρονιάς» και προσθέτει ότι «ο υπουργός διαχειρίζεται το εξεταστικό με όρους μικροπολιτικής εργαλειοποίησης, παίζοντας με την αγωνία χιλιάδων υποψηφίων».

Ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι η εφημερίδα και ο συντάκτης της «είτε δεν γνωρίζουν ανάγνωση είτε πάσχουν από βαριά αντιπολιτευτική τύφλωση» και την κατηγορεί για «άθλια παραπληροφόρηση».

Ωστόσο, στο άρθρο 4 παράγραφος 3, που δόθηκε σε διαβούλευση, αναφέρεται ότι «οι μαθητές της Β΄ Γενικού Λυκείου που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι τις 30 Ιουνίου κάθε έτους συμπληρώνουν Α΄ δήλωση προτίμησης με περιορισμένο αριθμό προτιμήσεων Τμημάτων στα οποία μπορούν να εισαχθούν. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων και ο αριθμός των προτιμήσεων Τμημάτων ορίζονται με υπουργική απόφαση σύμφωνα με την περίπτωση α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 13».

Αυτό ορίζει το νομοσχέδιο, δίνοντας το δικαίωμα στον υπουργό να καθορίζει ο ίδιος τις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων –δικαίως αναφέρει το υπουργείο, σε εξουσιοδοτική διάταξη, ότι αυτό κατ’ εξαίρεση θα γίνει φέτος στην αρχή της επόμενης Γ΄ Λυκείου– αλλά και τον αριθμό των σχολών που θα μπορούν να δηλώσουν οι υποψήφιοι.

Ωστόσο, η δυνατότητα του υπουργού να καθορίζει με υπουργικές αποφάσεις κρίσιμα σημεία της διαδικασίας και των όρων της εισαγωγής στα ΑΕΙ δημιουργεί θολό τοπίο στους υποψηφίους.

Ενδεικτικό είναι ότι το ανάλογο κείμενο που δόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά και εκείνο της περασμένης Πέμπτης 14/3, έκανε λόγο για δυνατότητα των υποψηφίων να δηλώσουν προκαταρκτικά δέκα σχολές. Το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε την Πέμπτη 21/3 ορίζει ότι ο υπουργός θα καθορίζει τον αριθμό. Ετσι μπορεί να τον περιορίσει, ώστε να υπάρξουν θέσεις περισσότερες για όσους επιλέξουν να εισαχθούν με το απολυτήριό τους, μιλώντας για «ελεύθερη πρόσβαση». Ομως, έτσι θα περιορισθούν και οι θέσεις εκείνων που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, δημιουργώντας υποψηφίους δύο ταχυτήτων.

Ο κ. Γαβρόγλου μάλλον ενοχλήθηκε ότι επικρίθηκε για το ότι χειρίζεται το εξεταστικό σύστημα «με όρους μικροπολιτικής εργαλειοποίησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή